Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 23 февраля 2024, вопрос №102663 500₴

Опікунство тещі-інваліда (відстрочка від мобілізації)

Які є підстави (варіанти), щоб мене призначили опікуном тещі (у неї деменція), при тому, що у неї є дві дочки?

Тобто основне питання в тому як в призначенні мене опікуном обійти тот факт що в тещі є 2 доньки? Наскільки цей факт блокує питання, та які можут бути варіанти? (Раніше отримав вже загальну консультацию - та є додаткова інформація - https://uristy.ua/ua/question/102169 - але хотів би зараз більш детально розібратись в іншому).

За фактом – допомагати своїй матері може лише одна дочка, яка у Києві. Донька у Німеччині допомогти нічим не може на постійній основі. Може раз на півроку надіслати сотню євро, на ліки, але ні про яку ішну допомогу реч не йде, наймання доглядальниці та допомоги по господарству - неможливо, бо сама донька там теж не шикує, прямо скажем (її муж помер, вона одна з дитиною, навіть не знаю чи вона там працює постійно).

Інша дочка (моя дружина) допомагає по господарству (я теж по господарству готую і таке, якщо що, не тільки працюю), але не працює і не хоче працювати (та й не може так як займається також і младшей донькою (музика, частина уроків), частина уроків на мені теж, як то так).

Які тут є підстави для того, що мене можуть не призначити опікуном через те, що у тещі є дві дочки? Або навпаки - на якій підставі мене можуть призначити опікуном за такого розкладу?

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович

    Переважне право серед осіб, які бажають стати опікуном

    недієздатної особи надається особі: - у сім'ї якої проживає повнолітня недієздатна особа; - яка

    перебуває у сімейних або родинних відносинах із потенційним підопічним; - яку бажає мати

    опікуном недієздатна особа.

    Опікуном недієздатної особи, не може бути особа, яка: - не досягла 18 років; - визнана

    недієздатною або цивільна дієздатність якої обмежена; - інтереси якої суперечать інтересам

    потенційного підопічного; - за станом здоров'я не може виконувати обов'язки опікуна, що

    підтверджено відповідною медичною довідкою, форма якої затверджується центральним

    органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики з питань

    охорони здоров'я; - раніше була опікуном або піклувальником та була звільнена від

    повноважень опікуна або піклувальника; - була засуджена за злочини проти життя і

    здоров'я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти

    громадської безпеки, громадського порядку та моральності, злочини з питань обігу

    наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за

    злочини, передбачені статтями 166, 167, 187 і 442 Кримінального кодексу України, або має

    не погашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших

    злочинів; - відбуває покарання в місцях позбавлення або обмеження волі; - під час

    здійснення кримінального провадження тримається під вартою; - є одним із подружжя,

    якому встановлено режим окремого проживання з іншою особою з подружжя, яка є

    потенційним підопічним.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    ВІтаю,

    Питання визнання особи недієздатною та призначення опікуна вирішується судом. Заявник - це особа, яка хоче бути опкуном. Обов'язковою процедурою для розгляду данолї справи є судово-медична експертиза, яка визначає чи має особи стійке та хронічне психічне захворювання. Тут варто зазначити, що це довгий процес (я про чергу на експертизу).

    Інше питання, яке вирішує суд - чому саме заявник може бути опікуном. Заінтерисованою особою в такій судовій справі є Виконавчий комітет міської ради (сільської - залежно від місця вашого проживання). І саме орган місцевого самоврядування дає свій висновок щодо того ХТО може бути опікуном особи. Суд керується виключно цим висновком. Вони виходять за місцем проживання особи, проводять якісь свої опитування та вказують чому і хто може бути опікуном особи.

    Практично в цій справі відповіді на два питання - чи має особа психічне захворювання (експертиза) та чому саме ця особа буде опікуном (висновок ) дають державні установи. А суд, на основі цих аргументів робить відповідний висновок

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Андрію!

    Відповідно до статті 39 ЦКУ:

    "фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

    Статтею 296 ЦПКУ передбачено, що заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членом її сім’ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.
    Згідно зі статтею 55 ЦКУ, опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових та майнових прав та інтересів малолітніх осіб, також повнолітніх осіб, які за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов’язки.
    Стаття 58 ЦКУ зазначає, що опіка встановлюється над малолітніми особами, які позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.
    Згідно зі статтею Стаття 60 СКУ:

    "1. Суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

    2. Суд встановлює піклування над фізичною особою у разі обмеження її цивільної дієздатності і призначає піклувальника за поданням органу опіки та піклування.

