Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 03 марта 2024, вопрос №103096 240₴

Подана заява про відмову від спадку. Чи можна потім подати заяву про прийняття?

Доброго дня. Спадкова справа була відкрита 07 листопада 2022 р. Спадкаемець 1 (громадянинин рф) подав заяву про відмову від спадку згідно заповіту на користь спадкоємця 2 в термін коли діяв десятимісячний термін а саме (19 червня 2023 р) .. Заява була прийнята та зареестрована нотаріусом. Спадкоємець 3 - був не згоден з таким поділом про що письмово склал заяву у нотаріуса Нотіріус видав відмову спадкоємцю 2 стосовно оформлення частини спадку за заявою про відмову іна користь іншого спадкоємця. Спадкоємець 2 подав іск до суду щодо оформлення частки спадкового майна за заявою спадкоємця 1 про відмову на користь спадкоємця 2. Суд відмовив у поданих вимогах ссилаючись на те що заява про відмову була подана не в 6-ти місячний термін.
Чи може спадкоємець 1 який подав заяву про відмову на користь іншого спадкоємця подати другу (нову) заяву- саме на прийняття спадщини?
Для подачи іску в суд про продовження терміну про прийнятт спадщини потрібно отримати від нотаріуса відмову чи зразу звертатися в суд?

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович
    33.3%

    Доброго дня.

    Для подання позову щодо надання додаткового строку для прийняття спадщини необхідно отримати у нотаріуса рішення про відмову.

    Не вимагається звернення до суду для визначення додаткового строку, достатнього для прийняття спадщини, якщо усі спадкоємці, які прийняли спадщину, подадуть письмову заяву про згоду на прийняття спадщини спадкоємцем, який пропустив строк для прийняття спадщини. Такі заяви спадкоємців мають бути подані нотаріусу до видачі свідоцтва про право на спадщину.

    Особа, яка подала заяву про прийняття спадщини, може відкликати її протягом строку, встановленого для прийняття спадщини.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Людмила!

    З 19 червня 2023 року строки прийняття спадщини в Україні повернулися до довоєнних норм, тобто - шість місяців для того, щоб прийняти або відмовитися від спадщини.

    Це передбачено положеннями постанови Кабміну № 469 від 9 травня 2023 року.

    Даним нормативним актом скасовується одне з положень іншої постанови Кабміну від 28 лютого 2022 року № 164 "Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану". Так, після початку війни Кабмін встановив, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці.

    Отже, з 19 червня всі питання, пов'язані зі спадщиною, потрібно було вирішувати протягом шести місяців, як було до війни, а не десяти місяців.

    Отже, оскільки відмова від спадщини була подана до нотаріуса зі спливом 6 місячного строку, то спадкоємець не вважається таким, що відмовився від спадщини.

    Отже, станом на зараз він може звернутись із заявою до нотаріуса про вступ у спадщину. Отримав відмову від останнього, потрібно звертатись до суду з позовною заявою про поновлення строків для вступу у спадщину. Проте, для того, аби суд поновив строки, спадкоємцю прийдеться довести, що він пропустив строк за поважної причини.

    У разі пропущення шестимісячного строку для прийняття спадщини, може бути встановлено додатковий строк для її прийняття з наступних підстав:

    • за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину;
    • на підставі судового рішення про встановлення додаткового строку, достатнього для подання ним заяви про прийняття спадщини.

    Відповідно до ст. 1272 ЦК України позов про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини подається:

    1. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини;
    2. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

    Виходячи із судової практики, поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини вважаються причини, пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення дій для прийняття спадщини, а саме:

    • тривала хвороба спадкоємця;
    • перебування спадкоємця тривалий час за межами України.

    Факт проживання позивача за межами України сам по собі не свідчить про наявність об’єктивних, непереробних перешкод для звернення із заявою про прийняття спадщини, оскільки перебування позивача поза межами України не позбавляло його можливості подати заяву про прийняття спадщини поштою. Крім того, вчинення нотаріальних дій за кордоном покладається на консульські установи України, а у випадках, передбачених чинним законодавством,- на дипломатичні представництва України. На консульські установи України серед іншого також покладений обов’язок видавати свідоцтва про право на спадщину. Доказів неможливості з’явитися до консульської установи або до дипломатичного представництва України за кордоном позивач не надав.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Прийняття_с...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    33.3%

    Доброго дня!

    Чи може спадкоємець 1 який подав заяву про відмову на користь іншого спадкоємця подати другу (нову) заяву- саме на прийняття спадщини?

    З 18.06.2023 термін у 10 місяців був скасований (постанова Кабінету Міністрів України від 9 травня 2023 року № 469). Тобто діяв загальний строк прийняття спадщини - 6 місяців.

    Якщо суд та нотаріус відмовив спадкоємцю 2 в оформленні спадщини на підставі того, що спадкоємець 1 пропустий 6-місячний термін - відповідно вважається, що останній не подавав заяву про відмову від спадщини.

    Тому, спадкоємець 1 має право на прийняття спадщини.

    Для подачи іску в суд про продовження терміну про прийнятт спадщини потрібно отримати від нотаріуса відмову чи зразу звертатися в суд?

    Вступ у спадщину може відбуватися автоматично (без подання яких-небудь документів), а також за письмовою заявою спадкоємця.

    Відповідно до ст. 1268 ЦКУ спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу (6 місяців), він не заявив про відмову від неї.

    В цьому випадку спадкоємцем стає автоматично та особа, яка постійно проживала із спадкодавцем на момент його смерті. Факт сумісного проживання спадкоємця і спадкодавця може бути підтверджений довідкою житлово-експлуатаційної організації, ОСББ, реєстраційним записом в паспорті або у будинковій книзі, довідкою ВПО.

    Отже, якщо спадкоємець 1 був зареєстрований та проживав разом зі спадкодавцем, це може вважатися підставою для автоматичного вступу у спадок. В такому разі спадкоємцю 1 необхідно звернутися до нотаріуса з доказами спільного проживання та заявою про видачу свідоцтва про спадщину. Відповідно заяву про прийняття спадщини та поновлювати строки прийняття спадщини у судовому порядку не потрібно, адже вважатиметься, що спадкоємець 1 автоматично вступив у спадок.

    Якщо ж спадкоємець 1 не проживав разом зі спадкодавцем - йому потрібно поновлювати строки прийнятття спадщини. В такому разі йому потрібно спочатку звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини та отримавши письмову відмову - звертатися до суду.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Людмила Клиент 2 месяца назад

    Дуже дякую !

    • Дерій Владислав Олегович

      Будь ласка! Радий був допомогти!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України