Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 23 марта 2024, вопрос №104256 240₴

Перетин кордону українця з подвійним громадянством

Я громадянин України. Мені 55 р. У 1998 виїхав за кордон (ФРН) як турист і не повернувся. З обліку в Україні не знімався. Постійно живу у ФРН. З 2007 маю громадянство ФРН. З того часу декілька разів був в Україні по іноземному паспорту. Останній раз у 2019. Хочу відвідати друзів в Україні. Яка ймовірність того, що мене ідентифікують як громадянина України та відмовлять у виїзді.
(У німецькому закордонному паспорті вказани держава та місто народження: "Ukraine/Kiew")
Дякую.

Ответы юристов (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Я вже Вам відповідав на це питання, така ймовірність, хоч і невисока, але вона є. Сказати точну ймовірність у відсотках неможливо. Розвиток ДПСУ також не стоїть на місці і вони постійно удосконалюються. Тим паче, про місце народження у свідоцтві, до Вас явно будуть питання по цьому.

    Якщо востаннє Ви перетинали кордон за українським паспортом ще у минулому столітті - шанси, що на кордоні Ваше громадянство не буде встановлено - є. Але і ризики залишаються, оскільки за позицією Державної прикордонної служби України:

    "...Згідно законодавства України подвійне громадянство (тобто громадянство України та ще однієї, або декількох країн) в Україні не допускається. Особа, яка має декілька громадянств, одне з яких – України, у відносинах із Україною вважається громадянином України. Підстави втрати та припинення громадянства України визначені у статтях 18 та 19 Закону України «Про громадянство». У будь-якому випадку громадянство припиняється в день видання відповідного указу Президента України. Отже, використовувати паспорт громадянина іншої країни для перетину державного кордону України на законних підставам мають фізичні особи після видання Указу Президента України про втрату такими особами громадянства України..."

    ВИСНОВОК: у відносинах з Україною Ви продовжуєте бути громадянином України, а тому якщо наявність у Вас громадянства буде встановлено, Вас не пропустять. Все ж моя думка така, що наразі краще утриматися, хоч і визнаю, що відсоток успіху у цій справі доволі високий. Втім, коли на кону дуже багато, навіть мінімальний ризик не є виправданим. Це моя особиста точка зору.

    З повагою!

    • Леонід Клиент месяц назад

      Як я розумію, для мене є дві можливості офіційно перетинати кордон: 1. стати на консульський облік у Німеччині, та отримати український закордонний паспорт (але тут питання, чи це можна зробити з Німеччини), чи 2. відмовитися від українського громадянства на підставі вже отриманого іноземного. Яку з можливостей Ви вважаєте простішою (дотепнішою)?

      Дякую

      • Кирда Вячеслав Володимирович
        100%

        Пане Леоніде!

        1. Відмовитися від українського громадянства - наразі просто неможливо. Цього ніхто не пропустить під час дії воєнного стану.

        2. З приводу паспорту та консульського обліку, то ДПСУ зазначає, що:

        "...громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі, згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України» якими можуть бути:

        для осіб які виїжджають вперше – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання;

        для осіб, які постійно проживають за кордоном – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справу України.

        Тому постійний консульський облік у даній ситуації надасть Вам право на виїзд.

        З повагою!

    • Леонід Клиент месяц назад

      Як я розумію, у мене є дві можливості офіційно перетинати кордон: 1. стати на консульський облік у Німеччині, та отримати український закордонний паспорт з поміткою постійного проживання за кордоном (але тут питання, чи це можна зробити з Німеччини), чи 2. відмовитися від українського громадянства на підставі вже отриманого іноземного. Яку з можливостей Ви вважаєте простішою (дотепнішою)?

      Дякую

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    З огляду на те, що згідно Конституції України в Україні подвійне громадянство не передбачено - при знаходженні в Україні Ви будете розглядатися виключно як громадянин України з усіма наслідками.

    Проте, якщо Ви декілька разів вже відвідували Україну як іноземний громаднин - ризики мінімальні.

    Я не думаю, що "добрі люди" заявлять про Ваше українське громадянство при перетині кордону, поліції чи співробітникам ТЦКСП.

