Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 22 апреля 2024, вопрос №106336

Постійний догляд але 2 особами по черзі

Я ВПО. У 2023 році я оформив "сторонній догляд" за мамою без інвалідності. В постанові 57 "Перетин кордону .." вказано виїзд з "постійним доглядом". До ТЦК не ходив і відстрочку не брав боючись за те, що немає "постійного догляду ". Оформив компенсацію по догляду. Виїхав за кордон на початку 2023 го (пощастило), через місяць написав листа до Соцзахисту ЩО АНУЛЮВАВ ВПО, цим самим втратив компенсацію і догляд. Мама повернулася без мене до України. Зараз у 2024 р. документи на догляд мама поновила з "постійним доглядом" . Чи зможе мій рідний брат - мати відстрочку якщо є нотаріальна довіреність мами про те, шо вона доручила брату догляд і брат оформив компенсацію? Тим паче я не отримував від жодного ТЦК відстрочки і по конституції ст.51 Доглядати за матір'ю - це законне непорушне право? Прошу не сміятися адже в країні бардак, закони і норми міняються щомісяця і через формулювання у ЛКК "сторонній догляд" я не мав права навіть виїжджати!!!!!

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Іване!

    Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності через місяць, підстава для відстрочки Вашого брата буде виглядати наступним чином:

    "9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду".

    Отже, для оформлення відстрочки необхідна довідка ЛКК форми 080-4 про потребу у постіному догляді (я так розумію, що Ваша матір вже її отримала) та довідка про оформлення компенсації за догляд на непрофесійній основі.

    Маючи на руках відповідні документи Ваш брат матимете право на відстрочку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Іван Клиент 12 дней назад

    Ви праві, саме цей документ (ЛКК форми 080-4 ) є у мами. Лише одне мене бентежить - чи не візьмуть до уваги, що перший син виїхав, а другий поновив документи по догляду і хоче відстрочку? Це не порушує "часто міняюче" українське законодавство і чи не зможе ТЦК на цій підставі (матір одна, а синів два) - відмовити у відстрочці другому сину?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      ТЦК не має право відмовити у оформленні відстрочки. Відстрочку Вашому брату надає закон, військкомат лише її оформлює за наявності підтверджувальних документів. Щодо Вас, то у даній нормі не зазначено, що потрібно доводити відсутність інших осіб, які б могли здійснювати догляд за матір'ю окрім Вашого брата. Є дві умови: потреба у постійному догляді та підтвердження того, що саме Ваш брат здійснює догляд за матір'ю.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України