Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Банковское право, 26 января 2024, вопрос №100853 250₴

Банк подал в суд за неуплату кредита.

Когда-то брал онлайн кредит в Приватбанк на 40.000 грн. Оформлял его через приложение. Выдали кредитную карту, я воспользовался этими деньгами, платит кредит, но потом забыл за него. Спустя длительное время, мне пришло уведомление в приложение "Дія" что на меня заведено судовое дело. Я открыл приложение и увидел, что Приватбанк подал на меня в суд и решение уже приятно одноособово. Номер дела: 643-9994-23
Вопрос: что мне может грозить?
Я сейчас нахожусь в Европе и являюсь инвалидом второй группы. Мне очень трудно физически ехать в Украину. Возможности оплатить этот кредит пока нет, так как все деньги уходят на лекарства.
У меня из имуществ есть квартира. Кредит брал не под залог.

Ответы юристов (6)

    Остропольський Василь Леонідович
    25.2%

    Відкриття виконавчого провадження та примусове стягнення коштів з Ваших доходів, тобто арешт на рахунки, відрахування з виплат, що здійснює держава, арешт квартири (не зможете відчужити - продати, подарувати, обміняти тощо), можливо заборона на виїзд за кордон, але це на практиці досить рідко.До відома, Вашу квартиру не заберуть, оскільки це єдине майно (квартири площею до 60 кв.м. заборонено забирати).Наймайте адвоката, і нехай він розбирається у справі, тобто зʼясовує наявність підстав для позову (правомірність стягнення), чому його було задоволено без Вашої участі у справі, чи застосовується позовна давність і т.д.Якщо Ви наймете адвоката, то він буде представляти Ваші інтереси, і відповідно Вам нікуди їздити не потрібно буде.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Ілля!

    По-перше, загальний строк позовної давності по кредиту складає 3 роки.

    По-друге, строк позовної давності по картковому кредиту відраховується з моменту закінчення терміну дії картки. Але, якщо Ви вносили на погашення позики хоча б мінімальні платежі після цього строку, то строк позовної давності був продовженим.

    Якщо зі сторони банку немає порушень щодо строків позовної давності, то тоді рішення суду не має сенсу оскаржувати. В такому разі, останнє буде направлено до ДВС, яка винесе постанову про відкриття виконачого провадження щодо стягнення з Вас боргу. Перше, що зробить ДВС - накладе ареш на Ваші рахунки. Друге, якщо грошей на рахунках буде недостатньо - на рухоме майно.

    Щодо нерухомого майна, то виконавець накладає арешт на останнє тільки у разі, якщо сума, яка підлягає стягненню перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати.

    Якщо ж строки позовної давності були порушені, то ще на етапі розгляду справи Ви повинні були подати заяву (клопотання) про про застосування строку позовної давності. Оскільки Ви цього не зробили, то далі існує тільки один шлях оскарження рішення суду - це апеляційна скарга протягом 30 днів з 01.01.2024 року. Тобто часу на це в Вас вже майже немає.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    14.8%

    Доброго дня, дане рішення ні як не вплине на ваше перебування у Європі і т.д. на рахунок квартири її у вас не одберуть, тому можете навідь не хвилюватися з цього приводу. Скоріше за все, у вас будуть утримувати 20 відсотків від вашої пенсії до моменту погашення боргу.

    Якщо ви не маєте прибутку у такому разі виконавець може накласти арешт на ваші банківські рахунки які відкриті у банках на территорії України. також може накласти арешт на ваше майно, ви не зможете його продати подарувати і т.д. поки не сплатите борг.

    Тому, поки йде судове провадження ви маєте право на захист. Можно залучити адвкокати, для вирішення вашого питання. Для обгрунтованої відповіді,треба аналізувати матеріали справи.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас, Ілля!

