Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 12 марта 2024, вопрос №103538 1150₴

Автоматичний вступ в спадщину без оформлення

На момент смерті мого батька я був прописаний в його квартирі, але не проживав там фактично (проживав за кордоном). Я не хочу успадковувати квартиру і не планую оформлювати спадщину. Які наслідки не оформлення спадщини при автоматичному вступі (наскільки я розумію через 6 місяців після смерті при відсутності заяви вступ відбувається автоматично)? Тобто що буде якщо не вчиняти взагалі жодних дій, і не подавати жодних заяв нікуди? При автоматичному вступі в спадщину без її оформлення - чи означає це що я стаю власником і відповідаю за борги по цій квартирі?

Ответы юристов (12)

    Пономаренко Наталія

    Доброго вечора, шановний Артеме!

    Ні. Право власності на об'єкти нерухомого майна виникають лише після державної реєстрації речового права власності у Державному реєстрі на підставі отриманого у нотаріуса свідоцтва про право на спадщину, що є правоустановлюючим документом.

    Відповідно до ч. 3 ст. 1268 Цивільного кодексу України спадкоємець, який постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шестимісячного строку він не заявив про відмову від неї (так зване «автоматичне прийняття спадщини»).

    Реєстрація місця проживання із спадкодавцем не свідчить про постійне проживання разом та своєчасність прийняття спадщини (Постанова Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 19 травня 2021 року у справі № 937/10434/19-ц,провадження № 61-3620 св 21).

    Отже, відмітка у Вашому паспорті про відсутність в Україні - є належним доказом того, що ви "автоматично не прийняли спадщину". Тож бережіть цей паспорт і відмітки у ньому. Якщо паспорт закінчить свою дію - отримайте другий. Громадяни України мають право одночасно мати 2 паспорти, щоб не здавати старий з цінними відмітками. Якщо вже не вдасться - хоча б зробіть нотаріальну копію відповідного паспорта у іноземного нотаріуса. Потім ці копії можна апостилювати та використати в Україні як докази.

    Проте, може виникнути проблема з боргами не через спадщину, а через Вашу реєстрацію в квартирі, адже відповідно до неконституційного Закону України про житлово-комунальні послуги, особи, які прописані (зареєстровані) в житлі - несуть солідарну відповідальність за спожиту теплову енергію, якщо у батька централізоване опалення.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2189-19#Text

    ВІдповідно до ч. 3 ст. 9 Закону, Дієздатні особи, які проживають та/або зареєстровані у житлі споживача, користуються нарівні зі споживачем усіма житлово-комунальними послугами та несуть солідарну відповідальність за зобов’язаннями з оплати житлово-комунальних послуг.

    В той же час відповідно до пункту 6 ч. 1 ст. 7 Закону, Споживач має право:

    на неоплату вартості комунальних послуг (крім постачання теплової енергії) у разі їх невикористання (за відсутності приладів обліку) за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні (іншому об’єкті нерухомого майна) споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, за умови документального підтвердження відповідно до умов договорів про надання комунальних послуг;

    Зараз дуже часті суди, зокрема на Київщині, щодо стягнення солідарної плати за тепло з усіх, хто зареєстрований в квартирах. І суди, нажаль, в цих ситуаціях обслуговують як правило інтереси комунальної мафії, в цілях так би мовити начебто "підтримання економіки", а не інтереси громадян та принципи справедливості і доброчесності.

    Тобто тягар підтримання теплокомуненерго країни, зокрема прибутків олігархів, яким вони належать, покладено в тому числі на Ваші плечі, адже навіть перебуваючи за межами України Ви не можете дистанційно відмовитись від реєстрації місця проживання, "бо воєнком", а отже - не можете скинути з себе тягар необхідності "солідарної" оплати за тепло.

    Звісно можна в судах намагатися трактувати норму ч. 3 ст. 9 як таку, що не відповідає чинному поняттю реєстрації місця проживання, рішенню Конституційного Суду України щодо заборони обмеження свободи пересування "реєстраціями", "прописками" та іншими речами, які вигадує влада аби грабувати простий люд, але я особисто не зустрічала судової практики, яка б на цій підставі вказувала на можливість позбутися від тягаря.

