Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 10 апреля 2024, вопрос №105270 700₴

Чи можуть мобілізувати з наступними хворобами?

Добрий день.
Підскажіть будь ласка, чи можу я розраховувати на відтермінування від мобілізації з наступними хворобами?
Я тількі після госпіталізації і думаю чи звертатись в ТЦК з випискою, яку отримав в лікарні.
Заздалегідь дякую за допомогу.

Ответы юристов (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас, Ігоре!

    Я звісно не лікар, а такі документи потрібно розбирати саме у співпраці з лікарями, але можу констатувати по Ваших хворобам наступні моменти.

    Як відомо, рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    Будемо розбирати Ваші документи (хвороби) та побачимо, що з цього вийде. Аналіз буде "грубий", оскільки, повторюся, треба консультуватися з лікарями.

    1. Стабільна стенокардія напруження III функціонального класу разом з серцевою недостатністю IIА - це стаття 38А - непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

    2. Трикуспідальна недостатність II ст, екстрасистолічна аритмія, СН IIА - теоретично можливо стаття 38Б - обмежено придатний.

    3. Гіперточнічна хвороба II ст - стаття 39В - обмежено придатний.

    4. Ожиріння II ст - стаття 13В - придатний.

    5. Гіпертрофія міокарда потенційно може призводити інколи до гіпертрофічної кардіоміопатії - це стаття 38А.

    По іншим захворюванням немає сенсу проводити аналіз, оскільки вони явно не небезпечніші, ніж зазначені вище.

    ВИСНОВОК: ТЕОРЕТИЧНО ВИ МОЖЕТЕ ПРЕТЕНДУВАТИ НА СТАТТЮ 38А ПО СТЕНОКАРДІЇ НАПРУГИ ТРЕТЬОГО ФУНКЦІОНАЛЬНОГО КЛАСУ. АЛЕ НЕ РАДЖУ ВАМ ПРЯМО ЗАРАЗ ЙТИ ДО ТЦК ТА СП. ТРЕБА ПРОАНІЛУЗУВАТИ ВАШ АНАМНЕЗ. ЯКЩО ТАКУ СЕРЙОЗНУ ВИПИСКУ ВИ ОТРИМУЄТЕ ВПЕРШЕ, ТО РАДЖУ ОТРИМАТИ ДОДАТКВІ МЕДИЧНІ ДОКУМЕНТИ, І ТІЛЬКИ ТОДІ РОЗГЛЯДАТИ ВАРІАНТ ПОХОДУ ДО ТЦК ТА СП.

    КРІМ ТОГО, САМІ ЗНАЄТЕ, ЩО ІНКОЛИ ВІДБУВАЄТЬСЯ НА ВЛК, ТОМУ "БАЗУ" ТРЕБА МАТИ ЗАЛІЗОБЕТОННУ.

    МОЖЛИВО ДОДАТКОВО РАДИВ БИ ВАМ РОЗГЛЯНУТИ ВАРІАНТ ІЗ ОФОРМЛЕННЯМ ГРУПИ ІНВАЛІДНОСТІ.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    Зазначені Вами діагнози зазначені у Розкладі хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1) та в Поясненннях щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2)

    1. Стенокардія ІІІ ФК - стаття 40 "А" - Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    2. Гіпертонічна хвороба ІІ ст - стаття 39 "В" - Обмежена придатність

    3. Хронічний простатит, що потребує стаціонарного лікування хворого 3 та більше разів на рік - стаття 68 "Б" - Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    4. Гіперплазія предміхурової залози - стаття 68 - доброякісна гіперплазія передміхурової залози III-IV стадій зі значним порушенням сечовиділення при незадовільних результатах лікування або відмові від нього передбачає Непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку

    ВИСНОВОК: згідно Ваших діагнозів ВЛК повинна визнати Вас непридатним до військової служби. Мобілізації Ви не підлягаєте.

    У Вашому випадку Ви взагалі можете розраховувати на виключення з військового обліку.

    Перш за все Вам потрібно, щоб Ваші діагнози були підтверджені належними медичними документами. Як правило це форма первинної облікової документації № 028/о “Консультаційний висновок спеціаліста”, історія хвороби, Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого: форма № 027/о.

