Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право и процесс, 07 марта 2024, вопрос №103296 250₴

Бувша цивільна дружина обчистила, поки мене не було вдома і втекла.

Жив з жінкою з 2017 по 2022 рік, більше 5 років, цивільним шлюбом.

Гроші тримав в сейфі. Однак, коли почалися масштабні бойові дії - гроші з сейфа дістав і тимчасово віддав жінці в руки, так як ми тікали в інше місто від бойових дій. Квартиру, в якій жили (під Києвом) - лишили з речами технікою і всім.

Примірно через 5 тижнів після 23.02.22 ми повернулися у квартиру, в якій жили до вторгнення. Моя цивільна дружина, користуючись моєю тимчасовою відсутністю кілька днів, домовилася з ще одним чоловіком і за допомогою його машини вивезли речі і техніку з квартири (я її арендував) у іншу квартиру - квартиру подруги моєї бувшої цивільної дружини. Всі гроші, які раніше зберігалися в сейфі і тимчасово були у дружини - вона без мого дозволу самовільно привласнила. Я коли повернувся в квартиру - спільне майно було вивезено, також мої особисті речі, гроші теж всі забрала.
Намагався розмовляти з бувшою - вона мене заблокувала в телефоні, на контакт не йде, вважає, що нічого мені не повинна, бо (цитата): "ты же мужчина". Планую подавати на розлучення через суд. хочу повернути хоча б частину своїх коштів, які відкладував і майно, яке вона вивезла з іншим чоловіком. Також хоу юридично наказати чоловіка, який без мого дозволу з моєї хати вивозив майно під час воєнного стану. Як це все грамотно зробити, який порядок моїх дій був би грамотним?
Мене більше цікавить кримінальна сторона майбутніх розборок. Досвід цивільних судових справ маю.

Ответы юристов (6)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, пишіть заяву до поліції. Якщо ви не у шлюбі це не цивільні відносини. Звертайтесь до поліції.

    Корнійчук Євген Іванович
    28%

    Закон визначає крадіжку як таємне викрадення чужого майна. Таємним визнається таке викрадення, здійснюючи яке, винна особа вважає, що робить це непомітно для потерпілих чи інших осіб. Крадіжкою визнається також протиправне вилучення чужого майна і тоді, коли воно здійснюється у присутності потерпілого або інших осіб (наприклад, ці особи спостерігають за діями винного на певній відстані), але сам винний не усвідомлював цього моменту і вважав, що діє таємно від інших осіб. Таємним також визнається викрадення, яке вчинюється у присутності потерпілого або інших осіб, але непомітно для них (наприклад, кишенькова крадіжка).

    Таємним викрадення є і у випадку, коли воно вчинюється у присутності потерпілого чи інших осіб, які через свій фізіологічний чи психічний стан (сон, сп'яніння, малолітство, психічне захворювання тощо) не усвідомлюють факту протиправного вилучення майна:

    Важливо Крадіжка визнається закінченою з моменту протиправного вилучення майна, коли винна особа отримала реальну можливість розпорядитися чи користуватися рим (заховати, передати іншим особам, вжити за призначенням тощо).

    Суб'єктом кримінального правопорушення може бути осудна особа, яка досягла 14-річного віку. Суб'єктивна сторона крадіжки характеризується прямим умислом на заволодіння чужим майном. Обов'язковою ознакою суб'єктивної сторони крадіжки є корисливий мотив.

    Кваліфікованими видами крадіжки є вчинення її:

    • повторно;
    • за попередньою змовою групою осіб;
    • у великих розмірах;
    • в умовах воєнного або надзвичайного стану;
    • в особливо великих розмірах;
    • організованою групою,
    • поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище;
    • що завдала значної шкоди потерпілому.
    Покарання за таємне викрадення майна

    початком введення воєнного стану, було прийнято Закон України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за злочини проти основ національної безпеки України в умовах дії режиму воєнного стану» який змінює Кримінальний кодекс України (КК), посиливши кримінальну відповідальність за ряд злочинів в умовах воєнного стану в тому числі і за крадіжку.

    Крадіжка – ч. 1 ст. 185 КК до цього вважалася не злочином, а кримінальним проступком, і за неї було передбачено покарання від штрафу 17 тис. грн. до обмеження волі строком до 5 років. Лише в разі вчинення крадіжки повторно або за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 185), з проникненням у житло або інше володіння (ч. 3 ст. 185) чи у великому, особливо великому розмірі (ч. 4, 5 ст. 185) – передбачалися покарання у вигляді позбавлення волі.

    Нині ж крадіжка, учинена в умовах воєнного або надзвичайного стану – є особливо кваліфікованим складом злочину. Вчинення крадіжки в умовах воєнного стану – одразу кваліфікується за ч. 4 ст. 185 КК, за що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років.

    Богун Сергій Павлович
    18%

    Доброго дня.

    В Вашому випадку необхідно звернутися до правоохоронних органів щодо вчинення злочину відносно Вашого майна.

    Довести в суді, що Ваша цивільна дружина забрала гроші з сейфу буде неможливо.

    Щодо речей з квартири - повинні бути свідки, які це підтвердять.