    Тож, щоб не нести відповідальність - Вам бажано знятися з реєстрації місця проживання в Україні, а внаслідок діяльності ТЦК-мафії - це нажаль майже неможливо. Лише власник житла міг би зняти Вас з реєстрації без Вашої присутності, згоди та дозволів воєнкома.

    Отже, підсумовуючи Вашу ситуацію -

    1. Ні, Ви автоматично не вступите у право на спадщину.

    2. Без Вашої згоди ніхто Вас власником житла не визнає.

    3. За боргами батька по квартирі Ви не відповідатиме.

    4. Може виникнути солідарний борг за частину нарахованої плати за тепло, адже "комунальна мафія" в Україні пролобіювала абсолютно ненормальну норму, за якою особи, які проживають або зареєстровані у житлі - несуть солідарну відповідальність за комунальні послуги незалежно від факту користування ними. Держава навіть в цьому стимулює частину громадян не те, що не бажати повернутися в Україну, а й взагалі, щоб ця держава зникла разом з усіма боргами, які вигадали сумнівні структури, яким надали право грабувати українців, нахабно експлуатуючи природні ресурси, надра та землю, які за Конституцією є власністю усього народу України.

    5. Для того, щоб забути про претензії в Україні - Вам бажано якось знятися з реєстрації місця проживання в Україні. В іншому випадку проблеми можуть бути і за рахунок вартості квартири їх не погасиш, тож я навіть не певна чи Вам краще "не прийняти" спадщину. В будь-якому разі борг можуть повісити на Вас. Якщо у вартирі були прописані Ви та Ваш батько - то на Вас можуть навісити 50 % боргу. Інші 50 % будуть висіти у повітрі на Вашому померлому батьку.

    Встати на право на спадщину Ви можете подавши заяву у Консульство України, а оформити потім за довіреністю дистанційно.

    Вирішувати звісно Вам, але треба оцінити усі за і проти, адже потім час відмотати вже не можна буде.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    • Артем Клиент месяц назад

      Дякую за детальну відповідь!

      • Пономаренко Наталія

        Оновіть сторінку будь-ласка, я уточнила свою відповідь і послалася на відповідні цитати із законів та практику Верховного Суду.

        Пояснила яким чином може бути. Врахуйте це і приймайте рішення чи Вам слід приймати спадщину, чи ні.

        Хоча бачу ви вже визначилися із відповіддю. Ваше право.

        Можу лише зазначити, що не дивуйтеся, якщо незважаючи на неприйняття спадщини, щодо вас як особи, зареєстрованої у житлі, винесуть рішення суду або судовий наказ про стягнення солідарного боргу за опалення, на підставі чого звернуться до виконавчої служби, заблокують рахунки у банківських установах, можуть також накласти арешт на майно, стягувати кошти з ваших рахунків та доходів. А у разі злічного невиконання судового рішення - обмежити виїзд за межі України в перспективі, позбавити права управління транспортним засобом, права на полювання та володіння зброєю, тощо.

        При цьому ні з громадянства вийти, ні оформити документи на залишення на постійне проживання за межами України - Ви не зможете в умовах воєнного стану та без фізичної присутності в Україні і ризику бути мобілізованим.

        Хай щастить!

        • Артем Клиент месяц назад

          Зрозуміло, дякую - у Вас також дуже корисна і детальна відповідь (нажаль сайт не дає позначити корисною більше ніж одну відповідь).

          • Пономаренко Наталія

            Вибачте, але це не відповідає дійсності. Функціонал сайту дає змогу розподілити між кількома юристами кошти та призначати додаткові чайові.

            Ви можете звернутися до адміністрації сайту, якщо щось там дійсно не дає розподіляти і вони пояснять як діяти.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

    Відповідно до частини третьої статті 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого у статті 1270 ЦК, він не заявив про відмову від неї.

