Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 08 марта 2024, вопрос №103359

Яке граничне тижневе навантаження для інструктора з водіння автомобіля?

ФОП 3гр працює інструктором з водіння в автошколі.
5 днів на тиждень по 8 годин.
Керівник змушує працювати довше або ще й додатково по суботах, аргументуючи великою кількістю студентів.
У трудовому договорі, який запропонувала автошкола, було написано, що робочий день ненормований. Термін дії договору скінчився і скоро запропонують підписати такий самий новий. У зв'язку з цим хочу дізнатися, яке граничне тижневе навантаження може бути в інструктора з водіння і який закон це регламентує.
Заздалегідь дякую

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олена!

    Робочий час за тривалістю можна поділити на:

    1. нормальний. Тривалість робочого часу працівників встановлена 40 годин на тиждень;
    2. неповний. Робочий час становить меншу кількість годин, аніж встановлено нормативно – правовими актами;
    3. скорочений. Час протягом якого працівників повинен виконувати свої трудові функції, але оплата праці такого працівника проводиться в повному розмірі.Характеризується такими юридичними ознаками: встановлюється у законодавстві; не тягне за собою зменшення заробітної плати; встановлюється з урахуванням фізіологічних особливостей працівників, умов праці та деяких інших підстав диференціації

    Норма робочого часу – це встановлена законом, колективним або трудовим договором для даного працівника тривалість його робочого часу за певний календарний період.

    Стаття 50 Кодексу законів про працю України встановлює для всіх працюючих нормальну тривалість робочого часу, що не перевищує 40 годин на тиждень.

    Ненормований робочий день на підприємствах, установах, організаціях незалежно від форми власності, може застосовуватися до керівників, фахівців і робітників, а саме:

    • осіб, праця яких не підлягає точному обліку в часі;
    • осіб, робочий час яких за характером праці поділяється на частини невизначеної тривалості (сільське господарство);
    • осіб, які розподіляють час для роботи на свій розсуд.

    Список професій і посад, до яких може застосовуватися ненормований робочий день визначається колективним договором (пункт 7 Рекомендацій). Тобто, підприємство, установа, організація самостійно в колективному договорі визначає перелік професій і посад, до яких може застосовуватися ненормований робочий день.

    Більше інформації про ненармований робочий день знайдете за посиланням https://www.dcz.gov.ua/novyna/5-nyuansiv-regulyuva...

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України