Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 17 марта 2024, вопрос №103793 400₴

Податок на P2P крипто діяльність

Доброго дня!

Я займаюся криптовалютною P2P діяльністю, але не сплачую податки через незнання правильної реєстрації. Я обмінюю USDT на гривню і навпаки, здобуваючи 2-3% від обороту. Проте, я очікую, що рано чи пізно фінансовий моніторинг втрутиться та заблокує рахунки, а згідно з новими правилами 20-30% з грошей будуть утримані.

Мої запитання:

Яку групу краще зареєструвати, щоб мати високі ліміти на операції?

Ответы юристов (10)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ілля!

    Граничний ліміт для перебування на 2 або 3 групі ФОП у 2024 році.

    для 2 групи – 5 921 400 гривень (834 розмірів мінімальної зарплати),

    для 3 групи – до 8 285 700 гривень (1167 розмірів мінімальної зарплатні).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Вам підійде:

    ФОП ІІ чи ІІІ групи.

    Ліміт для 2 групи – 5 921 400 грн (834 розмірів мінімальної зарплати); для 3 групи – 8 285 700 грн (1167 розмірів мінімальної зарплати).

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно роз'яснення Головного управління ДПС у Тернопільській області (https://tr.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/714594.ht...)

    "...На сьогодні криптовалюта не має визначеного правового статусу в Україні. Зокрема, відсутня нормативна база для її класифікації та регулювання операцій з нею.

    З метою уникнення порушень щодо застосування спрощеної системи оподаткування фізична особа – підприємець платник єдиного податку другої – третьої груп не може здійснювати продаж (реалізацію) криптовалюти..."

    Тобто, згідно роз'яснення, якщо Ви маєте на меті здійснювати торгівлю криптовалютою Ви не повинні бути ФОП на єдиній системі оподаткування, проте немає заборони займатися такою діяльністю, якщо Ви будете ФОП 3 групи на загальній системі оподаткування.

    Яку групу краще зареєструвати, щоб мати високі ліміти на операції?

    Для такої діяльності Вам потрібно бути ФОП 3 групи на загальній системі оподаткування та обрати КВЕД 64.19 та КВЕД 66.19

    Листом Держстату від 05.10.2018 р. №14.4‑09/435‑18 рекомендовано класифікувати реалізацію криптовалют за КВЕДом 64.19 «Інші види грошового посередництва», а торгівлю (обмін) криптовалютами — за КВЕДом 66.19 «Інша допоміжна діяльність у сфері фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення».

    Рекомендую подати запит до податкової для отримання Індивідуальної податкової консультації. Запит можна подати через електронний кабінет платника (у розділі «Листування з ДПС»).

    Індивідуальна податкова консультація - роз'яснення контролюючого органу, надане платнику податків щодо практичного використання окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючий орган, та зареєстроване в єдиному реєстрі індивідуальних податкових консультацій.

    Дану консультацію можете надати територіальним органам ДПС в разі виникнення спірних ситуацій.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Ілля!

    Ви повинні розуміти, що ані 2 гупа ФОП, ані 3 група ФОП не надасть Вам високих лімітів на оброрудки при Вашій діяльності.

    Банк проводить внутрішний моніторінг не спираючись на групу ФОП. Без різниці, яку групу ФОП Ви відкриєте, якщо банк прийме рішення про встановлення Вам високого ризику, то заблокує рахунок і буде вимагати в Вас підтверджувальні документи щодо законності надходжень коштів на Ваш рахунок ФОП. У разі ненадання такої інформації банку, останній розірве з Вами договір на обслуговування.

    Законодавчою основою фінансового моніторингу є Закон «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 06.12.2019 р. № 361.

    Пороговими цифрами обсягу готівкових і безготівкових операцій у фінансовому моніторингу є 5 тис. грн, 30 тис. грн, 55 тис. грн, 400 тис. грн, а також значна сума при операції з готівкою. Вони впливають на обрання тих чи інших заходів фінансового моніторингу. Однак банк за своїми внутрішніми правилами визнати підозрілою будь-яку операцію незалежно від суми, а також визначати значимість суми тих чи інших операцій з готівкою.

    Обсяг платіжної операції впливає, але не є вирішальним.

