Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Банковское право, 02 марта 2024, вопрос №103081

Позовна давність для МФО та кред. карт. Наслідки виконавчих впроваджень.

Готовий обговорити платну консультацію, бо є ще де потрібна участь і у суді, та інших питання стосовно банків. Але цікавлять базові питання. З них і можливо буде обрати. Буду вдячний всім за повну відповідь.

1. термін позовної давності для МФО

2. термін позовної давності для кредитних карток

3. якщо є рішення суду, але немає виконавчого провадження, скільки часу на його відкриття інакше воно буде закрито

4. Чи може виконавець їх повторно відкривати. Якщо так, то який період. Наприклад, відкрито 2 роки, закрито, чи має право "пожиттєво" це роботи.

5. Якщо відкрито виконавче провадження, але у позичальника МФО (і кред карт) з майна лише квартира у спільній власності, де проживають батьки та інші люди, чи можливий арешт, якщо так, то які наслідки.

6. Через скільки буде закрито виконавче провадження, якщо випадок питання 5 та списати не вдаєдається через відстуність зарплати та майна.

Ответы юристов (2)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Загальний строк позовної давності складає 3 роки.

    Для окремих видів вимог законом може встановлюватися спеціальна позовна давність: скорочена або більш тривала порівняно із загальною позовною давністю. Так позовна давність в один рік застосовується, зокрема, до вимог про стягнення неустойки (штрафу, пені).

    Позовна давність, встановлена законом, може бути збільшена за домовленістю сторін.

    Договір про збільшення позовної давності укладається у письмовій формі.

    Проаналізуйте кредитний договір з Банком щодо можливого збільшення позовної давності. Як правило Банки її збільшують.

    Перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

    За зобов'язаннями, строк виконання яких не визначений або визначений моментом вимоги, перебіг позовної давності починається від дня, коли у кредитора виникає право пред'явити вимогу про виконання зобов'язання.

    Позовна давність переривається у разі пред'явлення особою позову до одного із кількох боржників, а також якщо предметом позову є лише частина вимоги, право на яку має позивач.

    Після переривання перебіг позовної давності починається заново.

    Час, що минув до переривання перебігу позовної давності, до нового строку не зараховується.

    Виконавчі документи можуть бути пред’явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред’явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

    Строки пред’явлення виконавчого документа до виконання перериваються у разі пред'явлення виконавчого документа до виконання.

    У разі повернення виконавчого документа стягувачу у зв’язку з неможливістю в повному обсязі або частково виконати рішення строк пред’явлення такого документа до виконання після переривання встановлюється з дня його повернення, а в разі повернення виконавчого документа у зв’язку із встановленою законом забороною щодо звернення стягнення на майно чи кошти боржника, а також проведення інших виконавчих дій стосовно боржника - з дня закінчення строку дії відповідної заборони.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    1. термін позовної давності для МФО

    МФО мають загальний строк позовної давності, який становить для тіла кредиту та відсотків – три роки.

    Строк позовної давності обраховується з моменту, коли кредит підлягав погашенню. Як правило, це наступний день після дати, коли треба було внести платіж.

    2. термін позовної давності для кредитних карток

    Строк позовної давності по картковому кредиту відраховується з моменту закінчення терміну дії картки. Але, якщо Ви вносили на погашення позики хоча б мінімальні платежі після цього строку, то строк позовної давності буде продовженим.

    3. якщо є рішення суду, але немає виконавчого провадження, скільки часу на його відкриття інакше воно буде закрито.

    Закон України «Про виконавче провадження» встановлює, що державний виконавець по рішеннях суду немайнового характеру повинен провести виконавчі дії у двомісячний термін, а по інших виконавчих документах – протягом шести місяців з дня винесення постанови про відкриття виконавчого провадження (стаття 25 Закону).

    Слід звернути увагу на початок та кінець обчислення строків здійснення виконавчих проваджень.

    Законодавець встановив, що строк здійснення виконавчого провадження не поширюється на час відкладення провадження виконавчих дій або зупинення виконавчого провадження та на період реалізації арештованого майна.

    Підстави для відкладення та зупинення виконавчих дій чітко визначені Законом.

    Так, за наявності обставин, що перешкоджають провадженню виконавчих дій або несвоєчасного одержання сторонами документів виконавчого провадження, внаслідок чого вони були позбавлені можливості використати надані їм цим Законом права, державний виконавець може відкласти виконавчі дії за заявою стягувача або за заявою боржника, або з власної ініціативи на строк до 10 днів (стаття 32 Закону).

    Законодавець визначає обставини, на підставі яких державний виконавець зобов’язаний зупинити виконавче провадження.

