Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

22 апреля 2024, вопрос №106369 250₴

Публікація фото авто з неприкритим номерним знаком

Запаркував не за правилами, і місцевий портал новин опублікував новину про це з фото, не заблюривши номера.
Чи є це цілком законно?
Чи можна скаржитись на них посилаючись на якийсь закон, тощо.

Ответы юристов (5)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так це є цілком законно, фіксація правопорушення не заборонено законом. Ваші номери не є персональним даними, тому жодного порушення не має.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Романе!

    Це є грубим порушенням журналістської етики, і Ви маєте цілковите право звернутись до суду із позовною заявою про відшкодування моральної шкоди.

    Підставами для відшкодування моральної шкоди можуть бути:

    • порушення майнових (ст.386, ст.396 ЦК України);
    • особистих немайнових прав особи(ст.280 ЦК України), а також зобов’язань у випадках, передбачених договором або законом або розірвання договору (ст.611 ЦК України);
    • прийняття неправомірних рішень, а також дій чи бездіяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб ( ст. 1167 ЦК України);
    • заподіяння каліцтва, іншого ушкодження здоров’я або смерті особи (ст.1168 ЦК України) тощо.

    Моральна шкода, завдана неправомірними діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини. Незалежно від наявності вини відшкодовується шкода у випадках, передбачених ч.2 ст.1176 ЦК України.

    Питання про відшкодування моральної (немайнової) шкоди, зокрема, вирішується, у таких випадках:

    • поширення, у тім числі через засоби масової інформації, відомостей, що не відповідають дійсності або викладені неправдиво;
    • відшкодування шкоди, завданої майну та здоров’ю (наприклад, у зв’язку з дорожньо-транспортною пригодою, залиттям квартири);
    • порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища;
    • прийняття незаконних рішень, а також дії чи бездіяльність органу дізнання, судового слідства, прокуратури або суду;
    • вчинення корупційного діяння;
    • вчинення злочину;
    • пошкодження майна;
    • завдання шкоди джерелом підвищеної небезпеки;
    • та інші випадки порушення прав особи.

    Частиною другою п.5 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року №4 визначено, що відповідно до загальних підстав цивільно-правової відповідальності обов'язковому з'ясуванню при вирішенні спору про відшкодування моральної (немайнової) шкоди підлягають:

    • наявність такої шкоди;
    • протиправність діяння її заподіювача;
    • наявність причинного зв'язку між шкодою і протиправним діянням заподіювача;
    • вини останнього в її заподіянні.

    Вищевказані складові є необхідними елементами складу цивільного правопорушення, як підстави деліктної відповідальності.

    Суд, зокрема, повинен з'ясувати, чим підтверджується факт заподіяння позивачеві моральних чи фізичних страждань або втрат немайнового характеру, за яких обставин чи якими діями (бездіяльністю) вони заподіяні, в якій грошовій сумі чи в якій матеріальній формі позивач оцінює заподіяну йому шкоду та з чого він при цьому виходить, а також інші обставини, що мають значення для вирішення спору.

    Доказами можуть бути будь-які фактичні дані, на підставі яких у визначеному законом порядку суд установлює наявність або відсутність обставин, що обгрунтовують вимоги й заперечення сторін та інші обставини, котрі мають значення для правильного вирішення справи.

    Ці дані встановлюються показаннями свідків, висновками експертів, письмовими доказами (наприклад медичними довідками, висновками) та іншими документами тощо, що підтверджують обставини, що мають значення для доказування факту заподіяння моральної шкоди, обґрунтування визначеного позивачем розміру компенсації і т.ін.

    У відповідності до вимог ч.6 ст. 81 ЦПК України доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Стаття 40 Конституції України та Закон України "Про звернення громадян" дають можливість звертатись до патрульної поліції зі скаргами, які вона зобов'язана розглянути протягом 30 днів, встановити особу порушника та покарати його.

    Проте те, для того, щоб фотограф або оператор мав право безперешкодно знімати на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку особу, вона знову ж таки повинна надати згоду.

