Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 15 февраля 2024, вопрос №102278 250₴

Які саме податки сплачує інвалід II групи пенсіонер при купівлі житла ( квартири)? Від яких звільняється?

При купівлі квартири , яку хочу оформити на маму інваліда 2 групи пенсіонера, хочу розуміти на які витрати розраховувати. Цікавить , чи звільняється інвалід від сплати податків і яких саме?

Ответы юристов (3)

    Дерій Владислав Олегович
    33.2%

    Доброго дня!

    У Вас як ПОКУПЦЯ нерухомості немає обов'язку сплачувати ПДФО чи військовий збір.

    Договір купівлі-продажу нерухомості оформляється в нотаріуса, який вносить інформацію про зміну власника нерухомості до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Вам як покупцеві потрібно оплатити:

    1. Збір Пенсійного фонду. Після укладання угоди покупцеві житла необхідно сплатити збір до Пенсійного фонду в розмірі 1 % суми покупки. Отриману квитанцію про оплату треба наати нотаріусу, який на її підставі внесе відомості до Державного реєстру. Якщо Ви купуєте нерухоме майно вперше, то звільняєтеся від сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, але нотаріусу необхідно надати документи , що підтверджують звільнення від сплати збору відповідно до пункту 15-2 Порядку сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій.
    2. Держмито за посвідчення операції з нерухомістю нотаріусом. Сплачується відповідно до Декрету Кабміну України «Про державне мито» в розмірі 1 % кадастрової вартості житла. За домовленістю сторін сума державного мита ділиться між покупцем і продавцем.
    3. Послуги нотаріуса. Можливі два варіанти: звернення до приватного нотаріуса або до державного. У другому випадку можна заощадити трохи грошей, але зазвичай реєстрація купівлі-продажу нерухомості державним нотаріусом займає більше часу. Зазвичай плата за нотаріальні послуги ділиться між обома сторонами порівну.

    Проте, відповідно до пункту 18 статті 4 Декрету ( 7-93 ) від сплати державного мита звільняються інваліди I та II групи.

    Згідно пункту 8 статті 1 ЗУ "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" громадяни України, які купують житло вперше не є платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.

    Тому якщо Ваша мама буде оформляти договір купівлі-продажу квартири на себе вперше - ніяких податків їй сплачувати не потрібно.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.2%

    Доброго дня, Ірина!

    Ваша мама, як інвалід 2 групи, звільняється від сплати держмита, а також може бути звільнена від сплати пенсійного збору, але за умови, що це перша купівля житла в неї або вона перебуває на квартобліку.

    Проте завайте по порядку...

    Договір купівлі-продажу нерухомості оформляється в нотаріуса, який вносить інформацію про зміну власника квадратних метрів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Із цього моменту обов’язок сплати податків переходить фізичній особі, тобто покупцеві. Оплатити доведеться:

    • Послуги нотаріуса. Можливі два варіанти: звернення до приватного нотаріуса або до державного. У другому випадку можна заощадити трохи грошей, але зазвичай реєстрація купівлі-продажу нерухомості державним нотаріусом займає більше часу. Тому важливо зробити вибір, що в пріоритеті — час чи гроші.
    • Збір Пенсійного фонду. Після укладання угоди покупцеві житла необхідно сплатити збір до Пенсійного фонду в розмірі 1 % суми покупки. Отриману квитанцію про оплату треба надати нотаріусу, який на її підставі внесе відомості до Державного реєстру. Вартість послуги залежить від терміновості: 5 робочих днів — 230 гривень, 2 дні — 2 270 гривень, дві години — 11 350 гривень.
    • Держмито за посвідчення операції з нерухомістю нотаріусом. Сплачується відповідно до Декрету Кабміну України «Про державне мито» в розмірі 1 % кадастрової вартості житла. Нотаріальні послуги (укладання договору, внесення даних до реєстру) оплачуються окремо.

    Ставка податку встановлюється органами місцевого самоврядування в кожній області України, але не може перевищувати 1,5 %. Витрати під час купівлі нерухомості несуть обидві сторони угоди або одна з них, якщо є відповідні домовленості.

    Податок сплачується впродовж 14 днів із моменту виникнення податкового зобов’язання. Під час купівлі квартири такий обов’язок виникає:

    • на момент укладення договору купівлі-продажу квартири — договір переходу права власності, а не попередній договір купівлі-продажу нерухомості;
    • під час заповнення заяви про оформлення іпотеки або укладання нотаріального договору, що містить положення про встановлення іпотеки.

    Від моменту виконання вищезазначених дій є два тижні для розрахунку в податковій інспекції, тобто для сплати податку. Податок під час купівлі квартири в забудовника (ПДВ) сплачується в день оплати вартості нерухомості.

    Українське законодавство встановлює певний перелік осіб, для яких існують пільги при сплаті державних податків під час укладання угоди купівлі-продажу нерухомого майна.

    Таким чином, від сплати звільняються такі особи:

    • інваліди Великої Вітчизняної війни та сім’ї військових, які вважаються зниклими безвісти;
    • інваліди, що належать до 1 або 2 групи;
    • учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

    Від сплати державного податку, що становить 1% від загальної вартості нерухомості та сплачується до Пенсійного фонду, звільняються такі особи:

    • особи, які вперше укладають угоду;
    • особи, які перебувають на квартирному обліку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович
    33.6%

    Доброго дня.

    Якщо укладається договір купівлі-продажу квартири, витрати при цьому будуть складатися з податку при продажу нерухомості, державного мита, збору до Пенсійного фонду та послуг нотаріуса.

    Розмір кожного, враховуючи ставки, встановлені нормативно:

    податок з доходів фізичних осіб – 5%;

    військовий збір – 1,5%;

    держмито – 1%;

    збір до Пенсійного фонду – 1%;

    Податок з доходів фізичних осіб, військовий збір сплачує продавець, держмито – за домовленістю між покупцем і продавцем, покупець – збір до Пенсійного фонду.

    Не оподатковується дохід від купівлі-продажу, якщо протягом року особа здійснює лише одну угоду з об’єктом нерухомості, яким володіє понад три роки.

    При продажу однієї квартири, яка була у власності продавця менше 3 років, доведеться вже сплатити податок на прибуток (5% податок з доходів фізичних осіб та 1,5% військового збору).

    Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі нерухомого майна не сплачується, якщо:

    особа придбаває житло вперше, що підтверджується:

    заявою фізичної особи про те, що вона не має та не набувала права власності на житло (в тому числі не приватизовувала, не успадковувала, не отримувала у дар, не купувала, зокрема як частку в спільному майні подружжя);

    відомостями з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (з урахуванням відомостей з невід'ємної архівної складової частини цього Реєстру про набуття, зміну і припинення речових прав на нерухоме майно, про внесені зміни до відповідних записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно) про відсутність зареєстрованих за такою особою прав власності на житло;

    а також даними про невикористання житлових чеків для приватизації або використання їх для приватизації частки майна державних підприємств і земельного фонду. Документом, що підтверджує невикористання житлових чеків для приватизації державного житлового фонду, є довідки з місць проживання (після 1992 року).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України