    Під фінансовий моніторинг, у першу чергу, потрапляють видаткові операції (перекази коштів) у безготівковій формі, готівкою в залежності від суми платежу. Ідентифікація клієнта здійснюється зокрема за допомогою банківської картки чи кваліфікованого електронного підпису. Верифікація операції потребує додаткових підтверджень, зокрема можливий дзвінок з банку, сканування обличчя, перевірка даних платежу, підтвердження особи платника, чи дійсно саме власник картки її використовує, з’ясування мети операції та походження коштів тощо.

    Вартісні межі фінансового моніторингу:

    1. Для переказу безготівкових коштів для зарахування на рахунок отримувача в оплату вартості товарів, робіт, послуг, погашення зобов’язання за кредитом (пп «5» ч. 18 ст. 14 Закону № 361)

    Коли банки не зобов'язані реагувати - менше 3000 грн.

    Коли можлива перевірка - від 30 тис. грн до 400 тис. грн.

    Повідомлення до органу фінмоніторингу - більше 400 тис. грн.

    2. Для переказу готівкових коштів (пп. «8» ч. 18 ст. 14 Закону № 361) - 5 тис. грн та менше (можна без ідентифікації особи платника, у т.ч. при переказі без відкриття рахунка).

    Коли банки не зобов'язані реагувати - 5000 грн. та менше.*

    Коли можлива перевірка - більше 5 тис. грн до 400 тис. грн.

    Повідомлення до органу фінмоніторингу - більше 400 тис. грн.

    *(можна без ідентифікації особи платника, у т.ч. при переказі без відкриття рахунка).

    За нормами НБУ підозрілими слід вважати операції, якщо клієнт (його представник):

    • не може зрозуміло пояснити, у чому полягає його ділова діяльність (характер діяльності);
    • не бажає або відмовляється надавати інформацію або надає сумнівну інформацію, яку важко перевірити;
    • має велику кількість рахунків або платіжних карток, потреба у яких не є зрозумілою або не відповідає його бізнес-потребам;
    • нервує без видимих причин або проявляє нетипову поведінку;
    • демонструє незвичну зацікавленість вимогами законодавства у сфері фінмоніторингу чи внутрішніх документів банку з цих питань;
    • скасовує проведення запланованої фінансової операції після того, як банк запитав у нього відповідні підтвердні документи та/або роз'яснення;
    • наполягає на терміновості проведення фінансової операції, демонструючи нервову поведінку, без наявності очевидних на те причин (підстав);
    • пропонує гроші, подарунки або інший вид подяки працівникові банку за проведення фінансової операції у незвичний або підозрілий спосіб;
    • демонструє незнання інформації, що стосується фінансових операцій за його власним рахунком, та/або не може пояснити їх зміст;
    • незвично та надмірно виправдовує або пояснює фінансову операцію, підкреслюючи відсутність будь-яких зв'язків із незаконною діяльністю.

    Також НБУ радить банкам вважати підозрілим операції, якщо:

    • існують підстави підозрювати, що надані інформація/документи містять неправдиві або підроблені відомості;
    • неможливо зв'язатися із клієнтом (представником клієнта) за допомогою наданих ним даних, зокрема за адресою місцезнаходження, проживання або за зазначеним номером телефону та електронною поштою;
    • інформація, надана клієнтом (представником клієнта), суперечить тій, що міститься в публічних джерелах;
    • фінансові операції за рахунком фізичної особи не відповідають ризик-профілю клієнта (зокрема віку, професії, доходам);
    • за рахунком клієнта – суб'єкта господарювання не сплачено жодних або сплачено в незначному розмірі (у розмірі, що очевидно не відповідає обсягам проведених фінансових операцій) обов'язкових платежів, які притаманні звичайній господарській діяльності (наприклад, платежі за оренду приміщень, сплата комунальних послуг, податків до бюджету);
    • є очевидні ознаки того, що інші особи контролюють проведення фінансової операції (клієнт читає все з нотаток або телефону чи інші особи стежать за клієнтом у приміщенні відділення або залишаючись ззовні) тощо.

    Отже, як я і говорив Вам на початку своєї відповіді - ФОП не застрахує Вас від фінансового моніторінгу.

    Щодо групи ФОП, то все ж таки Вам краще відкрити 3 групу на спрощеній системі опадаткування.

