Задайте вопрос юристу

841 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

28 мая 2024, вопрос №110675 350₴

Бронювання працівників від мобілізації

Добрий день, чи можливо забронювати без військового квитка якщо вже є 30 років , але є приписне , якщо ні , а якщо оновити дані через резерв тоді можна?

Ответы юристов (7)

    Богун Сергій Павлович
    14.3%

    Доброго дня.

    Для бронювання військовозобов'язаного вік ролі не відіграє.

    Однак на підставі приписного вас ніхто не забронює.

    Для цього ви можете оновити облікові дані за допомогою резерв +.

    А потім подати заяву до тцксп щодо видачі вам військово-облікового документу.

    Що стосується військово-облікового документу - ви маєте право подати відповідну заяву.

    Згідно законодавства військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий

    (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в

    районному (міському) територіальному центрі комплектування та

    соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі

    розвідувального органу).

    Дерій Владислав Олегович
    28.6%

    Доброго дня!

    Так як Ви по віку є військовозобов'язаним - Ви повинні мати тимчасове посвідчення військовозобов'язаного або військовий квиток, де зазначена його актуальна ВОС та військове звання. Приписне для бронювання не підійде.

    Згідно пункту 20 постанови КМУ № 1487 Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    • для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;
    • для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;
    • для резервістів - військовий квиток.

    На жаль, якщо Ви маєте приписне - Вас не можливо забронювати.

    Згідно постанови пункту 10 КМУ № 76 Порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану
    За результатами перевірки списків, поданих відповідно до пункту 9 цього Порядку, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки) Мінекономіки приймає у строк не більше ніж п’ять робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання військовозобов’язаних.

    Зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного неправильної інформації про його прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності) може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

    Отже, якщо СПИСОК, який подається не є повністю заповнененим або вказана невірна ВОС - Вам відмовлять у бронюванні.

    Поки що, оформити військово-обліковий документ можна лише через ТЦК. З часом оформити електронний військовий квиток можна буде через електронний кабінет військовозобов'язаного, але поки що даної опції немає.

    До ТЦК потрібно йти якщо у Вас є право на відстрочку з підстав, які зазначені у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. Без відстрочки - є ризик бути мобілізованим.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Володимир Клиент месяц назад

    А якщ це бронюється через міністерство економіки ?

    • Дерій Владислав Олегович

      Справа в тому, що з метою погодження списки, подані відповідно до пунктів 4-8 Порядку постанови КМУ 76, розглядаються щодо повноти заповнення та наявності обґрунтувань Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки) у строк не більше ніж 10 робочих днів з дня їх отримання.

      Міноборони (СБУ, Служба зовнішньої розвідки) подає погоджені відповідно до абзацу першого цього пункту списки до Мінекономіки.

      Якщо в списку не буде вказана ВОС (а у приписному вона не вказується) - тоді вважатиметься, що список поданий не повністю заповнененим і не буде затверджений на рівні Міноборони.

      Крім того, якщо впишете ВОС, яка Вам не присвоїна - тоді ТЦК матимуть право не зарахувати Вас на спеціальний військовий облік.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    28.6%

    Доброго дня, Володимире!

    Бронювання без наявності військового квитка або тимчасового посвідчення неможливе. Дані з Резерв+, станом на зараз, на жаль, не замінюють Вам останній та не будуть прийматись до уваги.

    Єдиний варіант для Вас бути заброньованним - це отримати чинний військово-обліковий документ, але відповідний процесс дуже ризикований, оскільки Вам прийдеться з'являтись до ТЦК без наявної підстави для відстрочки.

    Постанова Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76 «Про порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану»:

    10. За результатами перевірки списків, поданих відповідно до пункту 9 цього Порядку, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки) Мінекономіки приймає у строк не більше ніж п’ять робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання військовозобов’язаних.

    Зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного неправильної інформації про його прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності) може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

    11. З метою оформлення військовозобов’язаним відстрочок Мінекономіки надсилає рішення про бронювання військовозобов’язаних органам державної влади, іншим державним органам, якими подано списки, а також Міноборони (СБУ, Службі зовнішньої розвідки).

    Міноборони (СБУ, Служба зовнішньої розвідки) у триденний строк доводить зазначене рішення до відома відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки).

    Орган державної влади, інший державний орган, орган місцевого самоврядування, підприємство, установа і організація видає військовозобов’язаному витяг із зазначеного рішення за формою згідно з додатком 3.

    Витяг, завірений підписом керівника та печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Витяг видається військовозобов’язаному під розпис у відомості видачі бланків спеціального військового обліку, складеній за формою згідно з додатком 4.

    Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації у п’ятиденний строк з дня видачі витягу військовозобов’язаному надсилають до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, де військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки), повідомлення про бронювання військовозобов’язаного за формою згідно з додатком 5 для зарахування його на спеціальний військовий облік.

    Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідний підрозділ Центрального управління та/або регіональний орган СБУ, відповідний підрозділ Служби зовнішньої розвідки), на підставі рішення про бронювання військовозобов’язаних зараховує у строк не більше ніж п’ять робочих днів з дня його отримання такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богданов Микита
    17.1%
    Богданов Микита месяц назад

    Юрист, г. Одесса, 11 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня. Я довгий час займаюсь бронюванням працівників на підприємстві. Хоча прямої заборони на бронювання працівників без військово-облікових документів немає, бронювання Вас без актуального військового квитка неможливо з наступних причин:1. В списках на бронювання військовозобов'язаних необхідно вказати ВОС та звання, а це призначає лише ТЦК.2. Далі, якщо роботодавець сам обере ВОС та вкаже у списку, його може не погодити Міноборони у зв'язку з розбіжностями з реєстром Оберіг.3. ТЦК не оформить вам відстрочку на підставі бронювання, оскільки у вас немає актуального військово-облікового документу та мобілізує вас. Як висновок, вам треба спочатку оформити актуальний військово-обліковий документ та почати процедуру бронювання вже з документами.

    Корнійчук Євген Іванович
    11.4%

    Доброго дня, ви можете бути заброньовані лише за наявності військового квитка.! Тому вам треба особисто з'явитись до ТЦК пройти ВЛК отримати квиток, після чого займатись оформленням броні. Але у такому випадку є великий ризик помобілізації. Тому бажано мати підстави для відстрочки передбачені ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    У іншому випадку юеріть з собою гарантійний лист від підприємства, що ви підлягаєте бронюванню, і будете одразу заброньовані після отримання військового квитка.

    Порядок бронювання за посиланням:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/76-2023-%D0%BF...

    У разі спроби вручення бойової повістки на відправку (мобілізаційного розпорядження), відмовляйтесь її підписувати у такому разі буде складено акт відмови в якому ви зазначте причину вашої відмови, у вашому випадку це прця на підприємстві критичної інфраструктури,і що підлягаєте бронюванню.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України