    Когда-то брал онлайн кредит в Приватбанк на 40.000 грн. Оформлял его через приложение. Выдали кредитную карту, я воспользовался этими деньгами, платит кредит, но потом забыл за него. Спустя длительное время, мне пришло уведомление в приложение "Дія" что на меня заведено судовое дело. Я открыл приложение и увидел, что Приватбанк подал на меня в суд и решение уже приятно одноособово. Номер дела: 643-9994-23Вопрос: что мне может грозить?Я сейчас нахожусь в Европе и являюсь инвалидом второй группы. Мне очень трудно физически ехать в Украину. Возможности оплатить этот кредит пока нет, так как все деньги уходят на лекарства.У меня из имуществ есть квартира. Кредит брал не под залог.

    Після рішення суду буде отримано виконавчий лист та передано до виконавчої служби для відкриття виконавчого провадження. До речі, воно вже може бути відкрито проти Вас. Перевірте дану інформацію тут

    Як правило, в більшості випадків виконавча спочатку блокує всі банківські рахунки та перевіряє наявність коштів на цих рахунках. Якщо вони є, виконавець направляє до банківської установи платіжну інструкції про примусове стягнення коштів в рахунок виконавчого провадження.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про виконавче провадження

    Розділ VIIПОРЯДОК ЗВЕРНЕННЯ СТЯГНЕННЯ НА МАЙНО БОРЖНИКА

    Стаття 48. Порядок звернення стягнення на кошти та інше майно боржника

    1. Звернення стягнення на майно боржника полягає в його арешті, вилученні (списанні коштів з рахунків) та примусовій реалізації (пред’явленні електронних грошей до погашення в обмін на кошти, що перераховуються на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби, рахунок приватного виконавця).

    Про звернення стягнення на майно боржника виконавець виносить постанову.

    ...

    4. На кошти та інші цінності боржника, що знаходяться на рахунках та на зберіганні у банках чи інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг, або на електронні гроші, що зберігаються на електронних гаманцях в емітентах електронних грошей, на рахунках у цінних паперах у депозитарних установах, накладається арешт не пізніше наступного робочого дня після їх виявлення. Арешт поширюється також на кошти на рахунках та електронні гроші, що зберігаються на електронних гаманцях в емітентах електронних грошей, відкритих після винесення постанови про накладення арешту.

    Розділ IXЗВЕРНЕННЯ СТЯГНЕННЯ НА ЗАРОБІТНУ ПЛАТУ, ПЕНСІЮ, СТИПЕНДІЮ ТА ІНШІ ДОХОДИ БОРЖНИКА

    Стаття 68. Умови звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника

    1. Стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника звертається у разі відсутності в боржника коштів/електронних грошей, що знаходяться на рахунках у банках чи інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг, електронних гаманцях в емітентах електронних грошей, відсутності чи недостатності майна боржника для покриття в повному обсязі належних до стягнення сум, а також у разі виконання рішень про стягнення періодичних платежів.

    2. За іншими виконавчими документами виконавець має право звернути стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника без застосування заходів примусового звернення стягнення на майно боржника - за письмовою заявою стягувача або за виконавчими документами, сума стягнення за якими не перевищує п’яти мінімальних розмірів заробітної плати.

    3. Про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника виконавець виносить постанову, яка надсилається для виконання підприємству, установі, організації, фізичній особі, фізичній особі - підприємцю, які виплачують боржнику відповідно заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи.

    Стаття 69. Відрахування із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника

    1. Підприємства, установи, організації, фізичні особи, фізичні особи - підприємці здійснюють відрахування із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника і перераховують кошти на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби, рахунок приватного виконавця у строк, встановлений для здійснення зазначених виплат боржнику, а в разі якщо такий строк не встановлено, - до десятого числа місяця, наступного за місяцем, за який здійснюється стягнення. Такі підприємства, установи, організації, фізичні особи, фізичні особи - підприємці щомісяця надсилають виконавцю звіт про здійснені відрахування та виплати за формою, встановленою Міністерством юстиції України.