    КВЕД - 63.99:

    Надання інших інформаційних послуг, н.в.і.у.

    Цей клас включає надання інших інформаційних послуг, не віднесених до інших угруповань:
    • надання інформаційних послуг по телефону з використанням комп'ютерної технології
    • надання послуг з пошуку інформації за винагороду або на основі контракту
    • надання послуг з добору новин і матеріалів із преси (медійний моніторинг) тощо

    Відкриття ФОП 3 групи на спрощеній системі оподаткування.

    Відкрити ФОП можливо дистанційно, скориставшись для цього автоматичною реєстрацією ФОП на порталі ДІЯ: https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-fop

    Покрокова інструкція для відкриття ФОП на порталі ДІЯ:

    https://www.youtube.com/watch?v=sFqBqTfbibo

    Після успішної реєстрації ФОП на порталі ДІЯ Вам потрібно буде зареєструватись в особистому кабінеті податкової. Для того Вам знадобиться електронний ключ (ДІЯ підпис; електронний ключ, виданий в податковій; електронний ключ Приват Банка тощо).

    https://cabinet.tax.gov.ua/login

    Звертаю Вашу увагу, що одразу після оформлення ФОП Вас зареєструють на загальній системі оподаткування, а упродовж 1-3 днів переведуть на спрощену систему оподаткування. Відповідну інформацію Ви можете перевіряти в особистому кабінеті податкової в графі «облікові дані».

    Після цього Ви можете відкривати рахунок ФОП у будь якій банківській установі на Ваш вибір і починати працювати.

    Податки ФОП 3 групи на спрощеній системі оподаткування.

    З 1 січня 2024 року ліміт доходу становитиме: (1167 МЗП) – 8 285 700 грн.

    Якщо в Вас не має найманих працівників, то Ваші податки – це ЄП (єдиний податок на дохід 5%) та ЄСВ (єдиний страховий внесок).

    1. ЄП Ви сплачуєте раз на квартал у сумі 5 % від Вашого доходу (комісії) протягом 10 календарних днів після граничної дати подання декларації. Наприклад, Ви повинні подати декларацію про доходи за перший квартал (січень, лютий, березень) до 10 травня, а податок сплатити – до 20 травня.

    2. ЄСВ Ви повинні сплачувати також раз на квартал незалежно від наявності або відсутності доходу. Проте, згідно з п. 919 разд. VIIIЗакону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI всі підприємці мають право не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ за себе з 01.03.2022 (тобто починаючи зі сплати за березень) і протягом усього часу до припинення / скасування воєнного стану в Україні, а також протягом 12 місяців після припинення / скасування воєнного стану.

    Вище згадане послаблення - це теж не відстрочка від сплати ЄСВ за себе, а саме звільнення від сплати. Тобто будь-який ФОП-спрощенець, а також ФОП-загальносистемник може скористатися цим звільненням і взагалі не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ за себе за вказані періоди.

    Однак, слід пам’ятати, що коли Ви не будете сплачувати ЄСВ «за себе»,то ці періоди не зарахуються до страхового стажу.

    Отже, якщо Вас не турбує страховий стаж, то на період дії воєнного стану та протягом 12 місяців після його скасування Ваші затрати – це ЄП 5% від доходу.

    Якщо Ви все ж таки вирішите сплачувати ЄСВ добровільно, то сума сплати ЄСВ у 2024 році буде становлювати1562 грн за січень-березень та 1760 грн за квітень-грудень.

    Звітність ФОП.

    Для підприємців на єдиному податку 3-ї групи звітний період складає календарний квартал (п. 294.1 ПКУ) і вони подають декларацію протягом 40-ка календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу (п.п. 49.18.2 і п. 296.3 ПКУ).

    Покрокова інструкція подачі декларації за перший квартал

    https://www.youtube.com/watch?v=EHOauAKfkCg&t=17s

    Покрокова інструкція подачі декларації за другий квартал (півріччя)

    https://www.youtube.com/watch?v=KLUABCuQREc&t=24s

    Покрокова інструкція подачі декларації за третій квартал (9 місяців):

    https://www.youtube.com/watch?v=u2JhB8CkPiw

    Покрокова інструкція подачі декларації за четвертий квартал (рік):

    https://www.youtube.com/watch?v=MwYqx5l68Cw&t=11s

    Після подання декларації до податкової та сплати усіх податків Ви можете переводити кошти з рахунку ФОП на свій особистий рахунок та використовувати їх для власних потреб.

