Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 15 марта 2024, вопрос №103716

Чи можна отримати зароблену пенсію

Жінка 54 роки. З 1988 року жила в чорнобильській зоні (4) та працювала вихователем. В 2017 звільнилася оформила пенсію за вислугою років, заморозила її і влаштувалася назад. Зараз їй 54 роки звернулася до ПФ і там їй нарахували пенсію 3700 через те що в неї є та заморожена пенсія, якби не було то нарахування було б як і у її колег 6-7 тис. Чи можна врегулювати цю ситуацію щоб отримувати заслужене?

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    Рішення про відмову в призначенні пенсії або її перерахунку, зарахуванні до вислуги років для призначення пенсії окремих періодів служби в календарному обчисленні або на пільгових умовах, порушення строків і заниження розмірів пенсії може бути оскаржено:

    Шляхом подання скарги до органу Пенсійного фонду України вищого рівня. Така скарга подається протягом одного року з моменту прийняття рішення але не пізніше одного місяця з часу ознайомлення заявника з прийнятим рішенням громадянином особисто або законним представником відповідно до законодавства або представником, який діє на підставі нотаріально посвідченої довіреності.У скарзі має бути зазначено:

    • прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання заявника;
    • найменування органу Пенсійного фонду України, яким прийнято рішення;
    • суть порушеної вимоги;
    • інформація про оскарження рішення органу Пенсійного фонду України в суді (у разі оскарження рішення).

    У разі необхідності заявник може подавати інші документи, необхідні для розгляду скарги, які після її розгляду повертаються заявнику.Скарга повинна бути викладена в письмовій формі із зазначенням дати. Підписана заявником скарга надсилається до органу Пенсійного фонду України поштою або передається заявником особисто. Скарга, оформлена без дотримання цих вимог, що не дає можливості розглянути її по суті, повертається заявнику з відповідними обґрунтуваннями не пізніше ніж через 10 днів від дня отримання такої скарги. Розгляд скарг на дії (бездіяльність) виконавчих органів Пенсійного фонду та їх посадових осіб відбувається згідно з Порядком розгляду скарг на рішення органів Пенсійного фонду України щодо пенсійного забезпечення, затвердженого Постановою правління Пенсійного фонду України 12.10.2007 N 18-6.

    Шляхом подання позовної заяви до місцевого адміністративного суду протягом 6 місяців з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення свого права.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Пенсії_за_вислугу_років

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України