    Найбільш поширені серед них: прийняття судом до розгляду скарги на дії органів (посадових осіб), уповноважених розглядати справи про адміністративні правопорушення; зупинення виконання відповідного рішення або виконавчого провадження посадовою особою, якій законом надано таке право; подання до суду позову про виключення майна з акта опису й арешту; порушення господарським судом провадження у справі про банкрутство боржника, якщо відповідно до закону на вимогу стягувача поширюється дія мораторію, введеного господарським судом, крім випадків знаходження виконавчого провадження на стадії розподілу стягнутих з боржника грошових сум (у тому числі одержаних від реалізації майна боржника); надання судом, який видав виконавчий документ, відстрочки виконання рішення; призначення тимчасової державної допомоги (стаття 34 Закону).

    Крім того, Закон надає державному виконавцю право на зупинення виконавчого провадження, це коли державний виконавець на власний розсуд може зупинити виконавче провадження. Найбільш поширеними обставинами, коли державний виконавець може зупинити виконавче провадження, є: звернення державного виконавця до суду, який видав виконавчий документ, із заявою про роз’яснення рішення, що підлягає виконанню, про відстрочку або розстрочку виконання, а також про встановлення чи зміну способу і порядку виконання; прийняття скарги на дії державного виконавця або відмову в його відводі; оголошення розшуку боржника, його майна або розшуку дитини; призначення експертизи; надання сторонам строку для запрошення перекладача (стаття 35 Закону).

    При цьому, слід зазначити, що державний виконавець при виникненні таких обставин виносить постанову про зупинення виконавчого провадження.

    Таким чином, при вирішенні питання про те, чи здійснені державним виконавцем дії, передбачені Законом України «Про виконавче провадження», у встановлені Законом строки для виконання рішень немайнового та майнового характеру хотілось звернути увагу читачів на те, що впродовж строку, на який виконавче провадження зупинено, виконавчі дії не проводяться (стаття 36 Закону).

    Тобто, термін, коли державним виконавцем проводились виконавчі дії є строками здійснення виконавчого провадження, а коли виконавче провадження зупинено – виконавчий документ просто перебуває на виконанні в органі державної виконавчої служби і цей термін не включається до строків здійснення виконавчого провадження.

    Після закінчення існування зазначених вище обставин, що стали причиною для зупинення виконавчого провадження, державний виконавець повинен винести постанову про поновлення виконавчого провадження. З цього періоду перебіг строку здійснення виконавчого провадження продовжується.

    https://minjust.gov.ua/m/str_10643#:~:text=Закон%20України%20«Про%20виконавче%20провадження»%20встановлює%2C%20що%20державний%20виконавець,провадження%20(стаття%2025%20Закону).

    4. Чи може виконавець їх повторно відкривати. Якщо так, то який період. Наприклад, відкрито 2 роки, закрито, чи має право "пожиттєво" це роботи.

    Відповідь у пункті 3.

    5. Якщо відкрито виконавче провадження, але у позичальника МФО (і кред карт) з майна лише квартира у спільній власності, де проживають батьки та інші люди, чи можливий арешт, якщо так, то які наслідки.

    Якщо заборгованість перевищує двадцять мінімальних зарплат, виконавець має право провести арешт квартири за борг по кредиту. З урахуванням того, що Ви живите з сім'єю, в переважній кількості випадків загрожує арешт частини квартири, якою Ви володієте. Насідки - ніхто із власників квартири не зможе проводити будь які дії щодо відчеження нерухомості.

    6. Через скільки буде закрито виконавче провадження, якщо випадок питання 5 та списати не вдаєдається через відстуність зарплати та майна.

    Після отримання рішення суду або виконавчого напису нотаріуса, кредитор має 3 роки, щоб звернутися з цими документами до виконавчої служби. Приватний виконавець здійснює заходи для примусового виконання рішення, але якщо виконати його не вдається: виконавчий документ повертається стягувачу. Це може бути у випадках, коли в боржника відсутні будь-які кошти та майно, на яке можна накласти стягнення.

    Повернення виконавчого документа назад кредитору – ще не означає, що виконавче провадження закрили. Кредитор має право знову звернутися до виконавця і розпочати нове провадження. Але за умови, що не минув той 3-річний строк в межах якого можна подавати виконавчий документ на виконання.

    Розрахувати ці 3 роки не завжди просто без аналізу документів. Закон “Про виконавче провадження містить перелік підстав, коли цей строк переривається ”. Наприклад, увесь той час, поки виконавець вів провадження, що не дало результату – не зараховується до строку давності пред’явлення документа до виконання.

    Отже, закриття виконавчого провадження за строком давності можливе лише тоді, коли минув 3-річний строк пред’явлення документа до виконання. Фактично цей строк зазвичай набагато більший з урахуванням усіх обставин, які його переривали.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України