    РРО для ФОП.

    З 1 січня 2022 року відповідно до норм Податкового кодексу України лише підприємці - платники єдиного податку 1-ої групи можуть не застосовувати реєстратори розрахункових операцій.

    Таким чином, усі інші підприємці, тобто підприємці - платники єдиного податку 2-ої та 3-ої груп, повинні застосовувати РРО та/або ПРРО у разі проведення розрахункових операцій.

    розрахункова операція – це, зокрема, приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг).

    Тобто, при здійсненні розрахунків тільки у безготівковій формі через установи банку РРО та/або ПРРО не застосовується.

    Слід враховувати й той факт, що якщо місце здійснення розрахунків визначити неможливо (наприклад надання дистанційної послуги або доступу до Інтернет-ресурсу (доступу до веб-порталу) з розміщення та використання інформації тощо, виключно в електронній формі із застосуванням Інтернету), у такому випадку застосування РРО та/або ПРРО є необов’язковим.

    Також, РРО та/або ПРРО не застосовуються при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів (пункт 14 статті 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»).

    Отже, ФОП на спрощеній системі оподаткування можуть не застосовувати РРО/ПРРО, якщо:

    1. здійснюються тільки безготівкові розрахунки, тобто на р/р (IBAN) ФОП кошти зараховуються з р/р (IBAN) клієнта, або через касу банку, або через банківський термінал самообслуговування;

    2. розрахунки за послуги здійснюються за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

    Згідно з роз'ясненням Національного банку України законодавство України не містить термінів "сервіс переказу коштів" та "банківські системи дистанційного обслуговування".

    Водночас, законодавство містить термін "система дистанційного обслуговування", що охоплює системи типу "клієнт-банк", "клієнт-Інтернет-банк", "телефонний банкінг", "платіжний за стосунок" та інші системи дистанційного обслуговування, які на підставі дистанційних розпоряджень клієнта можуть виконувати функції надання інформаційних послуг згідно з переліком, що зазначений в договорі між банком та клієнтом, здійснення операцій за рахунком клієнта.

    До систем дистанційного обслуговування відносяться, зокрема, Приват24, Ощад24/7 тощо. До "сервісів переказу коштів", на думку Національного банку України, можна віднести сервіси банків (LiqPay тощо) та/або небанківських фінансових установ (Portmone, iPay, WayforPay, Easy Pay тощо), які мають ліцензію Національного банку України на переказ коштів без відкриття рахунків, що надають можливість споживачам здійснити оплату товарів (послуг), зокрема дистанційного.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    В доповнення до своєї відповіді хочу зазначити, що в разі прийняття рішення працювати ФОП 3 групи на єдиному податку маскуючи продаж криптовалюти під іншу діяльність Ви будете сплачувати 5 % від усіх коштів, які будуть надходити на підприємницький рахунок. Тобто, якщо Ви продали криптовалюту на 100 тис грн і ці кошти зайшли на рахунок ФОП - Ви сплатите 5 тис. грн єдиного податку. Якщо Ви ці кошти потратите на купівлю криптовалюти, яку потім продасте за 120 тис грн і знову покладете на ФОП рахунок - Вам потрібно буде знову сплатити податок, але уже зі 120 тис грн - 6 тис .грн. Як Ви зрозуміли, всі надходження коштів на рахунок ФОП 3 групи оподатковуються. Виняток, якщо Ви працюєте по договору комісії.

    Якщо ж Ви оберете ФОП 2 групи - тоді незалежно від обсягів надходжень на підприємницький рахунок - єдиний податок залишатиметься фіксованим. З 1 квітня ЄП становитиме 1600 грн на місяць. а граничний ліміт для перебування на 2 групі «спрощенки» зросте до 6 672 000 гривень (834 розмірів мінімальної зарплати).

