Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 01 марта 2024, вопрос №103034

Как вступить в наследство, если родитель в оккупации

Здравствуйте! Живу в Житомирской области в доме, оформленном на маму. Не успели переоформить дом на моё имя, началась война. Родители в оккупации, есть старший брат, также в оккупации. Вопрос в следующем- возможно ли будет оформить жилье на себя, в случае смерти родителя (дай бог, чтобы этот момент наступил нескоро)? На руках есть оригиналы документов на дом, право собственности и т.д. Понимаю, что это звучит со стороны цинично, но не могу отделаться от переживаний, что останусь на улице, если война затянется на долгие годы. Выезжать из оккупации через Европу ради этого вопроса никто не будет...

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Анна!

    У разі смерті Вашої матері право на спадщину (будинок) будуть мати у рівних частинах: Ви, Ваш брат та Ваш батько. Для оформлення спадщини Вам потрібно буде звернутись до нотаріуса із відповідною заявою упродовж 6 місяців. Якщо батько та брат заяви до нотаріуса не подадуть, то вони будуть вважатись такими, що не прийняли спадщину. Отже, будинок буде належати Вам.

    Проте, майте на увазі, що у разі виникнення спору, батько та брат зможуть звернутись до суду про поновлення пропущених строків на вступ у спадщину за поважної причини (знаходження на ТОТ). Якщо ж даних проблем у Вашій сім'ї не передбачається, то не бачу проблем.

    Також врахуйте той факт, що для вступу у спадщину Вам знадобиться свідоцтво про смерть матері.

    Під час звернення спадкоємця у зв`язку з відкриттям спадщини нотаріус з`ясовує відомості стосовно факту смерті спадкодавця, часу і місця відкриття спадщини, кола спадкоємців, наявності заповіту, наявності спадкового майна, його складу та місцезнаходження, необхідність вжиття заходів щодо охорони спадкового майна.

    Факт смерті фізичної особи і час відкриття спадщини нотаріус перевіряє шляхом витребування від спадкоємця свідоцтва про смерть, виданого органом державної реєстрації актів цивільного стану або за безпосереднім доступом до реєстру актів цивільного стану.

    У разі неможливості пред`явлення спадкоємцями свідоцтва про смерть спадкодавця або відсутності інформації в реєстрі нотаріус повинен витребувати від органу державної реєстрації актів цивільного стану копію актового запису про смерть спадкодавця або повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть.

    Отже, оскільки Ваша матір знаходиться на ТОТ, де не працюють РАЦСи, то це є проблемою. До того ж свідоцтво про смерть буде російським.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович 2 месяца назад

    Юрист, г. Сумы, 30 лет опыта

    відповідь надана раніше


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України