Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

ДТП, транспортное право, 21 февраля 2024, вопрос №102553

Чи може бути доказом в суді запис з боді-камері поліцейского зроблений на території приватного будинку?

Правопорушення: водій, при переслідуванні від патрульної поліції (простіше сказати - тікаючи) заїхав на власне подвір'я (приватна територія, чітко розмежована забором). Авто патрульної поліції зупинилось біля подвір'я, та поліцейський, вийшовши з авто відразу зайшов на територію подвір'я, та вимагав від водія вийти з авто. Після виходу водія з авто, поліцейський вимагав вийти з власного подвір'я водія, та в подальшому "не дозволяє" зайти до будинку щоб взяти необхідні документи (на вимогу поліцейського). Після цього, на водія був складений протокол по ч. 1 ст. 130 КУпАП (за відмову).

Обставини: водій авто рухався в комендантську годину, не порушуючи ПДР.

Доказова база (зі сторони поліцейського): з нагрудної боді-камери поліцейського який знаходився в той момент на приватній території видно, що особа (яка притягається до відповідальності), перебуває за кермом авто, а отже і керував ним.

Стратегія захисту: виключити докази перебування особи за кермом (тобто, особа яка притягається до відповідальності не керувала ТЗ).

Запитання №1: чи може слугувати доказом запис з боді-камери поліцейського, який в момент запису знаходиться на приватній території? Згідно зі ст. 38 ЗУ "Про Національну Поліцію", поліцейський не мав права "проникати" до житла чи іншого володіння особи (в даному випадку - приватна територія, земельна ділянка).

Запитання №2: яким чином в суді (адміністративне правопорушення), можна буде "заставити" суд виключити цей запис як доказ (адже в КУпАП відсутнє поняття - “виключити доказ”)?

Ответы юристов (1)

    Богун Сергій Павлович

    Якщо використання боді-камери було здійснене відповідно до закону, і запис був отриманий у рамках роботи поліції або в ході розслідування правопорушень, то такий запис може бути використаний в судовому процесі. Вирішення, чи буде такий запис прийнятим судом як доказ, зазвичай залежить від обставин конкретного судового провадження та дотримання процедур законності при отриманні цього запису.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України