    Згідно з частиною першою статті 1269 ЦК України, у редакції на час виникнення спірних правовідносин, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

    Відповідно до статті 2 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

    Відповідно до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям, що прийняли спадщину, тобто тим, які постійно проживали разом зі спадкодавцем чи подали заяву нотаріусу про прийняття спадщини. Доказом постійного проживання разом зі спадкодавцем можуть бути: довідка житлово-експлуатаційної організації, правління житлово-будівельного кооперативу, відповідного органу місцевого самоврядування про те, що спадкоємець безпосередньо перед смертю спадкодавця проживав разом зі спадкодавцем; копія рішення суду, що набрало законної сили, про встановлення факту своєчасного прийняття спадщини; реєстраційний запис у паспорті спадкоємця або в будинковій книзі, який свідчить про те, що спадкоємець постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, та інші документи, що підтверджують факт постійного проживання разом зі спадкодавцем.

    Верховний Суд України зазначає, що саме реєстрація спадкоємця за місцем проживання спадкодавця на час смерті спадкодавця свідчить про «автоматичне прийняття спадкоємцем спадщини».

    Таким чином спадкоємцю достатньо звернутись до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини і надати паспорт із реєстрацією за місцем проживання спадкодавця, і нотаріус буде вважати цього спадкоємця таким, що прийняв спадщину.

    Процедура відмови від спадщини передбачає подання спадкоємцем за заповітом або за законом відповідної заяви нотаріусу за місцем відкриття спадщини. Цивільне законодавство України передбачає, що відмова від прийняття спадщини за заповітом не позбавляє особу права на спадкування за законом. Тобто, відмова від спадщини буде вважатися «повною», якщо в заяві буде зазначено, що спадкоємець відмовляється від спадкування як за заповітом, так і за законом.

    Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шестимісячного строку він не заявив про відмову від неї.

    Я рекомендую Вам подати заяву про відмову в прийнятті спадщини.

    • Артем Клиент месяц назад

      Я розумію що оптимальним варіантом була би заява про відмову, але нажаль не зможу її подати зараз. Питання в тому які правові наслідки її неподачі в цій ситуації і чи стану я автоматично власником. Тобто що буде якщо взагалі нічого не робити якщо мені ця власність в принципі не потрібна?

      • Богун Сергій Павлович

        Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація, зобов’язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно.

        Автоматичним власником не станете.

        • Артем Клиент месяц назад

          Дякую за відповідь.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Артеме!

    Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

    Отже, навіть за умови того, що Ви вступаєте у спадщину автоматично, без свідоцтва про право на спадщину Ви не можете стати власником нерухомості. Автоматичний вступ не озачає автоматичну власність. Це говорить лише про той факт, що Вам не потрібно подавати заяву до нотаріуса протягом 6 місяців.

    Щодо боргів, то кредитор має право пред'явити Вам вимогу про погашення боргу тільки у тому разі, якщо Ви отримуєте вищезгадане свідоцтво.

    Згідно статті 1268 ЦКУ. Прийняття спадщини

    1. Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

    2. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням.

    3. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї".

    Відповідно до статті 1281. Пред'явлення кредитором спадкодавця вимог до спадкоємців.

    1. Спадкоємці зобов'язані повідомити кредитора спадкодавця про відкриття спадщини, якщо їм відомо про його борги, та/або якщо вони спадкують майно, обтяжене правами третіх осіб.

    2. Кредиторові спадкодавця належить пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, не пізніше шести місяців з дня одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину на все або частину спадкового майна незалежно від настання строку вимоги.

    3. Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину, він має право пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, протягом шести місяців з дня, коли він дізнався про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину.

    4. Кредитор спадкодавця, який не пред'явив вимоги до спадкоємців, що прийняли спадщину, у строки, встановлені частинами другою і третьою цієї статті, позбавляється права вимоги.

    Згідно зі статтею1282 ЦКУ. Обов'язок спадкоємців задовольнити вимоги кредитора.

    1. Спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Кожен із спадкоємців зобов'язаний задовольнити вимоги кредитора особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині.

    2. Вимоги кредитора спадкоємці зобов'язані задовольнити шляхом одноразового платежу, якщо домовленістю між спадкоємцями та кредитором інше не встановлено.

    У разі відмови від одноразового платежу суд за позовом кредитора звертає стягнення на майно, яке було передане спадкоємцям у натурі".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Артем Клиент месяц назад

      Дякую за відповідь.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу, Артеме! Був радий допомогти. Ще раз наголошую, що автоматичний вступ у спадщину не робить Вас власником нерухомості.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України