    3. Суд встановлює опіку над малолітньою особою, якщо при розгляді справи буде встановлено, що вона позбавлена батьківського піклування, і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

    4. Суд встановлює піклування над неповнолітньою особою, якщо при розгляді справи буде встановлено, що вона позбавлена батьківського піклування, і призначає піклувальника за поданням органу опіки та піклування".

    Відповідно до статті 63 СКУ:

    "1. Опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу.

    2. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю.

    3. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

    4. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов'язки опікуна чи піклувальника.

    При призначенні опікуна для малолітньої особи та при призначенні піклувальника для неповнолітньої особи враховується бажання підопічного.

    5. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників".

    Отже, у Вашому випадку все буде залежати від органу опіки та піклування. Для початку Вам потрібно звернутись до останнього із відповідною заявою та в подальшому отримати подання такого органу, скероване до суду, для призначення Вас опікуном.

    Обов'язки з опіки та піклування опікунами та піклувальниками виконуються безоплатно.

    Опікун зобов'язаний:

    • дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням.
    • опікун малолітньої особи зобов'язаний дбати про її виховання, навчання та розвиток.
    • вимагати повернення підопічного від осіб, які тримають його без законної підстави.
    • вчиняти правочини від імені та в інтересах підопічного. Опікун, його дружина, чоловік та близькі родичі (батьки, діти, брати, сестри) не можуть укладати з підопічним договорів, крім передання майна підопічному у власність за договором дарування або у безоплатне користування за договором позички, а також не може здійснювати дарування від імені підопічного і зобов'язуватися від його імені порукою.
    • вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного.
    • дбати про збереження та використання майна підопічного в його інтересах. Якщо малолітня особа може самостійно визначити свої потреби та інтереси, опікун, здійснюючи управління її майном, повинен враховувати її бажання. Якщо підопічний є власником нерухомого майна або майна, яке потребує постійного управління, опікун може з дозволу органу опіки та піклування управляти цим майном або передати його за договором в управління іншій особі, окрім майна, що знаходиться в іншій місцевості, опіка над цим майном встановлюється органом опіки та піклування за місцезнаходженням майна.

    Опікун самостійно здійснює витрати, необхідні для задоволення потреб підопічного, за рахунок пенсії, аліментів, відшкодування шкоди у зв'язку з втратою годувальника, допомоги на підопічну дитину та інших соціальних виплат, призначених на підопічну дитину відповідно до законів України, доходів від майна підопічного тощо.

    Як на мій погляд, наявність дочки, яка проживає спільно з матір'ю може завадити у призначенні Вас опікуном. Той факт, що вона не працює, навряд чи зіграє на Вашу користь, оскільки матір Вашої дружини отримує пенсію з якої і повинні здійснюватись витрати на задоволення потреб останньої. Як Ви знаєте, державні органи мало цікавить той факт, що іноді цієї пенсії не вистачає навіть на необхідні ліки.

    То ж Вам прийдеться у своїй заяві надати відповідні доводи органу опіки та піклування, чому саме Ваша дружина не може взяти на себе цей обов'язок, бо вона є близьким родичем й відповідно до законодавства повинна піклуватись про свою непрацездатну матір та утримувати її.

    Обов'язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків закріплено в статті 51 Конституції України.

    Стаття 202 СКУ зазначає, що повнолітні дочка, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

    Ви можете вказати на той факт, що є утриманцем сім'ї, оскільки дружина не працює, а пенсії її матері не вистачає на потреби, пов'язані з її доглядом та лікуванням. Також можете зазначити, що дружина зайнята вихованням Вашої неповнолітньої дитини. Проте, потрібно врахувати й те, що Ви працюєте, а Ваша дружина постійно знаходиться з матір'ю. Отже, стосовно забезпечення догляду - ситуація не на Вашу користь.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Опіка встановлюється над особами, які судом визнані, недієздатними. Фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

    Для визнання особи недієздатною майбутній опікун має подати заяву до суду.