    Якщо Ви оберете ФОП 3 групи на загальній системі оподаткування - Ви будете сплачувати 19,5 % від чистого прибутку (загальний дохід мінус документально підтверджені витрати). З 1 квітня граничний ліміт для перебування на ФОП 3 групи становите 9 336 000 грн

    На жаль, сьогодні криптовалюта не має визначеного правового статусу в Україні, зокрема відсутня нормативна база для її класифікації та регулювання операцій з нею, а Закон України від 17 лютого 2022 року № 2074-IX «Про віртуальні активи» ще не набрав чинності, тому здійснювати підприємницьку діяльність краще після отримання індивідуальної податкової консультації.

    Корнійчук Євген Іванович
    15%

    Доброго дня, криптовалюта не врегульовано законодавством. Вам найбільше підійде ФОП 3 групи на загальній системі.

    Має зареєстрований код КВЕД: 66.19 «Інша допоміжна діяльність у сфері фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення» (основний) та 64.99 «Надання інших фінансових послуг (крім страхування та пенсійного забезпечення)».

    АЛе у будь якому випадку, можуть виникнути проблеми, через прогалини у законі. Є свої певні ризики. Маю досвід безпечного виводу коштів, за щомісячну абонентську плату.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    22.5%

    Вітаю Вас!

    Є декілька варіант розвитку подій та можливих виходів. Про все по порядку.

    1. Наразі криптовалюта в Україні не легалізована. З одного боку, Верховна Рада прийняла Закон України "Про віртуальні активи", який легалізовує криптовалюту, однак Президент України його не підписав, та відповідно він не набрав чинності.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2074-20#Text

    Про оподаткування криптовалюти на законодавчому рівні зараз взагалі мова не йде.

    Однак незважаючи на це, в Україні потрібно виходити у першу чергу із податкового законодавства при оподаткування доходів, отриманих через p2p торгівлю.

    ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17

    Стаття 165. Доходи, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу

    165.1. До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи:

    165.1.1 сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги, компенсацій, вартість соціальних послуг та реабілітаційної допомоги (включаючи грошові компенсації особам з інвалідністю, на дітей з інвалідністю при реалізації індивідуальних програм реабілітації осіб з інвалідністю, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування та у формі фінансової допомоги особам з інвалідністю з Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю згідно із законом, а також вартість соціальної допомоги в натуральній формі малозабезпеченим сім’ям, що отримана від надавачів соціальних послуг відповідно до Закону України "Про соціальні послуги", у тому числі (але не виключно):

    ...

    ДАНА СТАТТЯ НЕ ПЕРЕДБАЧАЄ ДОХІД ВІД КРИПТОВАЛЮТИ ЯК ТАКИЙ, ЯКИЙ НЕ ПОТРІБНО ОПОДАТКОВУВАТИ. ТОМУ ВСЕ Ж ТАКИ ТАКИЙ ОБОВ'ЯЗОК У ВАС Є.

    ...

    ЯКИЙ ЧИНОМ МОЖЛИВО ОПОДАТКУВАТИ ВЗАГАЛІ КРИПТОВАЛЮТУ ЗАРАЗ, ВИХОДЯЧИ З НЕ НАБРАННЯМ ЧИННОСТІ ЗАКОНОМ УКРАЇНИ "ПРО ВІРТУАЛЬНІ АКТИВИ"

    1. ЯКЩО ВИ ТОРГУЄТЕ ПРОСТО ЯК ФІЗИЧНА ОСОБА БЕЗ РЕЄСТРАЦІЇ ПІДПРИЄМЦЕМ, У ВАС Є ОБОВ'ЯЗОК СПЛАЧУВАТИ 18 % ТА 1,5 ВЗ НА БУДЬ-ЯКИЙ ДОХІД, ЯКИЙ Є ЗАКОННИЙ.

    ОСКІЛЬКИ ВАШ ДОХІД І ОБОРОТ НА КАРТЦІ СКЛАДАЄ БЛИЗЬКО 100 ТИСЯС ГРН, БАНК МОЖЕ ЗАПИТАТИ ПРО ПОХОДЖЕННЯ ТАКИХ КОШТІВ.

