Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, строительство, 23 января 2024, вопрос №100701 240₴

Как инициировать проверку деятельности кооператива дома, при том что в доме есть еще ОСББ

В доме созданы: ОСББ и кооператив, ОСББ утверждает, что занимается лишь обслуживанием дома и не может проводить ремонтные работы, это было причиной создания кооператива. На балансе кооператива есть договора с водоканалом и т.д.
На сегодняшний день, существующая ревизионная комиссия не может осуществить проверку деятельности кооператива и глава правления отказывается соответственно давать какие-то отчеты.
Общие собрания ОСББ не инициирует, голосований нет
Как собственник одной из квартир или в каком % участии с другими квартирами может инициировать проверку деятельности кооператива через прокуратуру или полицию, независимого аудита-если ревизионная комиссия в этом участия не принимает, общих зборов нет? Также каким образом кооператив сможет передать активы на нем (договор с водоканалом) и т.д. в собственность ОСББ?

Ответы юристов (3)

    Корнійчук Євген Іванович
    16.7%

    Доброго дня, для обгрунтованої відповіді треба бачити статут ОСББ. Ви маєте право подати письмове звернення про надання вам протоколів загальних зборів, договори і т.д

    Якщо у вас є підозра про скоєння кримінального правопорушення, ви маєте право звернутися до поліції.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    41.7%

    Доброго дня, Аліна!

    Загальні збори ОСББ є колегіальним органом управління, таким чином, його рішення оформляються шляхом складання протоколу загальних зборів ОСББ.

    Загальні збори співвласників скликаються правлінням ОСББ, або ініціативною групою, що складається з трьох (або більше) співвласників. Відповідно – ініціатори скликання проводять загальні збори і забезпечують голосування співвласників для прийняття необхідних ОСББ рішень.

    Повідомлення про скликання загальних зборів направляються кожному, без виключень, співвласнику багатоквартирного будинку (чи будинків) за 14 днів до дати їх проведення «під розписку», або ж направляється поштою – рекомендованим листом. Також, бажано розмістити повідомлення для загального відома у загальнодоступному місті (кожному під’їзді), таке розміщення необхідно здійснювати у сукупності із направленням поштою (рекомендованим листом) або наданням під розписку. У повідомленні про проведення установчих зборів зазначається, з чиєї ініціативи скликаються збори, місце і час проведення, проект порядку денного.

    Для здійснення контролю за фінансово-господарською діяльністю правління об'єднання на загальних зборах обирається з числа співвласників ревізійна комісія (ревізор) або приймається рішення про залучення аудитора.

    Порядок діяльності ревізійної комісії та її кількісний склад затверджуються загальними зборами.Таким чином, за наявності в ОСББ ревізійної комісії, саме ревізійна комісія вправі звернутися до правління ОСББ щодо надання документів, які стосуються фінансово-господарської діяльності ОСББ та здійснювати їх перевірку. Або ж загальні збори можуть прийняти рішення про залучення аудитора.Якщо ж правління ігнорує вимоги ревізійної комісії або запити аудитора щодо надання документів на перевірку або, якщо голова правління відмовляється підписати договір про проведення аудиту, то Вам слід пам'ятати про те, що саме загальні збори є вищим органом управління ОСББ, а не правління.

    Тому, за наявності волі співвласників, вони можуть прийняти рішення про проведення аудиторської перевірки та уповноважити одного зі співвласників на укладення з аудитором відповідного договору. Результати аудиторської перевірки передаються, як правило, голові правління, тому, якщо Ви маєте певні претензії до голови правління і бажаєте, щоби аудиторський звіт був переданий іншій особі, то до порядку денного загальних зборів потрібно включити питання про надання повноважень на отримання результатів аудиторської перевірки.Одночасно загальні збори можуть уповноважити одного з співвласників на отримання доступу до всіх документів ОСББ (з правом надання необхідних документів аудитору чи ревізійній комісії). І такі повноваження можуть бути надані співвласнику незважаючи на те, що правління не звільнене.Також, за необхідності, загальні збори як вищий орган управління ОСББ, можуть обмежити певні повноваження правління на час проведення аудиторської перевірки чи перевірки ревізійної комісії.