    Суд призначає опікуна на підставі подання від органу опіки та піклування.

    Кандидатура опікуна розглядається на опікунській раді.

    Тобто, щоб суд призначив Вас опікуном недієздатної особи, обовʼязково потрібно отримати подання від органу опіки та піклування про можливість призначення Вас опікуном.

    Як отримати таке подання - ознайомтесь за посиланням https://guide.diia.gov.ua/view/vydacha-osobi-podan...

    Ваша дружина повинна написати заяву про надання згоди на призначення Вас опікуном.

    Додатково можна надати документ, який підтверджує перебування іншої доньки за кордоном - довідка про перебування на тимчасовому консульському обліку або оформлене постійне місце проживання за кордоном, тощо

    Лише з моменту набрання рішенням суду законної сили, Ваша теща вважається недієздатною, а Ви вважатиметесь її опікуном.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    З деменцією особа дійсно може претендувати на визнання її недієздатною. І цілком можливо призначити опікуном саме Вас. Втім, давайте розбиратися по порядку.

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

    Стаття 63. Призначення опікуна або піклувальника

    1. Опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу.

    2. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю.

    3. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

    4. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов'язки опікуна чи піклувальника.

    При призначенні опікуна для малолітньої особи та при призначенні піклувальника для неповнолітньої особи враховується бажання підопічного.

    Стаття 58. Фізичні особи, над якими встановлюється опіка

    1. Опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

    ОТЖЕ, АБИ МАТИ ЗМОГУ ВСТАНОВИТИ ОПІКУ НАД ОСОБОЮ, СПОЧАТКУ ПОТРІБНО В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ ВИЗНАТИ ЇЇ НЕДІЄЗДАТНОЮ.

    Стаття 39. Визнання фізичної особи недієздатною

    1. Фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

    2. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

    3. Якщо суд відмовить у задоволенні заяви про визнання особи недієздатною і буде встановлено, що вимога була заявлена недобросовісно без достатньої для цього підстави, фізична особа, якій такими діями було завдано моральної шкоди, має право вимагати від заявника її відшкодування.

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

    Глава 2. Розгляд судом справ про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

    Стаття 295. Підсудність

    1. Заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у закладі з надання психіатричної допомоги - за місцезнаходженням цього закладу.

    2. Підсудність справ про обмеження цивільної дієздатності чи визнання недієздатним громадянина України, який проживає за її межами, визначається за клопотанням заявника ухвалою судді Верховного Суду.

    Стаття 296. Особи, які можуть бути заявниками

    1. Заяву про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи може бути подано членами її сім’ї, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

    2. Заяву про обмеження права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією чи іншими доходами або позбавлення її цього права може бути подано батьками (усиновлювачами), піклувальниками, органом опіки та піклування.

    3. Заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім’ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

    ...

    Стаття 298. Призначення експертизи

    1. Суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров’я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

    2. У виняткових випадках, коли особа, щодо якої відкрито провадження у справі про обмеження її у цивільній дієздатності чи визнання її недієздатною, явно ухиляється від проходження експертизи, суд у судовому засіданні за участю лікаря-психіатра може постановити ухвалу про примусове направлення фізичної особи на судово-психіатричну експертизу.

    Стаття 299. Розгляд справ

    1. Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров’я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

    Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров’я.

    Для визначення фактичної можливості такої особи з’явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

    2. Судові витрати, пов’язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

    3. Суд, установивши, що заявник діяв недобросовісно без достатньої для цього підстави, стягує із заявника всі судові витрати.

    ...

    У своїй практиці вже зустрівся з випадками встановлення опікуна не з числа родичів першого ступеня споріднення при наявності саме такого родича. Зокрема, тут багато чого залежатиме від подання органу опіки та піклування, яке має бути затверджене органом місцевого самоврядування. Якщо опіка та піклування подасть відповідне подання з погодженням призначення опікуном саме Вас, шанси доволі високі.

    Так, суд однозначно може викликати на судове засідання Вашу дружину та задати питання про неможливість здійснення фукнцій опікуна саме нею. Гадаю, що аргументовану відмову можливо продумати.

    Таким чином, співпрацюйте з опікою та піклуванням та має все вийти.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України