    ЯКЩО БАНК ЗАПИТУЄ ПРО ПОХОДЖЕННЯ ТАКИХ КОШІТВ, ТУТ Є 2 КРИТЕРІЯ:

    - ВИ МОЖЕТЕ ПОЯСНИТИ, ЩО ТА ДІЯЛЬНІСТЬ, ЯКУ ВИ ЗДІЙСНЮЄТЕ, НЕ ЗАБОРОНЕНА ЗАКОНОМ;

    - ТІ ДОХОДИ, ЯКІ ВИ ОТРИМАЛИ ВНАСЛІДОК ЗАКОННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ, ОПОДАТКОВАНІ.

    ...

    2. ВІДКРИТТЯ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ - ПІДПРИЄМЦЯ НА ЗАГАЛЬНІЙ СИСТЕМІ ОПОДАТКУВАННЯ.

    ТАКА ОСОБА ПЛАТИТЬ 18 % ПОДАТОК НА ДОХІД, 1,5 ВІЙСЬКОВИЙ ЗБІР ТА 22 % ЄСВ. ВСЕ ЦЕ ПЛАТИТЬСЯ З ЧИСТОГО ДОХОДУ.

    ЯКЩО НА ТАКІЙ СИСТЕМІ ОПОДАТКУВАННЯ ОСОБА МАЄ ОБОРОТ ПОНАД 1 МЛН ГРИВЕНЬ, ВОНА ЗОБОВ'ЯЗАНА ЗАРЕЄСТРУВАТИСЬ ПЛАТНИКОМ ПДВ, НА КОЖЕН СВІЙ ДОХІД ПЛАТИТИ 20 % ПДВ, І НА ДОХІД, І НА РОЗХІД ПОТРІБНО РЕЄСТРУВАТИ ПОДАТКОВУ НАКЛАДНУ.

    ТОМУ ТУТ Є ДУЖЕ БАГАТО БУХГАЛТЕРСЬКИХ ПРОЦЕСІВ, ЯКИХ ПОТРІБНО УЗГОДЖУВАТИ.

    ...

    3. ВІДКРИТТЯ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ - ПІДПРИЄМЦЯ НА СПРОЩЕНІЙ СИСТЕМІ ОПОДАТКУВАННЯ.

    ЦЯ СИСТЕМА ОПОДАТКУВАННЯ НАЙБІЛЬШ АКТУАЛЬНА НА 2 ГРУПІ, НА ЯКІЙ ВИ ПРОСТО ПЛАТИТЕ ПОДАТОК, ЯКИЙ Є ФІКСОВАНИМ, І НЕ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ВАШОГО ДОХОДУ.

    МЕЖА ОБОРОТУ НА 2 ГРУПІ - 5 МІЛЬЙОНІВ 400 ТИСЯЧ ГРН.

    ЯКЩО ГРАМОТНО ВСЕ ЗРОБИТИ НА ЦІЙ ГРУПІ, В ПРИНЦИПІ ЦЕ МАЄ ПРАВО НА ЖИТТЯ.

    ...

    ПІДСУМОВУЮЧИ ЗАЗНАЧУ, ЩО КОЖНИЙ ІЗ ЦИХ ВАРІАНТІВ НЕ Є ЗАКОНОДАВЧО ДОЗВОЛЕНИЙ, І НЕ Є ЗАКОНОДАВЧО ЗАБОРОНЕНИЙ.

    З повагою!

    Пономаренко Наталія

    Доброго дня, шановний Ілля!

    Вам поки що не вдасться провадити підприємницьку діяльність з криптовалютами. Навіть не зв'язуйтесь з цим поки не будуть на законодавчому рівні визначені правила гри.

    Криптовалюти не введені в Україні в цивільний оборот, незважаючи на прийняття Закону України "Про віртуальні активи".

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2074-20#Text

    В цьому законі, який не набрав чинності, незважаючи на факт ухвалення, чітко вказано, що він вступить у дію одночасно із вступом у дію змін до податкового законодавства щодо оподатквання таких віртуальних активів.

    Проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо врегулювання обороту віртуальних активів в Україні (№ 10225) був внесений у Верховну Раду 07.11.2023. Поки його не розглядали ще.

    Ні цей законопроект

    https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43123

    Ні альтернативний

    https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43232

    Не передбачає для Вас гарні умови як для ФОП. Яку б групу ви не обрали, а операції з віртуальними активами пропонується оподатковувати за ставкою як для інвестиційних активів, тобто 18 % + 1.5 % воєнний збір.

