Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 19 марта 2024, вопрос №103959

Вихідні дні за донорство

Вчора я стала донором крові, за що отримала відповідну довідку. День здачі крові я оформила за власний рахунок. На роботі відмовились приймати довідку, посилаючись на те, що не був оформлений донорський день. Чи є в мене підстави вимагати додатковий день до щорічної відпустки? Та що мені слід робити в цій ситуації?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Юлія!

    Відповідно до Закону України "Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові" від 30.09.2020 р. № 931-ІХ.

    У дні медичного обстеження та донації крові та/або компонентів крові особа, яка виявила бажання здійснити донацію крові та/або компонентів крові, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації незалежно від форми власності, із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів роботадавця.

    Такій особі безпосередньо після кожного дня донації крові та/або компонентів крові надають день відпочинку із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів роботодавця. За бажанням такої особи цей день приєднують до щорічної відпустки.

    Працівнику необхідно подати заяву не пізніше як за один робочий день до дня донації крові та/або компонентів крові із проханням відпустити з роботи для медобстеження чи здачі крові. Роботодавець повинен видати наказ про таке увільнення, при цьому за працівником зберігають середній заробіток.

    Якщо в день безоплатної донації крові та/або її компонентів працівник за погодженням із керівництвом був залучений до роботи, йому за бажанням надають інший день відпочинку зі збереженням середнього заробітку. Який це буде день, працівник-донор повинен зазначити в заяві.

    Якщо працівник здає кров у період щорічної відпустки, то відпустку продовжують на 1 день. Приєднання додаткового дня відпочинку, належного працівникові за давання крові, до щорічної відпустки є правом, а не обов'язком працівника - він може використати такий день як одразу після давання крові, так і в інший час шляхом його приєднання до щорічної відпустки.

    Щоб отримати право на продовження щорічної відпустки, працівник має надати довідку до завершення цієї відпустки. При цьому, донор може приєднати день відпочинку як до початку, так і одразу після відпустки.

    https://buh.ligazakon.net/news/209457_derzhprats-r...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Юлія Клиент месяц назад

      Дякую за відповідь. А якщо роботодавець не був попереджений про день здачі крові, чи є підстави вимагати додатковий вихідний день?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Я їх не бачу, оскільки Ви повинні були повідомити роботадавця, а останній повинен був видати наказ.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України