Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 30 марта 2024, вопрос №104636 240₴

Як правильно здійснити продаж частки співвласником іншому співвласнику?

Доброго дня! Після смерті мого чоловіка (два роки назад) я і дві його дочки від першого і другого шлюбів (зі мною був третій шлюб) успадкували двокімнатну квартиру. Тобто нас три співвласника. Мої частини - 1/2, спільна сумісна власність, і решта половина квартири поділена на три частини порівну між нами. Тобто разом у мене -2/3, а у дочок - по 1/6 кожній. Цю каартиру ми купляли з чоловіком разом і жили там удвох. Зараз одна дочка не погоджується продавати квартиру, а друга запропонувала мені купити в неї свою 1/6 частину. Питання : Як краще повідомити всіх співвласників, якщо друга дочка за кордоном? Яку вартість своєї частини дочка, що має намір продати, повинна вказувати у своїй Заяві? Якщо і друга дочка, що не хоче продавати всю квартиру, захоче викупити цю частку, хто має приорітет?
Також я маю наміри викупити у другої дочки її 1/6. Але вона не погоджується. Як це зробити краще?Хочу зазначити, що крім квартири до складу спадокового майна від чоловіка входили садовий будинок із госп.будівлями і земельною ділянкою, автомобіль Volkswagen i гаражний бокс. Всі частини, які мали б мені належати від цього я уступила дочці, що не хоче продавати квартиру.

Ответы юристов (4)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Можливий порядок дій:

    Співвласник повідомляє іншого співвласника про намір продати свою частку. Інформує про бажані строки угоди та ціну продажу (проводе оцінку СОД). Надіслати це повідомлення необхідно у письмовій формі. Це може зробити нотаріус, що посвідчуватиме операцію купівлі-продажу;

    Якщо купити частку зголосилися одразу декілька співвласників – продавець може обрати покупця на власний розсуд;

    Протягом 1 місяця з дати повідомлення інші співвласники мають надати свою відповідь. Відсутність відповіді рахується як відмова від купівлі частки. Краще зафіксувати факт відмови письмово.

    Якщо ніхто не виявив бажання придбати частку, співвласник має право продати її будь-кому.

    Змусити дочку, яка не погоджується продати Вам частку квартири Ви не зможете.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Наталія!

    Статтею 362 ЦК України визначено право співвласника на переважну купівлю частки перед іншими особами за ціною, оголошеною для продажу іншими співвласниками житла:

    "1. У разі продажу частки у праві спільної часткової власності співвласник має переважне право перед іншими особами на її купівлю за ціною, оголошеною для продажу, та на інших рівних умовах, крім випадку продажу з публічних торгів.

    2. Продавець частки у праві спільної часткової власності зобов'язаний письмово повідомити інших співвласників про намір продати свою частку, вказавши ціну та інші умови, на яких він її продає.

    Якщо інші співвласники відмовилися від здійснення переважного права купівлі чи не здійснять цього права щодо нерухомого майна протягом одного місяця, а щодо рухомого майна - протягом десяти днів від дня отримання ними повідомлення, продавець має право продати свою частку іншій особі.

    3. Якщо бажання придбати частку у праві спільної часткової власності виявили кілька співвласників, продавець має право вибору покупця.

    4. У разі продажу частки у праві спільної часткової власності з порушенням переважного права купівлі співвласник може пред'явити до суду позов про переведення на нього прав та обов'язків покупця. Одночасно позивач зобов'язаний внести на депозитний рахунок суду грошову суму, яку за договором повинен сплатити покупець.

    До таких вимог застосовується позовна давність в один рік".

    Як краще повідомити всіх співвласників, якщо друга дочка за кордоном?

    Співвласників потрібно повідомити письмово. Це обов'язкова умова.

    Яку вартість своєї частини дочка, що має намір продати, повинна вказувати у своїй Заяві?

    Не нижче оціночної вартості, тобто 1/6 від оціночної вартості всієї квартири.

    Якщо і друга дочка, що не хоче продавати всю квартиру, захоче викупити цю частку, хто має приорітет?

    Пріорітет має той, кому надасть перевагу продавець.

    Також я маю наміри викупити у другої дочки її 1/6. Але вона не погоджується. Як це зробити краще?

    Тільки у судовому порядку.

    Примусовий викуп незначної частки у майні (зокрема, квартирі) на вимогу інших співвласників передбачений статтею 365 Цивільного кодексу України:

    "1. Право особи на частку у спільному майні може бути припинене за рішенням суду на підставі позову інших співвласників, якщо:

    1) частка є незначною і не може бути виділена в натурі;

    2) річ є неподільною;

    3) спільне володіння і користування майном є неможливим;

    4) таке припинення не завдасть істотної шкоди інтересам співвласника та членам його сім'ї".