    І цього Ви ніяк не уникните.

    А відкривши зараз ФОП Ви собі наживете лише зайвого клопоту, пов'язаного з необхідністю сплати податків (незалежно від наявного доходу при ІІ групі єдиного податку + планують ввести також військовий збір з І, ІІ груп ФОП), або тягар подання правильної звітності у випадках з ІІІ групою ФОП ЄП чи загальною системою оподаткування.

    При цьому як буде трактувати Ваші операції податкова в умовах знаходження Вашої діяльності за межами правового поля та цивільного бороту України - невідомо. Наразі, наскільки я у темі, податкова донараховує податки за ставкою 19,5 % у разі сплати їх від вашої діяльності за схемою ФОП Єдиного податку.

    В такому разі краще як просто як фізична особа без реєстрації ФОП задекларуйте дохід і сплатіть податок за наслідками щорічного оподаткування. Інших варіантів у Вас, щоб податкова не додовбалася - немає. Принаймні поки не унормують це питання на рівні законодавства і не набуде чинності Закон про віртуальні активи.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Турчин Ярослав Александрович
    22.5%

    ВІТАЮ, ВАС ІЛЛЯ! Ніяку групу ФОП Ви зареєструвати не зможете і платити податки як ФОП також. Адже операції з віртуальними активами до моменту набрання чинності Законом України "Про віртуальні активи" - поза правовим полем. Що дає право Податковій тлумачити питання оподаткування таких операцій на власний розсуд. Їх розсуд - це прирівняння операцій з криптою до інвестиційної діяльності та стягнення з таких прибутків 18 % ПДФО та 1.5 % військового збору.

    Тож нараз варіант або зареєструватися в більш прогресивних юрисдикціях - Польша, Німеччина, або чекати поки у наших парламентарів дійдуть руки до теми остаточного узаконення криптовалют.

    Проте, забіжу наперед, що законодавець ніяких пільгових умов для Вас не передбачає. Тож скоріш за все буде ставка 19,5 % від доходу + морока ведення бухгалтерії та первинної фін.документації ФОПа і ризики мати проблеми й штрафи під час перевірок податкової.

    Також слід враховувати обмеження, які існують при використанні української банківської системи, а саме неможливість вивести більше 400 тисяч гривен в рік без довгих бюрократичних процедур доведення того, навіщо Вам виводити гроші за межі України.

    Тому, наразі найпростіший варіант заводити гроші як дохід фізособи, 1 раз на рік в травні його декларувати, сплачувати податки і не мати зайвої мороки з ФОПами, звітами, касовими операціями та таке інше.

    Бо ж ще чудова річ для ФОПа в Україні - Ви не маєте права отримувати / заводити гроші на власну картку фізичної особи. Лише на підприємницький рахунок. А не усі платіжні системи світу підтримують таку функцію.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте!

    1. Дело в том, что Вы покупаете/продаете не "что-то", а виртуальный актив. Такое определение содержится в Закону о финмониторинге ( у него большое название см. по ссылке : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/361-20) дает ему такое определение криптовалюте и мониторит операции связанные с ней. При этом, 17.02.2022г. нас приняли закон о виртуальных активах (см. по ссылке:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2074-20#Text) , но он еще не вступил в силу. Поскольку "под него" должны следовать изменения в налоговом законодательстве, касающихся обмена криптовалюты и вообще все операции, что с ней связаны. И самая главная проблема, что нет налогового регулирования (налогообложение связанные с доходами от операции с криптой. Также нет соответствующих видов экономической деятельности (КВЕДов).

    Поэтому и банки сейчас здают много вопросов. Банки при проведении финмониторинга могут запросить пояснения по движениям активов по счету, первичную документацию на подтверждение источников происхождения средств. Если Вы будете проходить проверку, запросят ключ криптосчета, если у них появятся подозрения, что Ваши операции по выводу/заходу средств являются рисковыми.

    При этом, у нас деятельность с виртуальными активами не запрещена, то открыть под нее ФОП и открыто раскрывать свою деятельность (т.е. добавить коды КВЕД) не представляется возможным. Поскольку нет регулирования и подходязих кодов. Соответственно, некоторые ФОПы идут на то, что им приходится маскировать свою деятельность под другие КВЕДЫ (например: 63.11 Оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов'язана з ними діяльність 63.12 Веб-портали, 63.99 Надання інших інформаційних послуг, н.в.і.у.).