    Щодо передачі кооперативом своїх активів у власніть ОСББ, то в даному випадку на загальних зборах потрібно прийняти рішення про ліквідацію кооперативу і передачу всіх його активів у влісність ОСББ.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Пономаренко Наталія
    41.7%

    Доброго ранку, шановна Аліна! Почну з того, що прокуратура вже 9 років як не здійснює загальний нагляд. Лише нагляд у рамках досудового розслідування кримінальних справ. Реформи вражають.

    Тому, у цьому питанні Ви один на один з відлагодженою машиною із ошукування громадян України в житлово-комунальній сфері. Ніякі прокуратури і поліції Вам не допоможуть.

    Питання діяльності ОСББ урегульовано Законом України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (далі - Закон)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2866-14#Text

    Згідно з частиною сьомою статті 10 Закону: Співвласники мають право знайомитися з рішеннями (протоколами) загальних зборів, затвердженими такими рішеннями документами та робити з них копії.

    Стаття 7 Закону передбачає, що Статут об'єднання складається відповідно до типового статуту, який затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики і політики у сфері житлово-комунального господарства.

    У статуті має бути визначено таке:

    • назва і місцезнаходження об'єднання;
    • мета створення, завдання та предмет діяльності об'єднання;
    • статутні органи об'єднання, їхні повноваження та порядок формування;
    • порядок скликання та проведення загальних зборів;
    • періодичність проведення зборів;
    • порядок голосування на зборах та прийняття рішень на них;
    • перелік питань, для вирішення яких потрібна кваліфікована більшість голосів;
    • джерела фінансування, порядок використання майна та коштів об'єднання;
    • порядок прийняття кошторису, створення та використання фондів об'єднання, включаючи резервні, а також порядок оплати спільних витрат;
    • перелік питань, які можуть вирішуватися зборами представників;
    • права і обов'язки співвласників;
    • відповідальність за порушення статуту та рішень статутних органів;
    • порядок внесення змін до статуту;
    • підстави та порядок ліквідації, реорганізації (злиття, поділу) об'єднання і вирішення майнових питань, пов'язаних з цим.

    Статут може містити також інші положення, що є істотними для діяльності об’єднання та не суперечать вимогам законодавства. Включення до статуту відомостей про склад співвласників не є обов’язковим.

    Права співвласника визначені статтею 14 Закону, а саме

    Співвласник має право:

    • брати участь в управлінні об'єднанням у порядку, визначеному цим Законом і статутом об'єднання;
    • обирати та бути обраним до складу статутних органів об'єднання;
    • знайомитися з протоколами установчих та загальних зборів (крім конфіденційної інформації про фізичних осіб), власними листками опитування, зведеною інформацією про результати голосування кожного із співвласників (крім конфіденційної інформації про фізичних осіб), а також за власний рахунок робити з них виписки і копії та отримувати їх копії в електронній формі;
    • одержувати в установленому порядку інформацію про діяльність об'єднання;
    • вимагати від статутних органів захисту своїх прав та дотримання співвласниками правил добросусідства;
    • одержувати в установленому статутом порядку інформацію про діяльність асоціації.

    Об’єднання на вимогу співвласника зобов'язане надати йому для ознайомлення всі свої фінансові звіти.

    • Порядок здійснення прав співвласників визначається законом.
    • Здійснення співвласником своїх прав не може порушувати права інших власників.
    • Спори щодо здійснення прав співвласників вирішуються за згодою сторін або в судовому порядку.

    Обслуговуючий кооператив у Вашому випадку виконує роль посередника / управляючої кампанії, яка виконує посередницьку роль з надання житлово-комунальних послуг, а тому до цих правовідносин застосовний Закон України "Про житлово-комунальні послуги" та "Про захист прав споживачів".

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2189-19#Text

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1023-12#Text

    Отже, Ви маєте право звертатися до правління ОСББ з вимогою надати Вам усі документи, що стосуються діяльності ОСББ і договірних відносин з Обслуговуючим кооперативом, а також ініціювати витребування відповідних документів про діяльність Обслуговуючого кооперативу, в тому числі щодо розірвання з ним відносин. та встановлення прямих відносин з постачальниками послуг ЖКХ.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України