    Цей механізм можна реалізувати далеко не завжди і реалізація його має відбуватися в судовому порядку.

    По-перше, частка, яку потрібно викупити, є незначною і її неможливо виділити в натурі.

    Також даний механізм можна реалізовувати, якщо майно є неподільним або ж спільне користування майном є неможливим.

    Однак найголовнішою умовою є те, що такий викуп та припинення власності не повинен завдати суттєвої шкоди інтересам співвласника і його сім’ї. Якщо взяти до прикладу викуп частки у квартирі, то можна вважати, що істотної шкоди не буде завдано, якщо у такого співвласника є на праві власності (співвласності) інше житло. Коли ж частка, яку планується викупити, є єдиним житлом особи, то розраховувати на позитивний результат в суді складніше. Також потрібно враховувати інші моменти.

    І остання умова -це попередня оплата вартості частки на депозит суду. Тобто перед подачею позову необхідно сплатити повну вартість частки, викуп якої плануєте вимагати, на відповідний рахунок суду. У випадку задоволення позову, ці кошти будуть перераховані відповідачу. Якщо ж у позові буде відмовлено, ви зможете отримати їх назад.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    Як краще повідомити всіх співвласників, якщо друга дочка за кордоном?

    Чинне законодавство свідчить, що власник має право продати свою частку навіть без згоди інших співвласників. Але в той же час слід дотримуватись певних правил укладання угоди. Зокрема, інші власники житлового будинку мають право купівлі частки, що продається. Відповідно, в першу чергу необхідно повідомити їх про бажання продати свою частку.

    Оповіщення необхідно скласти у вигляді офіційного листа та надіслати на їх зареєстровану адресу рекомендованим листом з описом вкладення або ж вручити повідомлення особисто співвласникам з обов’язковим їхнім підписом на другому примірнику документа як доказ факту отримання оповіщення.

    У листі слід зазначити термін можливості придбання частки, що продається: згідно з вимогою законодавства цей термін становить 1 місяць, але за бажанням власника він може бути продовжений.

    У листі слід також зазначити всі істотні умови угоди: вартість частки, порядок оплати, приблизні терміни укладання та реєстрації угоди тощо.

    Інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України передбачає, що доказом повідомлення учасників спільної часткової власності про подальший продаж частини в спільному майні також може бути:

    • свідоцтво, видане нотаріусом про передачу їм заяви продавця згідно зі ст. 84 Закону України "Про нотаріат" або
    • заява учасників спільної часткової власності про відмову від здійснення права переважної купівлі частки майна (із зазначенням ціни та інших умов, на яких продається ця частина).
    Яку вартість своєї частини дочка, що має намір продати, повинна вказувати у своїй Заяві?

    При продажі квартири повинна проводитись оцінка вартості нерухомості. Тому вартість частки, яку має намір продати співвласник, не повинна бути меншою від оціночної вартості даної частки.

    Якщо і друга дочка, що не хоче продавати всю квартиру, захоче викупити цю частку, хто має приорітет?

    В такому випадку продавець сам обирає кому із співвласників продати свою частку.

    Також я маю наміри викупити у другої дочки її 1/6. Але вона не погоджується. Як це зробити краще?Хочу зазначити, що крім квартири до складу спадокового майна від чоловіка входили садовий будинок із госп.будівлями і земельною ділянкою, автомобіль Volkswagen i гаражний бокс. Всі частини, які мали б мені належати від цього я уступила дочці, що не хоче продавати квартиру.

    Ви не можете змусити іншого співвласника продати свою частину. Потрібно домовлятись. Як Ви уступили спадкове майно - Ви прийняли спадщину, а потім його подарували?

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович
    25%

    Доброго дня, ви повинні письмово повідомити співвласника про наміри продажу своєї частки. Якщо протягом місяця вам відмовлять або не нададуть відповідь ви зможете продати свою майно будь кому іншому.

    Переважне право співвласника

    Під терміном переважного права співвласника слід розуміти, що всі співвласники мають першочергове право на придбання частини будівлі в ситуації, коли часткової співвласник приймає рішення продати свою частину майна. Дана перевага регулюється ст. 362 Цивільного кодексу України, і не поширюється тільки на ситуації, коли частина житлового будівництва реалізується з публічних торгів.

    Важливою умовою законності проведення операції купівлі-продажу є необхідність повідомлення «сусіда» про намір реалізувати свою частину житлового будівництва із зазначенням ціни. Згідно з чинним законодавством оповістити всіх інших власників об’єкта зобов’язаний продавець або його представник (ріелтор або нотаріус), а про своє бажання продати частку зацікавлену сторону слід повідомляти письмово. Для прийняття рішення співвласнику нерухомості відводиться календарний місяць.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України