Задайте вопрос юристу

841 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

24 мая 2024, вопрос №110269 350₴

Яку систему оподаткування обрати при p2p торгівлі?

Планую займатись p2p торгівлею, але потрібно вибрати систему оподаткування, 3 ФОП не підходить так як податок від обороту (5%), які є варіанти?

Ответы юристов (11)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, у вашому випадку вам підійде тільки ФОП 3 групи на загальній системі.З Податком у 5 відсотків, по іншому ні як.

    Володимир Клиент месяц назад

    5% податку від обороту? Ніяких варіантів з податку від прибутку немає?

    • Корнійчук Євген Іванович

      5:від прибутку.. від коштів які ви будете виводити на рахунок фоп

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно роз'яснення Головного управління ДПС у Тернопільській області (https://tr.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/714594.ht...)

    "...На сьогодні криптовалюта не має визначеного правового статусу в Україні. Зокрема, відсутня нормативна база для її класифікації та регулювання операцій з нею.

    З метою уникнення порушень щодо застосування спрощеної системи оподаткування фізична особа – підприємець платник єдиного податку другої – третьої груп не може здійснювати продаж (реалізацію) криптовалюти..."

    Тобто, згідно роз'яснення, якщо Ви маєте на меті здійснювати торгівлю криптовалютою Ви не повинні бути ФОП 3 групи єдиного податку, проте немає заборони займатися такою діяльністю, якщо Ви будете ФОП 3 групи на загальній системі оподаткування.

    На даний час не існує точного КВЕДу, який зумовлював би здійснення підприємницької діяльності з метою отримання криптовалют. Є лише рекомендації Держстату.

    Листом Держстату від 05.10.2018 р. №14.4‑09/435‑18 рекомендовано класифікувати реалізацію криптовалют за КВЕДом 64.19 «Інші види грошового посередництва», а торгівлю (обмін) криптовалютами — за КВЕДом 66.19 «Інша допоміжна діяльність у сфері фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення».

    Тому для такої діяльності Вам потрібно бути ФОП 3 групи на загальній системі оподаткування та обрати КВЕД 64.19 та КВЕД 66.19

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Володимире!

    Ви впевнені, що зможете займатись p2p у якості ФОП?

    Перша проблема з якою Ви зіткнетесь - це неможливість перерахування коштів з Вашого рахунку ФОП на рахунок фізичної особи. Тобто, Вам потрібно буде перераховувати кошти тільки на IBAN, чи є в Вас така можливисть? Чи маєте Ви постійних клієнтів, які б Вам надавали IBAN свого рахунку замість номеру банківської картки та свій РНОКПП?

    Також врахуйте, що ФОП стає податковим агентом по відношенню до фізичної особи, коли виплачує їй дохід (купує товар, замовляє послугу, виплачує заробітну плату) у грошовій формі (готівковій або безготівковій) або не грошовій формі (бартер). Він зобов'язаний утримувати податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із суми такого доходу за рахунок фізичної особи, використовуючи одну із ставок податку залежно від виду виплачуваного доходу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Володимир Клиент месяц назад

      А можливо буде отримувати кошти на ключ карту? Чому саме подумав що можна це оподаткути... Побачив у конкурентів як отримують оплату від 100 до 45000грн на ніби то фізичну картку або ж ключ картку, і якщо їх не блокують значить нібито є якісь варіанти

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Так. З приводу отримання коштыв Вами питань немає, це можливо і за допомогою ключ карти, а от як Ви купувати будете у фізособи зі свого рахунку ФОП?

        • Володимир Клиент месяц назад

          Якщо для прикладу буду з ключ картки виводити на фізичну картку а з фізичної картки вже купувати, будуть у банку до мене запитання?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Ваша ключ картка - це Ваш рахунок ФОП. Звичайно, що у банка будуть запитання і це вже перевірено. Ви маєте право вивести кошти зі свого рахунку ФОП на свій рахунок фізособи після сплати всіх податків та подання звітності. Якщо Ви думаєет, що Вам вдасться робити кожного дня перекази з рахунку ФОП на свій особовий рахунок, а потім переводити ці кошти на рахунок іншої фізособи, то це не так. У банка однозначно виникнуть запитання до Вас.

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            100%

            Врахуйте також ліміт ФОП на ІІІ групі - це 8 285 700 грн. На яку суму в день Ви маєте надходжень? Якщо це, наприклад 20К, то за рік це вже 7 200 000. А якщо він в Вас більший або буде збільшений?

            • Володимир Клиент месяц назад

              Ліміту маловато буде


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України