    Знімання фізичної особи на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, в тому числі таємне, без згоди особи може бути проведене лише у випадках, встановлених законом.

    Законодавство України не встановлює певної конкретної форми для вираження згоди, отже, вона може бути виражена у будь-який спосіб: письмово або усно, а також можлива мовчазна згода.

    При цьому така згода повинна бути отримана до моменту початку зйомки:

    ясно виражена згода – згода, надана в письмовому вигляді;

    усна згода – особа в усній формі перед камерою висловлює свою згоду на зйомки та транслювання зйомок у засобах масової інформації;

    мовчазна згода – особа знала й бачила, що її знімають на фото чи відеокамеру, але не висловила своїх заперечень щодо проведення зйомок.

    Це стосується також і власності фізичної особи.

    Іншими озвучені Вами дії можна трактувати як незаконні.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Загалом Ви маєте право на захист персональних даних, оскільки:

    Кодекс України про адміністративні правопорушення(статті 1 - 212-24)

    Стаття 23. Мета адміністративного стягнення

    Адміністративне стягнення є мірою відповідальності і застосовується з метою виховання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, в дусі додержання законів України, поваги до правил співжиття, а також запобігання вчиненню нових правопорушень як самим правопорушником, так і іншими особами.

    ...

    За порушення ПДР Ви маєте понести покарання (стягнення), з метою Вашого виховання. Втім, оприлюднювати номерні знаки транспортного засобу, як додатковий вид стягнення до основного - на мою думку, неправомірно та надає Вам право на захист власної честі, гідності й ділової репутації. Тому, на мою суб'єктивну точку зору, Ви можете направити на організацію письмову скаргу про захист особистого немайнового права.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    У Вашому випадку журналісти порушили Конституцію України та ЗУ "Про захист персональних даних"

    Перше, що бажано зробити у даному випадку, - звернутися до адміністрації сайту новин, на якому викладено фото із вимогою здійснити видалення усіх файлів, які порушують Ваші права. Ви можете зробити це, надіславши рекомендований або електронний лист на поштову адресу сайту новин відповідну вимогу. Обов’язково зазначте посилання на такі фото/відео файли. А також зазначте, що розміщення цього контенту відбулось без отримання Вашого на це дозволу.

    Таке розміщення є неправомірним, адже відбувається порушення ст. 32 Конституції України, у якій зазначено, що жодна особа не може зазнавати втручання в її особисте, сімейне життя, не дозволяється збирати, зберігати, використовувати та поширювати конфіденційну інформацію про особу без отримання на це її дозволу, окрім ситуацій, які визначені законом, і виключно з метою підтримки національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

    Згідно статті 14 ЗУ "Про захист персональних даних"

    1. Поширення персональних даних передбачає дії щодо передачі відомостей про фізичну особу за згодою суб'єкта персональних даних.

    2. Поширення персональних даних без згоди суб’єкта персональних даних або уповноваженої ним особи дозволяється у випадках, визначених законом, і лише (якщо це необхідно) в інтересах національної безпеки, економічного добробуту, прав людини та для проведення Всеукраїнського перепису населення.

    Також Вам бажано звернутись до поліції (кіберполіції), подавши заяву про вчинення злочину. Оскільки подібні дії є незаконними, то передбачають настання кримінальної відповідальності, згідно зі ст. 182 Кримінального кодексу України. Зокрема, дана стаття вказує, що збирання, зберігання, використання, знищення, а також поширення конфіденційної інформації про особу є незаконними діями.

    Також Ви маєте право звернутись до суду із вимогою про видалення фото та відшкодування завданої моральної шкоди, обґрунтовуючи свою позицію на основі ст. 301 Цивільного кодексу України: фізична особа має право на збереження у таємниці обставин свого особистого життя. Обставини особистого життя фізичної особи можуть бути розголошені іншими особами лише за умови, що вони містять ознаки правопорушення, що підтверджено рішенням суду, а також за її згодою. Для цього рекомендую Вам обов’язково зафіксувати факт появи фото на сайті, зробивши знімки екрану (скріншоти).

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України