    Краще проходити обстеження та лікування в державних або комунальних закладах охорони здоров'я.

    До того ж, у Вашому випадку є всі шанси оформити інвалідність. Для цього потрібно звернутись до сімейного лікаря за направленням на ЛКК, а потім на МСЕК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Пане Ігоре!

    Перепрошую за технічну помилку у моїй відповіді. Завдячуючи відповіді колеги я її помітив. Дійсно, стенокардія напруги 3-го функціонального класу - це саме стаття 40А, а не стаття 38А, як я зазначив у відповіді. Повторюся, помилка технічного характеру.

    Тому Ви можете претендувати на виключення з обліку по статті 40А. Все решта з моєї відповіді залишається сталим.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Ігоре!

    На відтермінування від мобілізації Ви можете розраховувати у разі визнання Вас непридатним до проходження військової служби або тимчасово непридатним на трок від 2 до 6 місців (станом на зараз).

    Тепер щодо Ваших хвороб.

    Стаття 40: наявність IXС повинна бути підтверджена інструментальними та лабораторними методами дослідження (обов’язкові: ЕКГ у спокої та з навантажувальними пробами, ЕХОКГ, визначення ліпідного спектра; додаткові - холтерівське моніторування ЕКГ, навантажувальні тести з ЕХО-КГ контролем, коронароангіографія тощо).

    Визначення стадії СН та важкості, стійкості порушень серцевого ритму та провідності викладено в статті 38.

    1) до пункту «а», який надає Вам право бути визнаним непридатним до військової служби, належать захворювання серця і судин:

    стенокардія напруги III-IV функціональних класів;

    аневризма серця, великовогнищевий кардіосклероз після трансмурального або повторного інфаркту міокарда незалежно від стадії СН або порушень ритму та провідності;

    поєднання стенокардії напруги ФК II із СН II-А стадії та вище;

    1. Стаття 38: визначення стадії СН та/або стійкості порушення ритму та провідності проводиться після проведеного лікування та стабілізації клінічного стану.

    Оцінку стадії СН слід проводити з урахуванням наявності об’єктивних симптомів СН або об’єктивних доказів наявності дисфункції серця (систолічної та/або діастолічної) у стані спокою та результатів тестів з фізичним навантаженням (ВЕМ або тредміл-тест у ватах), а за неможливості їх виконання - дані 6-хвилинного тесту з ходьбою. Остаточний експертний діагноз СН може бути встановлений лише за результатами даних інструментального (насамперед ЕХОКГ) дослідження.

    Порушення серцевого ритму та провідності повинні бути зафіксовані на ЕКГ, холтерівському моніторуванні ЕКГ, при функціональних пробах або електрофізіологічних дослідженнях. До стійких порушень ритму серця належать аритмії тривалістю більше 7 діб, які потребують антиаритмічної терапії та відновлюються після припинення лікування. До стійких порушень провідності належать постійні AV-блокади I та II ступенів, повні внутрішньошлуночкові блокади.

    Стаття 39: особи з підвищеним артеріальним тиском підлягають обстеженню в закладі охорони здоров’я (установі). Стадія гіпертонічної хвороби встановлюється з урахуванням рівня АТ та наявності об’єктивних ознак ураження органів-мішеней. Експертний діагноз гіпертонічної хвороби формулюється з визначенням її стадії та характеру ураження органів-мішеней.

    3) до пункту «в», який надає Вам обмежену придатність, належить гіпертонічна хвороба II стадії.

    Щодо інших хвороб, то для надання більш менш предметної консультації потрібно бачити Ваші медичні документи, оскільки інші діагнози або не надають достатньо інформації про хворобу, або передбачають Вашу придатність до військової служби.