    2. У разі припинення перерахування коштів стягувачу підприємства, установи, організації, фізичні особи, фізичні особи - підприємці не пізніш як у триденний строк повідомляють виконавцю про причину припинення виплат та зазначають нове місце роботи, проживання чи навчання боржника, якщо воно відоме.

    Стаття 70. Розмір відрахувань із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника

    1. Розмір відрахувань із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника вираховується із суми, що залишається після утримання податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

    2. Із заробітної плати боржника може бути утримано за виконавчими документами до погашення у повному обсязі заборгованості:

    у разі стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю особи, у зв’язку із втратою годувальника, майнової та/або моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням, - 50 відсотків;

    за іншими видами стягнень, якщо інше не передбачено законом, - 20 відсотків.

    3. Загальний розмір усіх відрахувань під час кожної виплати заробітної плати та інших доходів боржника не може перевищувати 50 відсотків заробітної плати, що має бути виплачена працівнику, у тому числі у разі відрахування за кількома виконавчими документами. Це обмеження не поширюється на відрахування із заробітної плати у разі відбування боржником покарання у виді виправних робіт і стягнення аліментів на неповнолітніх дітей. У таких випадках розмір відрахувань із заробітної плати не може перевищувати 70 відсотків.

    ...

    Для початку виконавець перевіряє наявність коштів на рахунках, а потім вони блокуються.

    За повідомленням МЮУ загальний порядок виконання рішень викладено у главі п′ятій Закону України "Про виконавче провадження".

    Звернення стягнення на майно боржника полягає в його арешті (опису), вилученні та примусовій реалізації.

    Стягнення за виконавчими документами в першу чергу звертається на кошти боржника в гривнях та іноземній валюті, інші цінності, в тому числі кошти на рахунках та вкладах боржника в установах банків та інших кредитних організаціях, на рахунки в цінних паперах у депозитаріях цінних паперів.

    Готівкові кошти, виявлені у боржника, вилучаються.

    За наявності даних про кошти та інші цінності боржника, що знаходяться на рахунках і вкладах та на зберіганні в банках чи інших кредитних організаціях, на них накладається арешт.

    У разі відсутності у боржника коштів та цінностей, достатніх для задоволення вимог стягувача, стягнення звертається на належне боржникові інше майно, за винятком майна, на яке згідно з законом не може бути накладено стягнення. Боржник має право вказати ті види майна чи предмети, на які необхідно звернути стягнення в першу чергу. Остаточно черговість стягнення на кошти та інше майно боржника визначається державним виконавцем.

    Якщо у виконавчому документі про стягнення грошових коштів не вказано певного номера рахунка, з якого мають бути стягнені грошові кошти, то в разі відсутності в боржника коштів та цінностей, достатніх для задоволення вимог стягувача, державний виконавець зобов’язаний винести постанову про звернення стягнення на майно боржника, яку не пізніше трьох днів надсилає сторонам.

    Якщо у виконавчому документі про стягнення грошових коштів указаний певний номер рахунка, з якого мають бути стягнені грошові кошти, то в разі відсутності коштів на цьому рахунку державний виконавець звертається до органу, який видав виконавчий документ, з клопотанням про заміну способу та порядку виконання рішення шляхом звернення стягнення на майно боржника або встановлення іншого способу та порядку виконання рішення.

    Стягнення на майно боржника звертається в розмірах і обсягах, необхідних для виконання за виконавчим документом, з урахуванням витрат на виконання та стягнення виконавчого збору. У випадках коли боржник володіє майном спільно з іншими особами, стягнення звертається на його частку, що визначається судом за поданням державного виконавця.

    Виконавчій головне стягнути з Вас кошти. Якщо вони будуть наявні на Ваших рахунках, то ніхто не дасть Вам можливість платити по 100-200 грн на місяць. У першу чергу вони будуть працювати по Ваших рахункам, також паралельно з'ясовуватимуть наявність іншого майна.

