Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 09 апреля 2024, вопрос №105172 250₴

Строковий трудовий договір

Вирішила спробувати працювати в МакДональдс, пройшла медкомісію та підписала строковий трудовий договір до 18 жовтня, й лише після цього стала до навчання, зрозуміла що сувміщати графік роботи та садочок не вийде, хочу розірвати договір за один день. Чи можливо це, що для цього треба? Дитині 2 роки, і самі ми прописані в іншій області

Ответы юристов (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Кодекс законів про працю України

    {Затверджується Законом № 322-VIII від 10.12.71 ВВР, 1971, додаток до № 50, ст. 375}

    Стаття 23. Строки трудового договору

    Трудовий договір може бути:

    1) безстроковим, що укладається на невизначений строк;

    2) на визначений строк, встановлений за погодженням сторін;

    3) таким, що укладається на час виконання певної роботи.

    Строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

    Стаття 39. Розірвання строкового трудового договору з ініціативи працівника

    Строковий трудовий договір (пункти 2 і 3 статті 23) підлягає розірванню достроково на вимогу працівника в разі його хвороби або інвалідності, які перешкоджають виконанню роботи за договором, порушення роботодавцем законодавства про працю, колективного або трудового договору та у випадках, передбачених частиною першою статті 38 цього Кодексу.

    Спори про дострокове розірвання трудового договору вирішуються в загальному порядку, встановленому для розгляду трудових спорів.

    !!! ОСОБЛИВУ УВАГУ ЗВЕРТАЄМО НА ВИПАДКИ, ПЕРЕДБАЧЕНІ ЧАСТИНОЮ ПЕРШОЮ СТАТТІ 38 КЗПП.

    Стаття 38. Розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника

    Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це роботодавця письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до закладу освіти; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

    ВИ МОЖЕТЕ СПРОБУВАТИ ЗВІЛЬНИТИСЯ ПО ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ ДО ДОСЯГНЕННЯ НЕЮ 14-РІЧНОГО ВІКУ.

    Звільнення у зв'язку з доглядом за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку - одна з особливих підстав звільнення за власним бажанням за ст. 38 КЗпП (для строкового трудового договору - ст. 39 КЗпП). Вона належить до числа поважних причин, за наявності яких розірвання трудового договору з ініціативи працівника допускається без попереднього попередження роботодавця за два тижні. На практиці підтвердженням права на звільнення у зв'язку з доглядом за дитиною до 14 років є лише вік дитини. Отже, для того щоб скористатися цією підставою, працівник на вимогу роботодавця повинен надати саме документ про наявність дитини відповідного віку. Зазвичай це свідоцтво про народження дитини (саме у ньому зазначається інформація про батьків).

    ВИСНОВОК: ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА РОЗІРВАННЯ ДОГОВОРУ У БУДЬ-ЯКИЙ ЗРУЧНИЙ ДЛЯ ВАС ЧАС НА ПІДСТАВІ СТАТТІ 38-39 КОДЕКСУ ЗАКОНІВ ПРО ПРАЦЮ УКРАЇНИ. ПОДАВАЙТЕ ЗАЯВУ ТА ДОДАВАЙТЕ СВІДОЦТВО ПРО НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Аліна!

    Відповідно до статті 39 КЗпП. Розірвання строкового трудового договору з ініціативи працівника:

    "Строковий трудовий договір підлягає розірванню достроково на вимогу працівника в разі його хвороби або інвалідності, які перешкоджають виконанню роботи за договором, порушення роботодавцем законодавства про працю, колективного або трудового договору та у випадках, передбачених частиною першою статті 38 цього Кодексу.

    Спори про дострокове розірвання трудового договору вирішуються в загальному порядку, встановленому для розгляду трудових спорів".

    Частина 1 статті 38 КЗпП зазначає наступне:

    "Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це роботодавця письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до закладу освіти; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник".

    Згідно з роз'ясненнями Держпраці https://smu.dsp.gov.ua/news/pro-rozirvannia-stroko...:

    Працівник не може просто з власної ініціативи, попередивши роботодавця за 2 тижні розірвати строковий трудовий договір. Кодексом законів про працю така можливість розірвання трудового договору передбачена, але у випадку, коли договір укладений на невизначений строк.

    Строковий трудовий договір з працівником може бути припинений достроково за наявності підстав, передбачених законодавством, а саме:

    Перше. На вимогу працівника.

    Відповідно до ст. 39 КЗпП Строковий трудовий договір (пункти 2 і 3 статті 23 КЗпП) підлягає розірванню достроково на вимогу працівника в разі його хвороби або інвалідності, які перешкоджають виконанню роботи за договором, порушення роботодавцем законодавства про працю, колективного або трудового договору та у випадках, передбачених частиною першою статті 38 КЗпП.

    Друге. У зв’язку з веденням бойових дій.

    Статтею 4 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» передбачено, що у зв’язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташоване підприємство, установа, організація, та існування загрози для життя і здоров’я працівника він може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві (крім випадків примусового залучення до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, залучення до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури).

    Третє. За згодою сторін трудового договору.

    Сторони трудового договору (працівник/ця і роботодавець) можуть дійти взаємної згоди про дострокове припинення дії укладеного трудового договору. Ініціатива щодо припинення трудових відносин за згодою сторін може бути як працівник/ці так і роботодавця. Для звільнення за згодою сторін має бути досягнута згода обох сторін трудового договору.

    Отже, частина 1 статті 38 КЗпП однією з умов розірвання договіру передбачає догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку, тому Ви можете подати заяву на звільнення саме на цій підставі. В даному випадку роботодавець зобов'язаний Вас звільнити у строк, про який Ви просите.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Так, це можливо!

