Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Международное частное право, 16 марта 2024, вопрос №103741 250₴

Куда и кому подавать заявление

Здравствуйте, я нахожусь в другой стране но я гражданка Украины. Мне нужно подать заявление на человека который находится в Украине. Я не знаю его номер телефона и адрес но у меня есть его фото и имя -фамилия. Подскажите, как мне написать заявление в полицию если я в другой стране на данный момент? И могу ли я обратиться не только в полицию но и в суд находясь в другой стране и как найти ответчика или этим занимается полиция?

Ответы юристов (9)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, зробіть це онлайн

    https://www.npu.gov.ua/onlajn-zvernennya

    Електронний суд

    https://id.court.gov.ua/

    Богун Сергій Павлович
    25.2%

    Доброго дня.

    Право громадян України на звернення передбачено Законами України “Про звернення громадян”, «Про національну поліцію», кримінальним, кримінально-процесуальним законодавством та іншими нормативно-правовими актами.

    Заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення можуть направлятися до органу (підрозділу) поліції:

    на особистому прийомі;

    через електронне відправлення (лист на електронну пошту)

    через контактні центри державної установи «Урядовий контактний центр» та телефонну «гарячу лінію» Національної поліції України (0-800-50-02-02),

    з використанням засобів поштового зв’язку.

    Для направлення електронного звернення через мережу інтернет необхідно :

    зайти на сайт Національної поліції України відповідної області

    скористатися кнопкою «ПОДАТИ ЗВЕРНЕННЯ»

    після кліку зайти на сайт https://ticket.np.gov.ua/ і, скориставшись Сервісом автоматизованої обробки та контролю, створити «НОВУ ЗАЯВКУ»

    зазначити свої дані (електронна адреса, ФІО, адреса, номер телефону) та свою проблему в стислому описі

    натиснути «відправити»

    Електронні звернення реєструються службою діловодства та невідкладно передаються керівникові органу (підрозділу) поліції або особі, яка виконує його обов’язки.

    Частина 2 статті 214 Кримінального процесуального Кодексу України зазначає, що досудове розслідування кримінального правопорушення розпочинається з моменту внесення відомостей з заяви про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР.

    Щодо форми заяви, то законодавство України не передбачає особливих вимог або певної форми щодо складання цієї заяви. Обов'язково у заяві має міститися конкретні відомості про вчинення злочину та прохання особи прийняти невідкладних дій щодо реєстрації даної заяви у ЄРДР та початку досудового розслідування. Також у заяві можно зазначити докази, чи вказівки на такі докази, якщо такі данні відомі.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Ви хочете звернутися до поліції з приводу чого? Які протиправні дії щодо Вас вчинені?

    Звісно, звернення можливо подати і онлайн, але без Вашої присутності в Україні Вам складно буде досягти бажано результату.

    Посилання для онлайн звернення: https://www.npu.gov.ua/onlajn-zvernennya

    Щодо суду, то все ж таки поки складно оцінювати перспективи, можливо наразі звернення до суду для Вас взагалі не варіант. Уточніть, що саме сталося у Вас.

    З повагою!

    Елена Клиент месяц назад

    В отношении травли, преследования, мешает жить, ломает банковские карты и всячески издевается в интернете, создает целую группу чтобы нанести вред

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Пані Олено!

      Тоді спробуйте ще подати звернення, окрім вказаного мною посилання, до кіберполіції: https://ticket.cyberpolice.gov.ua/

      Також Вам би варто заручитися підтримкою захисника, який буде вести Вашу справу в Україні.

      З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    24%

    Доброго дня, Олена!

    Якщо особа про яку йде мова у Вашому питання, винна у правопорушенні, що має ознаки кримінального злочину, Ви маєте право подати поштою або в електронному вигляді заяву до поліції.

    До відома: Електронне звернення до МВС можна подати шляхом надсилання на електронну адресу МВС для звернень громадян: pgmia@mvs.gov.ua.

    Для підготовки електронного звернення рекомендуємо скористатися затвердженою формою.

    Електронне звернення може бути оформлене в довільній формі.

    До електронного звернення застосовуються такі ж вимоги, як і до письмового, а також обов’язково має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним.

    Інформацію про надходження, реєстрацію і розгляд електронного звернення можна дізнатися, зателефонувавши до Приймальні громадян МВС за номером: (044) 256-11-10.

    Далі згідно статті 214 Кримінального процесуального кодексу України:

    "1. Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов'язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

    2. Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення затверджуються Генеральною прокуратурою України за погодженням з Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, органом, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства.

