Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 29 марта 2024, вопрос №104574

Яка процедура продажу земельної ділянки ,з напівзруйнованим будинком,якщо спадщина на покійному батькові

Земельна ділянка з зруйнованим будинком без документів,тільки є запис в селищній раді і спадщина на покійного батька.Ділянку хочу продати під засівання с/г культур.

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Костянтине!

    Відчужувати будинок із землею у будь який спосіб має право тільки його власник. Якщо Ви є спадкоємцем першої черги, то повинні прийняти майно від померлого у спадщину, а лише потім отримаєте право продажу. Для цього Вам треба звернутись до нотаріуса.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Давидко Ігор Анатолійович

    Якщо Ви прийняли спадщину до 6 місяців після смерті батька (подали заяву про прийняття спадщини або були зареєстровані за місцем реєстрації батька) Ви звертаєтеся до нотаріуса зі свідоцтвом про смерть батька, відкриваєте спадкову справу і отримуєте відмову щодо видачі свідоцтва про право на спадкування через недостатність правоустановлюючих документів на будинок. Потім отримуєте довідку з органу місцевого самоврядування з Побудинкової книги щодо будинку, шукаєте рішення ради або виконкому щодо виділення земельної ділянки під забудову, звертаєтесь до спеціаліста, надаєте йому усі вищевказані документи, можливо є ще якісь, він готує позовну заяву про визнання права власності на домоволодіння у порядку спадкування за законом, сплачуєте судовий збір 1 % від оціночної вартості домоволодіння (навіть напівзруйнованого). Після отримання рішення суду його необхідно зареєструвати у реєстратора, потім приступити до оформлення землевпорядної документації щодо землі під будинком. Питання щодо оформлення земельної ділянки поруч з будинком іншого призначення вирішуйте після вказаного, проте це не просте питання у порівнянні з оформленням земельної ділянки для обслуговування будинку.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України