Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Нотариат, 20 апреля 2024, вопрос №106246

Алгоритм нотаріального перекладу копії закордонного документу, щоб український суд взяв доказ до уваги

Є людина за кордоном, яка має при особі оригінали місцевих (закордонних) офіційних документів із гербовою печаткою. В українському суді треба довести, що ця людина дійсно перебуває за кордоном. План - додати копії цих документів в суд.

У нас зараз діє постанова кабміну від 4 лютого 2023 р. N 107 про те, що "документи... за установленою формою і скріплені гербовою печаткою, приймаються на території України без спеціального посвідчення (консульської легалізації, проставлення апостиля тощо)". Тобто робити апостиль в іноземній країні - не потрібно.

Чи значить це, що достатньо взяти скан-копію закордонного оригінала і зробити на неї тут в Україні нотаріальний переклад на українську мову - і цього буде достатньо, щоб суд прийняв доказ до уваги?

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олеже!

    Це робиться не так. Копії оригіналів документів треба завіряти або в українському посольстві, зробивши попередньо переклад, або в іноземного нотаріуса. В останньому випадку переклад і його завірення можна зробити в Україні.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович 11 дней назад

    Юрист, г. Сумы, 30 лет опыта

    Вітаю ! Зверніть увагу на те, що згідно закону доказами є любі фактичні дані... Суд робить оцінку доказу. Тобто, навіть документ, складений і виданий в Україні, суд оцінює за своїм внутрішній переконанням на предмет належності, відносності, допустимості, вірогідності, значущісті, достатності і так далі. Не факт, що оформивши належним чином доказ, суд прийме його як доказ взагалі (у справу він його залуче, але чи застосує - Ви дізнаєтеся тільки після ознайомлення з рішенням суду).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України