Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 16 лютого 2024, питання №102299

Можно ли зделать так что б меня не могли отправить на ребилитацию? Мне полных 21 год

Я бывает позволяю себе употребить наркотик , меня уже отправляли на ребилитацию на 2 месяца родители заплатили что б приехали накачали таблетками и увезли на ребилитацию 12 шагов в м Днипро центр реабилитации Верум.против воли , я хочу зделать так что б не смогли больше отправить против воли

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Іване!

    Вас не можуть направити на примусове лікування без рішення суду.

    Примусове лікування осіб, визнаних хворими на наркоманію, але які ухилються від добровільного лікування або продовжють після лікування вживати наркотичні засоби без призначення лікаря і відносно яких у зв'язку з їхньою небезпечною поведінкою до органів Національної поліції або прокуратури звернулися близькі родичі чи інші особи, за рішенням суду може бути направлена на лікування від наркоманії до спеціалізованого лікувального закладу органів охорони здоров'я, а неповнолітні, які досягли шістнадцятирічного віку, - до спеціалізованих лікувально-виховних закладів терміном до одного року.

    Спеціалізовані лікувальні і лікувально-виховні заклади для неповнолітніх визначаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я. Порядок лікування таких хворих та функціонування спеціалізованих закладів встановлюється Кабінетом Міністрів України (Міністерство охорони здоров'я України) (частина перша статті 16 Закону України «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними».

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 3 місяці тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Примусово можуть госпіталізувати до психіатричної лікарні без згоди особи тільки за рішенням суду. Це-суд в цивільних справах, який здійснює окреме провадження (воно є непозовним). Це-не примусові заходи медичного характеру в рамках кримінального процесу. Якщо Ви і далі будете купувати наркотики для вживання Вами, то до Вас можуть застосувати примусові заходи медичного характеру, передбачені Кримінальним кодексом України, тобто Ви можете бути засуджені за діяння, аналогічне злочину, якщо наркотики куплялись в значних обсягах. За Кодексом України про адміністративні правопорушення купівля наркотиків у невеликих обсягах тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до шістдесяти годин, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України