    Вам не варто ризикувати.

    Якщо все-таки приїдете і виникнуть проблеми - звернетеся до посольства ФРН в Україні як громадянин ФРН.

    Питання вирішать.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Леоніде!

    Питання не просте. Можна було б звичайно сказати, що варто так і далі їздити, як Ви робили це раніше, не звертаючи увагу на "українській слід" у біографії. Проте зробити це не дає мені право професійна відповідальність перед Вами.

    Дивіться, з точки зору українського законодавства, без огляду на те, що з 2007 року на додаток до українського громадянства Ви ще маєте і громадянство Німеччині, Ви все ж вважаєтесь громадянином України, й, відповідно, після в'їзду в Україну змушені будете виконувати вимоги саме українського закону, а не німецького.

    Мені не треба Вам говорити, що після 2019 року - з часу Вашого останнього відвідування України - ситуація тут докорінно змінилася. Перш за все в 2022 році почалася війна, і згідно Указу Президента всі військовозобов'язані чоловіки у віці 18-60 років можуть бути тепер мобілізовані, якщо не мають підстав для отримання відстрочки.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації. Якщо буде потреба з нею молжна ознайомитись тут:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Тепер, що стосується ймовірності Вашої ідентифікації на кордоні при в'їзді чи вже на території України.

    Ну, на пункті пропуску можливо ніхто з прикордонників і не зверне увагу на Ваше подвійне громадянство (хоча це також невиключено до кінця), а от вже десь в рідному регіоні на Київщині з Вами може статися все що завгодно.

    Зараз в містах активно працюють патрулі, в які входять не тільки працівники ТЦК, але й представники поліції, й "пробити" Вас по базі для останніх буде проблемою хвилини-двох. Звичайно тут же з'ясується, що Ви - громадянин України, і за тим послідує вручення повістки для явки в ТЦК. Далі, якщо підстав для відстрочки у Вас немає, цілком можуть і мобілізувати!

    Також, якщо навіть "пронесе" в Україні, залишається під великим питанням Ваш виїзд...

    Якщо на в'їзді Ви на матимете проблем, скорше за все, як я і сказав вище, то при виїзді прикордонники будуть вивчати Ваші документи набагато більш прискипливо. Хто відає, чи не "вилізе" питання подвійного громадянстве саме в цей момент!

    Не знаю, чи відомо Вам це, але під час воєнного стану виїзд з України військовозобов'язаних чоловіків можливий лише на підставах, передбачених Правилами перетину кордону.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text

    Отже Вас просто не випустять з країни, якщо у Вас не буде для того підстав та підтверджуючих їх документів. Не переконаний до кінця, що Ви готові до такого розвитку подій.

    Одним словом, ризик в'їхати в Україну і не змогти виїхати дуже і дуже високий. Також не виключаю і певних шансів бути мобілізованим. Так що, перш ніж наважитись на поїздку до першої батьківщини, добре подумайте.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Леонід Клиент месяц назад

      Як я розумію, для мене є дві можливості офіційно перетинати кордон: 1. стати на консульський облік у Німеччині, та отримати український закордонний паспорт (але тут питання, чи це можна зробити з Німеччини), чи 2. відмовитися від українського громадянства на підставі вже отриманого іноземного. Яку з можливостей Ви вважаєте простішою (дотепнішою)?

      Дякую

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Звісно, стати на консульский облік Ви зможете, як також отримати український закордонний паспорт в Німеччині. Для того в останній працює українське ДП "Документ". А от чи дозволить цей крок Вам в'їжджати та вільно виїжджати з України - велике питання.

        Питання виходу з українського громадянства детально описане в роз'ясненнях Генерального консульства України в Мюнхені тут:

        https://munich.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/diyi-...

        Від себе лише можу додати, що, на жаль, це точно швидко не получиться.

        • Леонід Клиент месяц назад

          Я мав на увазі отримати український закордонний паспорт з позначкою постійного проживання за кордоном. Я читав, що з такою позначкою можна перетинати кордон без проблем.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України