Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Исполнительное производство, 27 марта 2024, вопрос №104512 240₴

Чи можна скасувати стягнення із з/п, зняти арешт?

12.03.24 відкрито ВП; 13.03.24 рахунки заблоковано; 14.03.24 стягнення дрібних залишків по всіх рахунках. Євро рахунок арештовано, але на стягнення не подано, хоча саме на ньому є уся сума для виконання рішення. Водночас подано на відрахування із зарплати на 2 підприємства (осн і сумісник). Постанову про відкриття ВП отримав 26.03.24. Чи були порушені мої права? Чи є сенс подати скаргу на дії приватного виконавця в суд?

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович
    14.6%

    Доброго дня.

    Стаття 28 Закону України «Про виконавче провадження» передбачає, що документи виконавчого провадження доводяться до відома або надсилаються адресатам не пізніше наступного робочого дня з дня їх винесення.

    Розмір відрахувань із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника вираховується із суми, що залишається після утримання податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

    Загальний розмір усіх відрахувань під час кожної виплати заробітної плати та інших доходів боржника не може перевищувати 50 відсотків заробітної плати, що має бути виплачена працівнику, у тому числі у разі відрахування за кількома виконавчими документами.

    Стягнення із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника звертається у разі:

    - відсутності в боржника коштів/електронних грошей, що знаходяться на рахунках у банках чи інших фінансових установах,

    - відсутності чи недостатності майна боржника для покриття в повному обсязі належних до стягнення сум,

    - а також у разі виконання рішень про стягнення періодичних платежів.

    Виходячи з цього Ви можете оскаржити дії виконавця в порядку встановленому ЗУ "Про виконавче провадження".

    Турчин Ярослав Александрович
    18.8%

    ВІТАЮ ВАС, пане СЕРГІЙ!

    Так, можна це зробити. Треба комунікувати з виконавчою службою і конкретно з виконавцем, який здійснює провадження та арештував Ваші кошти в автоматичному режимі.

    Щоб Ви розуміли, у виконавця немає комп"ютера на якому він баче усі Ваші рахунки та скільки на кожному з них грошей.

    Тому він у автоматичному режимі відправив повідомлення у банки для блокування рахунків по РНОКПП та Прізвищу, Імені та по батькові.

    Ви в свою чергу можете або розблокувати на рахунку 14200 грн. щомісяця для витрат, або запропонувати виконавцю стягнути суму з конкретного рахунку чи інші інструменти вирішення питання.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Сергію!

    Відповідно до частини першої статті 18 Закону України «Про виконавче провадження» виконавець зобов’язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

    Згідно зі статтею 48 Закону, звернення стягнення на майно боржника полягає в його арешті, вилученні (списанні коштів з рахунків) та примусовій реалізації. Про звернення стягнення на майно боржника виконавець виносить постанову.

    Арешт майна (коштів) боржника застосовується для забезпечення реального виконання рішення (частини перша статті 56 Закону).

    Відповідно до частини четвертої статті 59 Закону підставами для зняття виконавцем арешту з усього майна (коштів) боржника або його частини, зокрема, є:

    • отримання виконавцем документального підтвердження, що рахунок боржника має спеціальний режим використання та/або звернення стягнення на такі кошти заборонено законом;
    • надходження на рахунок органу державної виконавчої служби, рахунок приватного виконавця суми коштів, стягнених з боржника (у тому числі від реалізації майна боржника), необхідної для задоволення вимог усіх стягувачів, стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження та штрафів, накладених на боржника;
    • отримання виконавцем документального підтвердження наявності на одному чи кількох рахунках боржника коштів, достатніх для виконання рішення про забезпечення позову.

    У всіх інших випадках арешт може бути знятий за рішенням суду (частина п’ята статті 59 Закону).

    https://minjust.gov.ua/m/znyattya-areshtu-z-bankiv...

    11.04.2023 Верховною Радою України прийнято Закон України № 3048-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану» (далі – Закон № 3048-ІХ), який набрав чинності 06.05.2023.

    Вказаним Законом, зокрема, викладено у новій редакції пункт 10-2 розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження».

    Цією редакцією змінено порядок розпорядження фізичними особами-боржниками коштами, на які накладено арешт органами державної виконавчої служби чи приватними виконавцями, у період дії в Україні воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022.

    Так, у зазначений період фізичні особи-боржники, на кошти яких накладено арешт виконавцями, можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму в розмірі, що протягом одного календарного місяця не перевищує 2-х розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом про Державний бюджет України на 1 січня поточного календарного року (14200 грн.), а також сплачувати податки, збори без урахування такого арешту, за умови, що такий поточний рахунок визначений для здійснення видаткових операцій у порядку, встановленому цим підпунктом.

    Звернення стягнення у межах зазначеної суми на такому рахунку не здійснюється.

    У разі якщо арешт накладено на кошти на декількох поточних рахунках фізичної особи-боржника в одному банку або на поточних рахунках у різних банках, а також у разі наявності декількох виконавчих проваджень, для здійснення видаткових операцій має бути визначений лише один поточний рахунок фізичної особи-боржника в одному банку. Кількість виконавчих проваджень не впливає на розмір суми, яка не підлягає зверненню стягнення і на яку фізична особа-боржник може здійснювати видаткові операції.

    Для визначення такого поточного рахунку у банку фізична особа-боржник має звернутись до органу державної виконавчої служби, приватного виконавця, який наклав арешт на кошти фізичної особи-боржника, із заявою про визначення поточного рахунку у банку для здійснення видаткових операцій.

    Отже, Вам потрібно звертатись до виконавця та вирішувати проблему саме з ним. Оскарження дій виконавця до суду забере в Вас час. Можливо Вам вдасться вирішите це питання без суду, оскільки Ви маєте рахунок на якому знаходяться кошти, які можна стягнути.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    12.5%

    Доброго дня, вам треба звертатися до виконавчої служби, та погасити борг., після погашення боргу, виконавче провадження буде закрито.

    У разі закриття виконавчого провадження виконавцем знімається арешт з майна боржника, скасовуються інші здійснені заходи примусового виконання рішення, а також провадяться інші необхідні дії.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20.8%

    Вітаю Вас.

    Саме подавати скаргу на дії виконавця до суду - немає сенсу, як на мою суб'єктивну точку зору. Це тільки затягне час. Все одно, якщо факт наявності з Вашого боку заборгованості перед ДВС є безспірним, платити доведеться. То чому цього не зробити в максимально короткі строки. Після цього Вам розблокують всі рахунки, закриють виконавче провадження і все.

    Якщо Ви маєте певні суперечності щодо боргу або з інших питань, можливо і є сенс оскаржувати, але треба попередньо аналізувати всю хронологію справи.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України