    Ви можете подати заяву про звільнення, а через два тижня звільнитися.

    Або Ви можете звільнися в той день, коли забажаєте, але Вам потрібно подати заяву про звільнення та додати до неї документи, які підтверджують поважну причину для звільнення.

    Випадки, коли можна не дотримуватися двотижневого строку попередження, а саме:

    • переїзд на нове місце проживання;
    • переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість;
    • вступ до навчального закладу;
    • неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком;
    • вагітність;
    • догляд за дитиною до досягнення нею 14-річного віку або дитиною з інвалідністю;
    • догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи;
    • вихід на пенсію;
    • прийняття на роботу за конкурсом;
    • інші поважні причини (ст. 38 КЗпП).

    Висновок: щоб розірвати строковий договір за один день - напишіть заяву про звільнення та прикладіть до неї копію свідоцтва про народження дитини. Якщо заяву не приймають - відправте її поштою рекомендованим листом з описом вкладеного та подайте скаргу до Держпраці.

    Корисний матеріал за посиланням - https://biz.ligazakon.net/news/221728_u-yakikh-vip...

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Відповідно до ст. 39 КЗпП Строковий трудовий договір (пункти 2 і 3 статті 23 КЗпП) підлягає розірванню достроково на вимогу працівника в разі його хвороби або інвалідності, які перешкоджають виконанню роботи за договором, порушення роботодавцем законодавства про працю, колективного або трудового договору та у випадках, передбачених частиною першою статті 38 КЗпП.

    Сторони трудового договору (працівник/ця і роботодавець) можуть дійти взаємної згоди про дострокове припинення дії укладеного трудового договору. Ініціатива щодо припинення трудових відносин за згодою сторін (п. 1 ст. 36КЗпП) може бути як працівник/ці так і роботодавця. Для звільнення за згодою сторін має бути досягнута згода обох сторін трудового договору.

    Турчин Ярослав Александрович
    100%

    ВІТАЮ ВАС, пані АЛІНО!

    Для однозначної відповіді звісно бажано бачити Ваш трудовий договір та вивчити його умови щодо можливості дострокового розірвання, чи передбачені за невиконання трудових функцій якісь штрафні санкції окрім звільнення.

    Вам треба звернутися до людини, яка приймала / оформлювала Вас на роботу з цим питанням або до безпосереднього керівника (менеджера). Як правило McDonald's власне корпоративний, а не ті, хто працюють по франшизі, лояльно ставляться до таких питань і йдуть на зустріч без проблем припиняючи достроково трудові відносини.

    В будь-якому разі, якщо строковий трудовий договір не передбачає фінансових санкцій, Ви можете фактично припинити трудовий договір і максимум, що Вам буде загрожувати - це звільнення. Враховуючи, що трудових книжок у паперовому вигляді більше немає, то навіть запис у трудовій книжці Вас лякати не буде.

    У статті 43 Конституції України зазначається, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає, або на яку вільно погоджується.

    Зазвичай строковий трудовий договір припиняється у разі закінчення його строку (п. 2 ст. 36 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України). Проте, строковий трудовий договір може бути припинено і достроково з тих самих підстав, що договір, укладений на необмежений строк, зокрема — з ініціативи працівника.

    Однак, порядок дострокового розірвання з ініціативи працівника строкового трудового договору суттєво відрізняється від порядку розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк.

    За загальним правилом, відповідно до статті 39 КЗпП України, строковий трудовий договір може бути розірвано достроково на вимогу працівника лише, якщо є поважні причини. Це пояснюється тим, що працівник, укладаючи договір на визначений сторонами строк, по суті, погоджується відпрацювати цей строк, а отже, він позбавлений можливості розривати цей договір до закінчення його строку в односторонньому порядку, як то передбачено для договорів, укладених на невизначений строк.

    Частиною першою статті 39 КЗпП України передбачено, що строковий трудовий договір підлягає розірванню достроково на вимогу працівника у разі:

    – хвороби або інвалідності працівника, які перешкоджають виконанню роботи за договором;

    – порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного або трудового договору;

    – неможливості продовжувати роботу у випадках, передбачених частиною першою статті 38 КЗпП України.

    Але це формальні речі.

    ФАКТИЧНО, ЯКЩО ВИ НЕ ТОП-МЕНЕДЖЕР КОРПОРАЦІЇ АБО ГЕНІАЛЬНИЙ ПРОГРАМІСТ, АБО СВІТИЛО ХІРУРГІЇ, АБО ЮРИСТ, В ЯКОМУ ЗАЦІКАВЛЕНА ФІРМА, У ВАС В СТРОКОВОМУ ТРУДОВОМУ ДОГОВОРІ (ЯК ПРАВИЛО) НЕ ПРОПИСАНО САНКЦІЇ ЗА ЙОГО РОЗІРВАННЯ, ТОЖ НЕЗВАЖАЮЧИ НА ФОРМАЛЬНЕ ОБМЕЖЕННЯ, ВАМ МОЖУТЬ МАКСИМУМ ЩО ЗРОБИТИ - ЦЕ ЗВІЛЬНИТИ. А ВАМ ТОГО І ТРЕБА.

    Якщо ж у трудовому договорі прописані фінансові санкції - то треба або шукати підстави для розірвання, або відпрацьовувати. Інших варіантів немає.

    Нажаль не бачивши Ваш строковий трудовий договір - сказати однозначно Вам нічого не можу. Як правило, раніше з працівниками мережі McDonald's укладались договори стандартні, без санкцій за дострокове припинення чи невиконання функцій, що не призвели до прямих збитків.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України