Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 05 апреля 2024, вопрос №104979

Сложная ситуация с наследством и мошенничеством третьих лиц.

Здравствуйте! В начале 2000х после затяжной болезни умерла мамина сестра. Ей принадлежала квартира 1комн в хрущевке. Кроме моей матери других наследников не было. В то время я был еще ребенком. Лишь спустя 20 лет я узнаю, что квартирой еще до смерти тети завладела мошенница. Квартира была "продана" за 400 грн обманным путем. И пожилая хозяйка быстро умерла при мутных обстоятельствах. Моей маме угрожали неизвестные. В итоге она не вступила в наследство. Тем ге менее, мошенницу посадили, поскольку жертв было много. Сотрудники органов взяли с матери показания. Несмотря
на заключение мошенницы угрозы жизни продолжали поступать по телефону и мама не стала пытаться бороться за эту квартиру. Вероятно, мошенница- это пешка, а квартиры "отжимала" группа преступников. Есть возможность вернуть квартиру? И как это сделать безопасно? Мама ничего не хочет слышать, сразу в слезы, говорит, что "они или их дети придут и убьют нас, нет людей -нет проблем"

Ответы юристов (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Складне питання, треба розбиратися. Раджу звернутися до адвоката по місцю проживання.

    Босак Назар Орестович

    Доброго вечора. Такий випадок належить до поширених випадків, при яких притягнення до відповідальності одного злочинця не зменшує злочинності, яку здійснює група правопорушників.

    Та шахрайка спеціалізувалась на прибутковій злочинній спеціальності, а саме вона була чорним ріелтором. Вона не була пішаком серед її спільників. Вашій матері погрожували після засудження шахрайки злочинні друзі чорної ріелторки-її партнери по злочинній діяльності.

    Сестра Вашої матері, можливо, не була вбитою, бо вона і так була важко хворою, отже мала скоро померти і не треба було йти на злочин вбивство. Проте через погрози вбивством Вам небезпечно самому займатись цією справою. Вам тощо можна дуже обережно пробувати отримати ту квартиру.

    Босак Назар Орестович

    Добрий вечір. Є невелика реальна перспектива для Вас тощо набути ту квартиру. Ви не написали чи реальними були ті погрози вбивством і які саме люди дзвонили Вашій матері.

    • Сергій Клиент 23 дня назад

      щодо реальності погроз не знаю, тоді я був дитиною, мати не казала в той час нічого. Пам'ятаю, що до нас приходила міліція чи прокуратура. Вони викрили шахрайство з боку директорки державного пансіонату. Вона знаходила старих людей, та пропонувала їм знайти довічний спокій у пансіонаті. Умова - продаж нерухомості за 400 грн. Таким чином ошукано 12 потерпілих. Ці квартири та іншу нерухомість директорка вже від свого імені продавала як законослухняна громадянка. Десь у 2002 році міліція викрила цю схему, звинувачення "шахрайство в особливо великому розмірі зловживання службовою посадою в державній установі". Хтось із 12 потерпілих начебто подав до суду та повернув майно. Моя мати дуже злякалася та не стала писати заяви. Просто надала покази. Як свідок. Хоча прокуратура наполягала щоб мати була потерпілою. Директорка потрапила за грати.

    Босак Назар Орестович

    Доброго вечора. Якщо в 2002 році засудили директорку державного пансіонату як особу з невеликим кар'єрним ростом, то її близькі та колеги могли жорстко захищати її. Погрози Вашій матері були частково реальними.

    Якщо потерпілими офіційно вважались кілька осіб, то Вашій матері краще було спробувати поборотись за ту квартиру та обережно подати заяву до поліції. Вашій матері краще було запропонувати укласти мирову угоду, за якою майно потерпілим було би повернуте в обмін на непритягнення до кримінальної відповідальності шахрайки.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України