    Оскільки Ви вже пройшли стаціонарне лікування, ВЛК, навряд чи надасть Вам тимчасову непридатність. Тому у Вашому випадку є сенс проаналізувати всі наявні документи, пройти додаткове обстеження щодо хвороб, які можуть надати Вам виключення з обліку та зосередити свою увагу саме на "непридатності" до військової служби, аби в подальшому Ви вже більше не мали жодного відношення ані до ВЛК, ані до ТЦК. На мою думку, у Вас є високі шанси на виключення з обліку та визнання Вас непридатним до проходження служби.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, проаналізувавши ваші хвороби враховуючи їх сукупність, можно дійти висновку, що ви не підлягаєте до військової служби з виключенням з військового обліку. Це передбачено наказом 402. Перед зверненням до ТЦК підготуйте всі наявні у вас медичні документи історію хвороби і т.д. у разі, якщо щось піде не так , поважна причина не явки це лікарняний, тому у разі чого лікуйтесь і вас ні хто не мобілізує.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#n974

    стенокардія напруги III-IV функціональних класів;

    Стаття 40

    Включено: ішемічна хвороба серця I20-I25 (усі форми стенокардії, гострий та повторний інфаркт міокарда, їх ускладнення); хронічна ішемічна хвороба серця (атеросклеротична хвороба серця, аневризма серця, коронарної артерії, наслідки хірургічних втручань на судинах серця, імплантації штучного водія ритму та інші, що супроводжуються серцевою недостатністю)

    а) із серцевою недостатністю II-Б-III стадії

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Правові, організаційні, економічні та соціальні засади охорони здоров`я в Україні регулюються Законом України «Основами законодавства України про охорону здоров`я» від 19.11.1992 № 2801-XII.

    Відповідно до ст. 70 Закону № 2801-XII, військово-лікарська експертиза визначає придатність до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов`язаних, встановлює причинний зв`язок захворювань, поранень і травм з військовою службою та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.

    Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402.

    Згідно п. 1.1 глави 2 розділу І Положення № 402 медичний огляд включає в себе вивчення та оцінку стану здоров`я і фізичного розвитку громадян на момент огляду в цілях визначення ступеня придатності до військової служби, навчання за військово-обліковими спеціальностями, вирішення інших питань, передбачених цим Положенням, з винесенням письмового висновку (постанови).

    Пунктом 1.3 глави 1 розділу І Положення № 402 передбачено, що основними завданнями військово-лікарської експертизи є, зокрема, визначення причинного зв`язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтва) у військовослужбовців, військовозобов`язаних, резервістів, які призвані на збори, у осіб, звільнених із військової служби, а також причинного зв`язку захворювань, поранень, які заподіяли військовослужбовцям смерть.

    Згідно Положення № 402 постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я ТДВ) (додаток 3).
    При встановленні ступеня придатності до військової служби ВЛК керується Поясненнями щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (Додаток 2 до Положення № 402).

    Виходячи з Вашого діагнозу Ви можете бути визнані непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку (я б Вам радив проконсультуватися з лікарем. Людина з медичною освітою надасть Вам більш фахову відповідь на Ваше питання).

    Однак це рішення виключно в компетенції ВЛК.

    Тому Положення №402 надає Вам право на оскарження рішення ВЛК у разі незгоди.

    Скарги до штатних ВЛК подаються в строк, визначений Законом України «Про звернення громадян».

    Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови позаштатних ВЛК подаються до штатних ВЛК згідно з адміністративно-територіальними зонами відповідальності, наведеними у додатку 2 до наказу Міністерства оборони України від 16 листопада 2016 року № 608 «Про затвердження адміністративно-територіальних зон відповідальності закладів охорони здоров’я Збройних Сил України за організацію медичного забезпечення».

    Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови ВЛК районних (міських) ТЦК та СП подаються за підпорядкованістю до ВЛК Київського міського ТЦК та СП, Севастопольського міського ТЦК та СП, обласних ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим.

    Дії (бездіяльність), рішення, постанови, прийняті ВЛК обласних (Київського міського, Севастопольського міського) ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим, оскаржуються в штатних ВЛК.

    Дії (бездіяльність), рішення, прийняті за результатами розгляду звернень ВЛК регіону, оскаржуються в ЦВЛК.

    У разі визнання штатною ВЛК заяви чи скарги щодо перегляду (скасування) постанови ВЛК обґрунтованою, ВЛК штатної ВЛК переглядає оскаржувану постанову ВЛК або приймає рішення про направлення на повторний (контрольний) медичний огляд.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України