    3. Здійснення досудового розслідування до внесення відомостей до реєстру або без такого внесення не допускається і тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Огляд місця події у невідкладних випадках може бути проведений до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, що здійснюється негайно після завершення огляду. У разі виявлення ознак кримінального правопорушення на морському чи річковому судні, що перебуває за межами України, досудове розслідування розпочинається негайно; відомості про нього вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань при першій можливості.

    4. Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов'язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

    5. До Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться відомості про:

    1) дату надходження заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення або виявлення з іншого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення;

    2) прізвище, ім'я, по батькові (найменування) потерпілого або заявника;

    3) інше джерело, з якого виявлені обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення;

    4) короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела;

    5) попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення і зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

    6) прізвище, ім'я, по батькові та посада службової особи, яка внесла відомості до реєстру, а також слідчого, прокурора, який вніс відомості до реєстру та/або розпочав досудове розслідування;

    7) інші обставини, передбачені положенням про Єдиний реєстр досу-дових розслідувань.

    У Єдиному реєстрі досудових розслідувань автоматично фіксується дата внесення інформації та присвоюється номер кримінального провадження.

    6. Слідчий невідкладно у письмовій формі повідомляє прокурора про початок досудового розслідування, підставу початку досудового розслідування та інші відомості, передбачені частиною п'ятою цієї статті.

    7. Якщо відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені прокурором, він зобов'язаний невідкладно, але не пізніше наступного дня, з дотриманням правил підслідності передати наявні у нього матеріали до органу досудового розслідування та доручити проведення досудового розслідування".

    Після внесення відомостей до ЄРДР слідчий повинен визнати Вас потерпілою по справі.

    Згідно статті 55 КПК України:

    "1. Потерпілим у кримінальному провадженні може бути фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди, а також адміністратор за випуском облігацій, який відповідно до положень Закону України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки" діє в інтересах власників облігацій, яким кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди.

    2. Права і обов’язки потерпілого виникають в особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілого.

    Потерпілому вручається пам’ятка про процесуальні права та обов’язки особою, яка прийняла заяву про вчинення кримінального правопорушення.

    3. Потерпілим є також особа, яка не є заявником, але якій кримінальним правопорушенням завдана шкода і у зв’язку з цим вона після початку кримінального провадження подала заяву про залучення її до провадження як потерпілого.

    4. Потерпілим не може бути особа, якій моральна шкода завдана як представнику юридичної особи чи певної частини суспільства.

    7. Якщо особа не подала заяву про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяву про залучення її до провадження як потерпілого, то слідчий, прокурор, суд має право визнати особу потерпілою лише за її письмовою згодою. За відсутності такої згоди особа в разі необхідності може бути залучена до кримінального провадження як свідок.".

    Важливо! В ході стосунків з поліцією бажано мати консультанта з числа осіб, які мають досвід у кримінальних справах.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Олена!

    На доповнення до моєї відповіді також рекомендую подати звернення до кіберполіції, оскільки, можливо, що у Вашому випадку присутній класичний приклад кіберзлочину!

    Караність як кримінально-правова ознака кіберзлочинів виражена у санкціях, передбачених розділом XVI Кримінального кодексу України.

    Аби залишити повідомлення працівникам Департаменту кіберполіції, необхідно надіслати заяву на електронну адресу callcenter@cyberpolice.gov.ua.

    Або за телефоном – 0 800 50 51 70 (понеділок – п’ятниця з 09:00 до 18:00).

    Також повідомити про правопорушення, вчинене з використанням комп’ютерів, можна за формою зворотного зв’язку на сайті – https://ticket.cyberpolice.gov.ua.

    Щоби надіслати електронну форму про правопорушенням:

    перейдіть за посиланням;

    натисніть кнопку Надіслати;

    уважно ознайомтеся з Пам’яткою щодо ведення єдиного обліку в органах поліції заяв – якщо ви погоджуєтесь, натисніть відповідну кнопку;

    після заповнення усіх пунктів, натисніть Продовжити;

    оберіть категорію події, на яку хочете поскаржитись;

    заповніть інформацію про правопорушення – вкажіть адресу сайту, дані про особу, причетну до події тощо;

    знову натисніть Продовжити;

    ще раз перегляньте заяву та натисніть Надіслати.

    На екрані ви побачите ID вашого електронного звернення. Воно може знадобитись під час написання особистої заяви.

