Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 15 апреля 2024, вопрос №105614

Выделить долю в части дома

Можно ли выделить(подарить) часть своей доли в доме без разрешения второго совладельца?Либо полностью подарить
И в этой части прописаться третьему собственнику тоже без разрешения другого совладельца. А потом прописать собственнику своего несовершеннолетнего ребёнка также без разрешения

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Мирослава!

    Майно, що є у власності двох або більше осіб (співвласників), належить їм на праві спільної власності (спільне майно).

    Майно може належати особам на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності.

    Власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю.

    Спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною сумісною власністю.

    Співвласник має право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності.

    Співвласники мають право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній сумісній власності, крім випадків, установлених законом. У разі виділу частки із майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду.

    Виділ частки в натурі здійснюється відповідно до законодавства з наданням Висновку щодо технічної можливості поділу об’єкта нерухомого майна або Висновку щодо технічної можливості виділу в натурі частки з об’єкта нерухомого майна.

    Виділення в натурі частки нерухомого майна можливе в разі дотримання наступних умов:

    • поділ на самостійні об’єкти нерухомого майна повинен відповідати умовам, що передбачені чинними будівельними нормами;
    • виділення в натурі частки об’єкта нерухомого майна, що є спільною власністю, можливе, якщо кожному співвласнику може бути виділено відокремлене приміщення з власним входом;
    • наявність реєстрації земельної ділянки на якій розташований об’єкт нерухомого майна в Державному земельному кадастрі та реєстрації права власності на неї в установленому законом порядку.

    Якщо виділ у натурі частки із спільного майна не допускається згідно із законом або є неможливим (майно є неподільним), співвласник, який бажає виділу, має право на одержання від інших співвласників грошової або іншої матеріальної компенсації вартості його частки.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 15 дней назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго вечора. У разі продажу частки у праві спільної часткової власності співвласник має переважне право перед іншими особами на її купівлю за ціною, оголошеною для продажу, та на інших рівних умовах, крім випадку продажу з публічних торгів. Продавець частки у праві спільної часткової власності зобов'язаний письмово повідомити інших співвласників про намір продати свою частку, вказавши ціну та інші умови, на яких він її продає. Проте Цивільний кодекс України не містить положення про дарування частки в спільній частковій власності. Співвласник має право самостійно розпорядитися своєю часткою у праві спільної часткової власності.

    Розпоряджання майном, що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників, якщо інше не встановлено законом. Згода співвласників на вчинення правочину щодо розпорядження спільним майном, який підлягає нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, має бути висловлена письмово і нотаріально посвідчена.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України