Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 22 марта 2024, вопрос №104242 240₴

Перетин кордону українця з подвійним громадянством

Я громадянин України. Мені 55 р. У 1998 виїхав за кордон (в ЄС) як турист і не повернувся. З обліку в Україні не знімався. Постійно живу за кордоном. З 2007 маю громадянство держави ЄС. З того часу декілька разів був в Україні по іноземному паспорту. Останній раз у 2019. Хочу відвідати друзів в Україні. Які ризики, що не випустять назад з України?

Ответы юристов (5)

    Дерій Владислав Олегович
    100%

    Доброго дня!

    Якщо Ви не оформляли українські біометричні документи (закордонний паспорт та ID-картку ) - ризики досить низькі, але можливі.

    Відстежити наявність другого паспорта прикордонний контроль теоретично зможе лише шляхом подання запиту до Державної міграційної служби щодо отримання відомостей з Державного демографічного реєстру. Проте, вони будуть проводити пошук лише за ПІБ. Тому якщо Ви не оформляли біометричні документи - ІD картку або біометричний закордонний паспорт (адже в такому разі буде відцифрований образ обличчя та відбитки пальців рук), то імовірність, того що у Вас виявлять громадянство України практично дорівнює нулю. Головне, не повідомляти про те, що Ви є громадянином України чи говорити про те, що втратили громадянство, тощо.

    Майте на увазі, що на даний час перетин кордону може бути ускладениний посиленими перевірками документів, тому якщо нагальної необхідності в перетині кордону немає - краще відкласти подорож.

    Ніяких адміністративних штрафів або кримінальної відповідальності за використання другого паспорту на території України не передбачено.

    Але, у разі виявлення подвійного громадянства, одне з яких – України, то така особа у відносинах із Україною вважається громадянином України. В такому випадку право на виїзд за межі України Ви матимете як громадянин України згідно Правил перетину державного кордону.

    В такому разі підставою для виїзду за кордон є постійне проживання в ЄС. Підтверджуючими документами є – дійсний закордонний паспорт громадянина України зі штампом про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відміткою (штампом) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Складне питання. Ризики так чи інакше існують, якщо востаннє Ви перетинали кордон за українським паспортом ще у минулому столітті - шанси, що на кордоні Ваше громадянство не буде встановлено - є. Але і ризики залишаються, оскільки за позицією Державної прикордонної служби України:

    "...Згідно законодавства України подвійне громадянство (тобто громадянство України та ще однієї, або декількох країн) в Україні не допускається. Особа, яка має декілька громадянств, одне з яких – України, у відносинах із Україною вважається громадянином України. Підстави втрати та припинення громадянства України визначені у статтях 18 та 19 Закону України «Про громадянство». У будь-якому випадку громадянство припиняється в день видання відповідного указу Президента України. Отже, використовувати паспорт громадянина іншої країни для перетину державного кордону України на законних підставам мають фізичні особи після видання Указу Президента України про втрату такими особами громадянства України..."

    ВИСНОВОК: у відносинах з Україною Ви продовжуєте бути громадянином України, а тому якщо наявність у Вас громадянства буде встановлено, Вас не пропустять. Все ж моя думка така, що наразі краще утриматися, хоч і визнаю, що відсоток успіху у цій справі доволі високий. Втім, коли на кону дуже багато, навіть мінімальний ризик не є виправданим. Це моя особиста точка зору.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    З огляду на те, що згідно Конституції України в Україні подвійне громадянство не передбачено - при знаходженні в Україні Ви будете розглядатися виключно як громадянин України з усіма наслідками.

    Проте, якщо Ви декілька разів вже відвідували Україну як іноземний громаднин - ризики мінімальні.

    Я не думаю, що "добрі люди" заявлять про Ваше українське громадянство при перетині кордону, поліції чи співробітникам ТЦКСП.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Леоніде!

    Стаття 2 Закону України “Про громадянство України” зазначає, що громадянин України, який набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, у правових відносинах з Україною визнається лише громадянином України.

    Тобто, навіть, якщо Ви набули громадянство іншої держави, то не позбавляєтесь при цьому українського громадянства і в правових відносинах з Україною надалі визнаєтесь лише громадянином України.

    Якщо прикордонникам стане відоме про те, що Ви є громадянином України, Вас не випустять за межі країни без наявних на те законних підстав.

    У Вашому віці Ви є все ще військовозобов'язанним й тому маєте великий ризик при поверненні в Україну бути мобілізованим, якщо придатні до служби та не маєте підстави для відстрочки.

    Хоча і є великий шанс заїхати і виїхати по паспорту країни ЄС у зв'язку з тим, що виїжджали Ви ще у 1998 році і не по біометричному паспорту, я би все ж таки не ризикував на Вашому місті, бо зворотнього шляху вже не буде.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, я би не радив вам цього робити.

    Згідно з законодавством в Україні заборонено мати подвійне громадянство. Тобто особи, що мають окрім українського ще кілька громадянств, вважаються громадянами України.

    З цього робимо висновок, що чоловіки не можуть використати паспорт іншої країни для виїзду, якщо вони мають українське громадянство.

    Але зі свого досвіду скажу, що на моєму досвіді люди так виїхали, але чи є сенс вам ризикувати? Це ваш вибір


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України