    Далі ваша форма буде розглянута працівниками кіберполіції.

    Якщо ви з певних причин не можете чи не хочете надсилати електронну форму, заяву про правопорушення можна скласти особисто та надіслати на електронну пошту.

    ОСЬ ВАМ ЗРАЗОК ТАКОЇ МОЖЛИВОЇ ЗАЯВИ ДО КІБЕРПОЛІЦІЇ:

    Начальникові Департаменту кіберполіції Національної поліції України

    полковнику поліції ___

    Іванов Іван Іванович , 01.01.1991 р.н. (Ваше ПІП, дата народження)

    м. Київ, вул. Бориспільська, буд. 1, кв. 1 (адреса реєстрації)

    Київська область, Київ, вул. Біла, буд 6, кв. 12 (адреса фактичного проживання)

    +38(096)-111-11-11 (контактний телефон)

    ID 111 (ID електронного звернення, якщо ви таке надсилали)

    ЗАЯВА

    Викладається зміст правопорушення...

    При вчинені протиправних дій використовувалось:

    Веб-ресурс: http://___.ua

    Телефон: +38(061)-111-11-14

    E-Mail: –

    Про кримінальну відповідальність згідно зі ст. 383 КК України за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину попереджений.

    ___ (підпис)

    ___ ___ ___ (дата)

    Дерій Владислав Олегович
    26.8%

    Доброго дня!

    Ви можете звернутися до поліції по телефону або шляхом написання заяви про вчинення кримінального правопорушення до відділу поліції. Зробити це можете онлайн https://www.npu.gov.ua/onlajn-zvernennya або рекомендованим листом з повідомленням про вручення через поштове відділення.

    За незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків передбачена кримінальна відповідальність за статтею 200 Кримінального кодексу України.

    Зверніться до Кіберполіції про вчинення кіберзлочину https://ticket.cyberpolice.gov.ua/

    Відповідно до статті 214 Кримінального процесуального Кодексу "Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування."

    Поліція зобов'язана приймати і реєструвати заяви й повідомлення про злочини, у тому числі у формі електронного документу.

    Для контролю за внесенням відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, заяву про вчинення кримінального правопорушення краще подати рекомендованим листом з повідомленням про вручення через поштове відділення.

    Якщо у відділі поліції не прийняли заяву або не відреагували на неї, Ви маєте право у 10 - денний термін звернутися до слідчого судді (районний або місцевий суд за місцем знаходження відділу поліції) зі скаргою на бездіяльність службових осіб відділу поліції.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Александрович
    24%

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, ЕЛЕНА! Для однозначного ответа на Ваш вопрос нужно анализировать ситуацию. А информации практически никакой не предоставлено.

    Какой предмет обращения в полицию, каким образом нарушены Ваши права.

    В теории при наличии электронной цифровой подписи можно написать заявление в полицию и онлайн (Закон Украины "Об обращениях граждан" и другие законодательные акты это предусматривают), но я сомневаюсь, что даже если бы Вы были в Украине и подали письменное заявление, кто-то что-то будет расследовать. Это полиция. Она не для того существует, чтоб расследовать что-то. Поборы и силовое обеспечение власти политического режима - их главная функция.

    Но обратиться в полицию формально Вы действительно можете.

    В суд тоже. Но для обращения в суд нужно знать точные данные гражданина.

    Фамилию, имя, отчество, дату рождения, РНОКПП, контактные данные, адрес регистрации места жительства.

    Адрес проживания можно указать любой последний известный или якобы известный. Дополнительно можно попробовать воспользоваться соответствующими адресными книгами, которые оцифрованы во многих городах.

    Суд в любом случае установит место проживания ответчика путём направления соответствующих запросов. Но, нужно знать хотя бы город и район. Иначе Вы не определитесь с подсудностью и суд, если установит, что человек прописан в другом месте - передаст дело в другой суд за территориальной подсудностью.

    Желательно знать РНОКПП ответчика. Но знаю прецеденты когда судья устанавливает РНОКПП сам, если истец его не знает.

    В суд можно подать с помощью подсистемы "Электронный суд" Единой судебной информационно-телекоммуникационной системы, зарегистрировав там свой личный "Кабинет". https://cabinet.court.gov.ua/

    Но учитывая, что у ответчика скорее всего нет своего кабинета в этой системе, Вам придется предоставить суду доказательства отправки копии иска Ответчику на его почтовый адрес в Украине. Такие требования Гражданского процессуального кодекса Украины.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України