    2. Если Ваша деятельность также связаны с купле-продажей ключей к играм, то Вы просто не сможете подобрать к такой торговли КВЕд. Вам можно будет подобрать следующие под ІТ услуги:

    • 62.01 Комп’ютерне програмування;
    • 58.21 Видання комп'ютерних ігор;
    • 58.29 Видання іншого програмного забезпечення;
    • 63.11 Оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов’язана з ними діяльність;
    • 18.20 Тиражування звуко-, відеозаписів і програмного забезпечення;
    • 47.41 Роздрібна торгівля комп’ютерами, периферійним устаткуванням і програмним забезпеченням у спеціалізованих магазинах;
    • 47.91 Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет.
    • 62.01 Комп’ютерне програмування;
    • 62.02 Консультування з питань інформатизації;
    • 62.09 Інша діяльність у сфері інформаційних технологій і комп'ютерних систем.

    3. Вам могут заходить средства от деятельности в рамках КВЕД (иначе Вы с упрощенной системы "слетите"). При этом, Вы должны понимать, что поскольку Вы плательщик единого нлога 3 группы, Вы должны облагать единым налогом все поступления на р/с.

    ФОП на 3 группе упрощенной системе должен платить 5% от оборота всех средств, что заходит на его предпринимательский счет ( на период войны сейчас ввели 2%), если у Вас есть расходы то Вы их к сожалению не включаете в объект налогообложения. Т.е. Вам зашли на счет 10 грн (к примеру), 5 из них вы тратите на покупку криптовалюты ( а 5 остаются Вашим доходом), то Вы все равно должны облагать 5% 10 грн., а не 5. Плюс ежемесячно Вы должны платить ЕСВ ( отчисления в Пенсионный фонд) в размере 22% от минимальной заработной платы (сегодня это 1430 грн.).

    Лимит доходов за год на ФОП 3 группы в 2022г. составляет 7 585 500 грн.

    Ждем когда вступит в силу закон и уже будет какая-то ясность, пока это единственный вариант ( в плане КВЕДов). Я думаю с изменениями в законодательстве, Вы сможете оставаться на 3 группе, только потом добавить правильные КВЕДы после того как их примут.

    С Вашими доходами придется работать с несколькими ФОПами или переходить на общую систему. Кроме того, если Вы хотите и можете включать в расходы затраты на закупку криптовалюты. Но опять таки, придется такую закупку маскировать под другие виды деятельности, поскольку чтобы подтвердить расходы у Вас они должны быть документально подтвержденные первичными документами. Например, Вы арендуете офис, у вас есть договор, акты выполненных услуг аренты, банковские выписки по р/с по выставленным счетам от арендодателя. Такие расходы Вы можете включить при определении объекта налогообложения. Например, получили доход 7 тыс. грн., за аренду оплатили 5 тыс. у вас естьподтвержденные расходы и разницу 2 тыс. ( чистый доход) вы облагаете налогом на доходы физических лиц (НДФЛ) по ставке 18% и 1,5% Военного сбора. Такая система выгода когда есть большие статьи расходов, Вы можете уменьшить свой объект налогообложения. Иногда субъекты прибегают к услугам ФОП которые могут Вам документально оказывать услуги аренды, бухгалтерские услуги, продают вам товары для офиса, все эти расходы вы можете документально подтвердить, соответственно и НДФЛ будет меньше.

    4. В зависимости от того, какой вид услуг Вы предоставляете. Вы своему клиенту в счете (инвойсе) указываете услугу/товар, например: розробка програмного забезпечення/програмне забезпечення согласно договору ( идеальный вариант, если у Вас будет договор, хотя бы самый простой)

    А клиент при оплате в назначении платежа указывает примеру: сплата послуги/товару по інвойсу №___дата___.

    5. Отчетность: ФОП 3 группа подает в обычное время 4 раз в году отчеты по единому налогу: за І квартал, за І полугодие; за ІІІ квартал и годовая декларация по единому налогу (в составе которой идет отчет по ЕСВ).

    6. Не нужно РРО под Вашу деятельность.

    Успехов!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України