Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 26 мая 2024, вопрос №110437

Звільнення працівника,який знаходиться у відпустці по догляду за дитиною

Доброго дня! Така ситуація: я найманий працівник, зараз у відпустці по догляду за дитиною але ФОП на якому я зареєстрована мають закрити (у звʼязку з мобілізацією власника)
Хотіла б дізнатись свої права! Бо ці власники люблять шукати дурачьків і дурить(
Хотіла б дізнатись чи мають мені виплатити за не використану відпустку в такому випадку?

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ліана!

    Пiд час звiльнення працiвникiв згідно з пунктом 1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України має бути дотримано певного порядку вивiльнення та враховано переважне право на залишення на роботi окремих категорій працівників, у тому числі жінок, які мають дітей віком до трьох (шести) років відповідно до статті 184 КЗпП України.

    Так, звільнення, зокрема жінок, які мають дітей віком до трьох (шести) років з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, окрім випадку повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням. Обов’язкове працевлаштування таких жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору. Тобто, підприємство має працевлаштувати таку жінку самостійно або через Державну службу зайнятості.

    У разі припинення трудових відносин за ініціативи роботодавця на підставі ліквідації підприємства працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку. Про наступне припинення трудових відносин з вищевказаних підстав роботодавець повинен письмово повідомити про це не меш ніж за 2 місяці. При недодержанні строку попередження працівника про звільнення, суд змінює дату його звільнення, зарахувавши строк попередження, протягом якого він працював.

    Виплати при звільнені:

    • нарахована, але не виплачена заробітна плата;
    • грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної відпустки, а також додаткові відпустки працівникам, які мають дітей;
    • вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

    В день звільнення підприємство повинно провести всі розрахунки та виплатити належні працівнику грошові суми. У випадку коли працівник знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до трьох (шести) років (декретна відпустка), то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. В разі спору про розмір сум, належних працівнику при звільненні, роботодавець в усякому випадку повинен виплатити не оспорювану ним суму, а оспорювану різницю працівник має право стягнути у судовому порядку.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA