Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Банковское право, 22 марта 2024, вопрос №104142

чи законна позиція банку?

Доброго дня, підскажіть будь ласка по такому питанню, військовослужбовець ЗСУ (контрактник), проходить службу з 2017 року і має кредит в банку. Він сплачує тіло кредиту, але банк йому виставляє до сплати ще і відсотки до цього тіла кредиту. Цей військовослужбовець звернувся до банку, щоб з нього не списували відсотки, так як він військовослужбовець ЗСУ і так як зараз військовий стан. На це йому банк відповів, що нібито, враховуючи, те, що він військовий контрактник та не має статусу учасника бойових дій, то з нього будуть зніматись відсотки по тілу кредиту і начебто він зобов’язаний сплачувати і тіло кредиту і відсотки до цього кредиту. Чи законна така позиція банку? З урахуванням того, що відповідно ч.15 ст.14 Закону України « «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» військовослужбовці звільняються від сплати процентів за кредитом на період військово стану.

Ответы юристов (4)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Пільги щодо не нарахування відсотків не стосується осіб, які проходять військову службу за контрактом.

    • Дударенко Олексій Олегович

      Зрозуміло, дякую!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олексію!

    Військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, на весь час їх призову,

    а військовослужбовцям під час дії особливого періоду, які брали або беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, які перебували або перебувають безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, - штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються, крім кредитних договорів щодо придбання майна, яке віднесено чи буде віднесено до об’єктів житлового фонду (житлового будинку, квартири, майбутнього об’єкта нерухомості, об’єкта незавершеного житлового будівництва, майнових прав на них), та/або автомобіля.

    Тобто, навіть, якщо Ви не є військовослужбовцем за мобілізацією, то маєте право на списання процентів, якщо:

    Ви брали або берете участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, які перебували або перебувають безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Дударенко Олексій Олегович

      Зрозуміло, дякую!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України