Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Корпоративное право, 04 марта 2024, вопрос №103143

Видалено кінцевого бенефіціарного власника

Доброго дня !
Є ТОВ «РОУБА ДЖЕНЕРАЛ ТРЕЙДІНГ» КОД 37224261, в якому я значусь як директор в реєстрах.
Підприємство не працює більше 10 років і я захотів звільнитись. Але не все так легко. Для звільнення директора неохідний протокол загальних зборів, а як виявилось. - із власником не має жодного контакту. Більш того він не резидент України.
Переглянувши в реєстрі останні дії за підприємством. виникає питання:
в реєстрі є такі записи:
1. 21.01.2019 Видалений бенефіціарний власник
2. 2022 рік змінилась адреса підприємства.

У мене питання. що значить - Видалено кінцевого бенефіціарного власника ? а хто ж тоді власник? і до кого звертатись про звільнення директора ?
Як вносились зміни до держреєстру без відома Директора ?
До речі. статутних документів у мене взагалі не лишилось.
Буду дуже вдячний за роз'яснення.

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Василю!

    Власником (засновником, учасником) може бути як фізична, так і юридична особи, а кінцевим бенефіціарним власником — виключно фізична особа (у окремих випадках група осіб), яка має володіти 25% чи більше статутного капіталу товариства.

    Щодо змін в держреєстрі без відома директора, то для цього потрібно бачити статут і умови, які прописані в останньому щодо повноважень директора.

    Для звільнення директора без згоди власника потрібно дотриматися наступного алгоритму:

    1. Написати заяву про звільнення і направити її поштою цінним листом з описом вкладеного на адресу фірми (чи зареєструвати в журналі вхідної кореспонденції) а також її копії надіслати на зазначені в ЄДР адреси учасників товариства. В заяві обов’язково зазначається дата, щоб можна було відрахувати двотижневий термін на відпрацювання згідно ст..38 КЗпП України або бажану дату звільнення, якщо є поважні причини.
    2. Зібрати збори учасників, згідно вимог статуту з порядком денним, що передбачає питання звільнення директора товариства.
    3. Прийти на збори і скласти акт про те, що збори не відбулися з тих чи інших причин.
    4. Скласти позов про визнання трудових відносин припиненими і подати до суду.
    5. Отримати позитивне рішення про визнання трудових відносин припиненими.
    6. Подати державному реєстратору зазначене рішення для виключення запису про директора з ЄДР.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України