Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 12 апреля 2024, вопрос №105400 240₴

Новый принятый закон 10449

Господа юристы!
Новый принятый закон, о мобилизации.
Отсрочку могут получить те-які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи;
То есть, я инвалид 2й группы. Мой муж может, получить эту отсрочку без проблем. Я верно понимаю?

Ответы юристов (11)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Ви все вірно розумієте.

    Проте, майте на увазі, що:

    1. Даний законопроєкт 10449 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43604), ще не підписаний президентом.

    2. Немає осточного тексту законопроєкту підписаного головою Верховної ради.

    3. Закон набуває чинності через 1 місяць після його опублікування

    Тому передчасно звертатись до ТЦК не потрібно, адже на даний час чоловік не має право на відстрочку, якщо є інші працездатні особи, які зобов‘язані Вас утримувати.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Наталія!

    Станом на зараз ще немає офіційного та опрелюденного тексту закону, підписанного головою Верховної Ради. Тому 100% відповідь на Ваше питання можливо буде надати тільки після цього.

    Якщо говорити про останню редакцію законопроекту 10449, яка знаходилась упублічному доступі, то так, відповідно до неї право на відстрочку будуть мати ті чоловіки, дружина яких є інвалідом І або ІІ групи. Тобто, Вам вже не потрібно буде оформлювати ЛКК для того, аби чоловік мав можливість отримати відстрочку у зв'язку зі здійсненням постійного догляду за Вами, достатньо лише наявності інвалідності.

    Після набрання чинності законом чоловік може звертатись до ТЦК та оформлювати відстрочку. Звісно, за умови того, що така підстава буде у законі та закон підпише Президент України.

    З повагою, адвокат Айвазян.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Так, проте це не робить його остаточною редакцією. Тільки після підписання головою ВР.

    Наталья Клиент 17 дней назад

    его опубликовали на сайте Рад

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      100%

      Його ще не підписав голова ВР, тому потрібно чекати. Саме підпис голови ВР говорить про те, що це є остаточна редакція, яка йде на підпис Президенту. Слідкувати можете за посиланням https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43604. Якщо подивитесь, то побачити, що немає тексту закону, підписанного головою ВР.

    • Дерій Владислав Олегович

      На сайті повинно бути вказано: підписано Президентом

    • Дерій Владислав Олегович
      Згідно статті 94 Конституції України

      Закон підписує Голова Верховної Ради України і невідкладно направляє його Президентові України.

      Президент України протягом п'ятнадцяти днів після отримання закону підписує його, беручи до виконання, та офіційно оприлюднює його або повертає закон зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до Верховної Ради України для повторного розгляду.

      У разі якщо Президент України протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений.

      Якщо під час повторного розгляду закон буде знову прийнятий Верховною Радою України не менш як двома третинами від її конституційного складу, Президент України зобов'язаний його підписати та офіційно оприлюднити протягом десяти днів. У разі якщо Президент України не підписав такий закон, він невідкладно офіційно оприлюднюється Головою Верховної Ради України і опубліковується за його підписом.

      Закон набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Насьогоді закон поки що не підписано.

    Якщо закон буде підписано (а він буде підписаний) - чоловік матимете право на відстрочку від призову під час мобілізації.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Господа юристы!Новый принятый закон, о мобилизации.Отсрочку могут получить те-які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи;То есть, я инвалид 2й группы. Мой муж может, получить эту отсрочку без проблем. Я верно понимаю?

    Складно коментувати те, що на даний час до сих пір не набрало чинності. Білше того, офіційного тексту, підписаного головою ВРУ - немає. Ба більше, кажуть, що буде постанова про блокування підписання законопроєкту, на що буде витрачено ще днів 10. Орієнтовно за словами народних депутатів, підписання законопроєкту Президентом України відбудеться десь до кінця квітня, далі - 1 місяць на набрання чинності законопроєктом 10449. Тому десь до кінця травня-початку літа він тільки набере чинності. Кажуть, що оприлюднений Комітетом текст було прийнято без змін. Що він передбачає:

    "...які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи.."

    Якщо все буде так, як оприлюднено Комітетом, Ваш чоловік матиме право на відстрочку без проблем.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так ви маєте право на відстрочку. передбаченою ст. 23 Зу про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n420

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    {Абзац десятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    Для отримання відстрочки, у разі отримання повітски під особистий підпис, вам потрібно з'явитись до ТЦК та подати заяву на ім'я комісара ТЦК про відстрочку від мобілізацї, додавши до неї нотаріально завірені копії такиїх документів

    Паспорти + коди

    Свідоцтво про шлюб

    Довдіка МСЕК бажано з позначкою потреба у постіному догляді.( якщо немає рекомендую отримати довідку ЛКК форми 080-4/о про потребу у постійному догляді, для цього треба звернутися до сімейного лікаря за напрвленням на ЛКК)

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда жінки

    Заяву пишіть у двох экземплярах, щоб на одніій поставили штамп про її прийняття і вона залишились у вас.

    Також ви маєте право на перетин кордону, наразі це на багато легше ніж отримати відстрочку.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    Для перетину кордону вам потрібно мати такі документи

    Свідоцтво про шлюб

    Закордонні паспорти

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда дружини

    Я Правозахисник Корнійчук Євген, маю всі необхідні знання та навички для вирішення питань будь якої складності.Буду радий допомогти.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України