Задайте вопрос юристу

841 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Бухгалтерский учет, 21 мая 2024, вопрос №109773 240₴

Вірність нарахування ПДФО та ВЗ

Добрий день! Юридична особа придбала земельну ділянку в фізичної особи. Сума в ноторіальному договорі 129000. грн. Виникає ПДФО- 5% та ВЗ-1.5 %. Юр особа, як
податковий агент сплачує за фіз особу податки виходячи з суми договору . Але при здачізвіту 1ДФ вважається його нарахований дохід 129 000+ПДФО та ВЗ. Дохід збільшується на суму податку. Чи повиннен нотаріус прописувати нараховану суму у договорі. Чи З суми 1290000 вираховувати податки і тобі дохід у фіз.особи буде менший на суму податків,? Дякую

Ответы юристов (3)

    Богун Сергій Павлович
    33.3%

    Доброго дня.

    База оподаткування - це фізичний, вартісний чи інший характерний вираз об'єкта оподаткування, до якого застосовується податкова ставка і який використовується для визначення розміру податкового зобов'язання.

    Базою оподаткування в договорі є сума продажу, яка і зазначається в договорі. В Вашому випадку це 129000 грн. Ціна продажу.

    Ця сума і зазначається в договорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Людмила!

    Якщо стороною договору купівлі – продажу об’єкта нерухомого майна є юрособа чи фізособа – підприємець, така особа є податковим агентом платника податку щодо нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету податку з доходів, отриманих платником податку від такого продажу.

    Такі особи, що мають статус податкових агентів, зобов'язані:

    • своєчасно та повністю нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету податок з доходу, що виплачується на користь платника податку та оподатковується до або під час такої виплати за її рахунок;
    • подавати у строки, встановлені для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку а також суми утриманого з них податку (за формою №1ДФ), до контролюючого органу за місцем свого розташування.

    Якщо стороною договору купівлі-продажу об'єкта нерухомого, рухомого майна є юридична особа чи самозайнята особа, то така особа є податковим агентом платника ПДФО щодо нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету ПДФО з доходів, отриманих платником ПДФО від такого продажу (обміну), тобто зобов'язана виконати всі визначені розділом IV ПК функції податкового агента (п. 172.7 ст. 172 та п. 173.3 ст. 173 ПК).

    Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника ПДФО, зобов'язаний утримувати ПДФО із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку ПДФО, визначену ст. 167 ПК (п.п. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 ПК).

    Враховуючи викладене, у разі укладання юридичною особою з фізичною особою договору купівлі-продажу нерухомого або рухомого майна, юридична особа, як податковий агент, зобов'язана здійснити нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету ПДФО з доходів, отриманих фізичною особою від продажу (обміну) такого майна.

    https://biz.ligazakon.net/news/197570_dogovr-kupvl...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    33.3%

    Доброго дня, ні нотаріус не приписує суму податку.

    Рекомендую задати ваші питання зателефонував на гарячу лінію нотаріату України

    +38 093 538 19 43

    Гаряча лінія податкової служби України

    0 800 501 007


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України