    Арешт належного Вам майна, блокування рахунків, це вже не мало. Я раджу Вам краще домовитися про виплати безпосередньо із стягувачем та не доводити справу до виконавчого провадження. Виконавча так працює, що інколи при сплаті коштів блокування рахунків може тривати 1-2 місяці.

    Тому краще домовлятися із стягувачем про можливо поетапне повернення боргу.

    Успіхів! З повагою!

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Вітаю,

    По вашій справі банк просив стягнути - 52 тисячі, суд задовольнив майже 42 тис. + судовий збір. Банком уже подано апеляційну скаргу.

    Я бачу у вас там, що кредитування почалося з 2015 року. Тому можливо має місце строк позовної давності в три роки. Варто оскаржити. Строку у вас 30 днів з моменту як ви дізналися про рішення. Рішення від 27.12.23 року.

    Якщо не оскаржити, то буде - виконавче провадження, блокування рахунків і стягнення в примусовому порядку.

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    ПРИВЕТСТВУЮ, ИЛЬЯ! Что же Вы так поздно узнали то?! Дело уже в Харьковском апелляционном суде лежит. Судья первой инстанции Вас пожалел, присудил только ТЕЛО кредита вернуть... без процентов... 41 899,53 грн.Теперь Приват обжалует в апелляции решение, т.к. хочет с Вас еще и проценты, штрафы, пени и т.д..

    Вам тоже неплохо бы понять ситуацию и не "позу страуса" в процессуальном плане занимать, а активно себя защищать. Подавать дистанционно заявления по сути дела. Отзывы, возражения. Возможно 3-х летний срок исковой давности вообще уже был пропущен и Приват не имел право требовать с Вас возврат долга по суду в следствии пропуска срока исковой давности. Но судья сам не имел право применить последствия пропуска срока исковой давности. Для реализации этого права Вам надо было подавать соответствующее заявление. А сейчас нужно как минимум подать апелляцию в этой части. ДИЯ у Вас есть... значит можете работать с электронным кабинетом подсистемы "Электронный суд" ЕСИТС и подавать с цифровой подписью все документы, дистанционно участвовать в судебных заседаниях.

    Пока еще не поздно Вам нужно понять свои шансы на обжалование и активную судебную защиту или пассивную судебную защиту (подача отзывов и других документов по сути или по процессуальным вопросам).

    В противном случае банк обратит взыскание по линии исполнительной службы, Вам заблокируют все счета в Украине, исполнитель также может наложить арест на имущество. Если у Вас единственное жилье, то взыскание на него может быть обращено только если сумма долга достигнет 142 тысяч гривен (ч. 7 ст. 48 Закона Украины "Об исполнительном производстве").

    В условиях войны насколько я помню взыскание на пенсию обращать невозможно. Также можно разблокировать на одном Вашем счету право тратить сумму не более 14200 грн. в месяц. Это не автоматически, а тоже нужно заниматься этим вопросом, писать заявление исполнителю. В общем как и писал ранее "поза страуса" и пояснение что "я за границей" чиновников и других лиц, которые по факту являются "заложниками и живым щитом" внутри страны - никого не трогают. Наоборот вызывают ненависть, зависть и призрение со стороны лиц, которые вынуждены находиться в опасности и рисковать жизнью

    Согласно подпункту 3 абзаца 6 пункта 10-2 Раздела ХIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закона Украины "Об исполнительном производстве", Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 2102-IX:

    3) припиняється звернення стягнення на пенсію, стипендію (крім рішень про стягнення аліментів, про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю внаслідок кримінального правопорушення, та рішень, боржниками за якими є громадяни Російської Федерації);

    Но до выплаты долга скорее всего Вы не сможете ни продать свою квартиру, ни и осуществить иные действия по ней.

    В ином ответственности у Вас нет, как то уголовной или административной.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин (г. Харьков, временно проживающий в г. Гамбург, Германия)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України