    Також не зрозуміло яким чином Ви будете розлучатися через суд? За Вашими словами у Вас цивільна дружина! Тобто без реєстрації шлюбних відносин.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    32%

    Доброго дня, Вадиме!

    Вам треба негайно звернутись до поліції із заявою про скоєння кримінального правопорушення, оскільки в діях Вашої дружини та її посібника є ознаки статті 185 Кримінальний кодекс України - Крадіжка:

    "1. Таємне викрадення чужого майна (крадіжка) -

    карається штрафом від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від вісімдесяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років.

    2. Крадіжка, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб, -

    карається арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

    3. Крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років.

    4. Крадіжка, вчинена у великих розмірах чи в умовах воєнного або надзвичайного стану, -

    карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

    5. Крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах або організованою групою, -

    карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна".

    Причимо злочин скоєно за частиною другою згаданої статті, оскільки є попередня змова групи осіб. Я спеціально виділив цю частину жирним шрифтом.

    Далі слід оорієнтуватись на ст. 214 Кримінально процесуального кодексу України, в якій зазначається:

    "1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

    {Частина перша статті 214 із змінами, внесеними згідно із Законами № 2213-VIII від 16.11.2017 , № 2617-VIII від 22.11.2018 }

    2. Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення затверджуються Офісом Генерального прокурора за погодженням з Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, Національним антикорупційним бюро України, Державним бюро розслідувань, органом Бюро економічної безпеки України.

    {Частина друга статті 214 із змінами, внесеними згідно із Законами № 1698-VII від 14.10.2014 , № 187-IX від 04.10.2019 , № 1888-IX від 17.11.2021 }".

    У разі якщо Вам буде відмовлено у внесенні відомостей до ЄРДР, такі дії дізнавача чи слідчого, точніше бездіяльність, слід оскаржити до слідчого судді районого суду за місцем скоєння злочину. у 100% випадків в подібних ситуаціях суддя приймає рішення на користь заявника!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    22%

    Вітаю.

    Очевидно, що мова йде про таємне викрадення Вашого майна, що передбачено статтею 185 КК України. В умовах воєнного стану карається позбавленням волі від п'яти до восьми років. Втім, не скажу, що буде просто, адже довести факт цього буде надзвичайно складно. Ключова проблема в доказах, що вона незаконно викрала ці кошти та майно. Радив би спробувати спочатку методом тиску та погроз спробувати вирішити це питання.

    Стаття 185. Крадіжка

    1. Таємне викрадення чужого майна (крадіжка) -

    карається штрафом від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від вісімдесяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років.

    2. Крадіжка, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб, -

    карається арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

    3. Крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років.

    4. Крадіжка, вчинена у великих розмірах чи в умовах воєнного або надзвичайного стану, -

    карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

    5. Крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах або організованою групою, -

    карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

    Не дуже зрозумілий момент щодо розлучення, за Вашими ж словами Ви перебували в цивільному шлюбі?

    Алгортм дій я б обрав наступний:

    1. Направлення на адресу дружини (пошта, електронна пошта, месенджери) претензію про повернення всього незаконно викраденого.

    2. Звернення до правоохоронних органів.

    3. Звернення до суду.

    З повагою!

    Пономаренко Наталія

    Доброго вечора, шановний Вадиме! Щиро співчуваю вашій ситуації. Однозначно це питання треба вирішувати не у цивільній площині, а шляхом подання заяви про злочин до органів Національної поліції України, адже це 100 % злочин, а не цивільні розбірки.

    Вам бажано за місцем винайняти професійного адвоката з кримінального права і він вам підкаже як діяти, як збирати докази відповідних фактів.

    На даний момент маю кваліфікувати такі дії або за ч. 3, або за ч. 4 - 5 ст. 110 Кримінального кодексу України "Шахрайство" в залежності від конкретних обставин та розміру шкоди.

    1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) -

    карається штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    2. Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, -

    карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

    3. Шахрайство, вчинене в умовах воєнного чи надзвичайного стану, що завдало значної шкоди потерпілому, -

    карається штрафом від чотирьох тисяч до восьми тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

    4. Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

    5. Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, -

    карається позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

    Вітчизняна поліція не дуже любе такі побутові справи, а тому займатися ними буде лише якщо ваш адвокат має відповдіні контакти у правоохоронних органах і зможе їх заохотити до таких дій.

    В принципі нічого складного у таких справах немає.

    Погрожувати заявою до поліції не рекомендую, а то переховають вкрадене на тому і усе.

    В такому випадку дуже важливу роль буде грати оперативне звернення слідчого до судді та отримання ухвали на обшук квартири, де проживає ваша колишня.

    На майбутнє. Влаштовані камери спостереження в оселі або хоча б на вхідних дверях - дуже спрощують роботу і адвоката, і правоохоронних органів.

    І ще. У кваліфікації ваших відносин з такою особою намагайтеся не вживати поняття "цивільна дружина". Просто тимчасова співмешканка, щоб дійсно поліція не поспішила відхреститися від справи - скинувши її на цивільні правовідносини. Ніякого спільного господарства ви з нею не мали, тому і спільні права та обов'язки у вас як у подружжя не виникали.

    З повагою,

    адвокат Наталія Пономаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України