Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 04 июня 2024, вопрос №111407

Перетин кордону с подвійним громодянством

Доброго дня я хотів запитати щодо перетину кордону України, у мене така ситуація, я полетів на ПМП до Ізраїлю у 2017 році, коли мені було 13 років, відповідно я не отримував український паспорт, так само мене немає на військовому обліку, і я ніде не прописаний в Україні у мене з документів тільки є свідоцтво про народження та прострочений український закордонний паспорт,але у мене є консульський облік та печатка про ПМП на цьому закордонному паспорті,у мене є ізраїльське громадянство а тепер питання,наскільки це ризиковано летіти зараз в Україну,і чи буде багато питань на кордоні у мій бік?

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вікторе!

    Здається, Ви вже ставили перед правниками цього сайту подібне питання.

    Однозначної відповіді на нього, на жаль, не існує.

    З одного боку Ви повинні були б мати право на безперешкодне перетинання кордону при виїзді з України, оскільки раніше виїхали з останньої цілком законно, отримавши ПМП в Ізраїлі та перебуваючи на консульському обліку в українській дипустанові країни перебування. Більшість з правників Вам саме це і буде в черговий раз зтверджувати.

    З іншого боку відповідно до статті 20 Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року:

    "4. У період дії воєнного стану громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, та пред’являти їх за вимогою уповноваженого представника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України".

    Як раз військово-облікового документу, як я собі розумію, у Вас немає, а це може бути формальною підставою для відмови у виїзді з України.

    Можна пробувати, звичайно, виїхати по ізраїльському паспорту, але шансів, що це спрацює за умови наявності українського громадянства не дуже багато.

    Втім пробувати виїхати саме в такий спосіб все ж треба. Раптом вдасться.

    В іншому у випадку. якщо не вдасться, рекомендую зробити запит до ДПСУ - самостійно або за допомогою адвоката - щодо ситуації, яка у Вас склалася.

    Справа в тім, що офіційні роз'яснення ДПСУ від 2.02.23 року щодо виїзду за кордон осіб, які мають ПМП в інших країнах, з сайту ДПСУ зникли, і як ставиться тепер ця служба до перетинання кордону особами Вашої категорії сказати складно. Всі чекають змін до Правил перетинання кордону громадянами України, але вони, на жаль, затягується.

    Крім того, можу собі тільки уявити, чим може закінчитись Ваш похід до ТЦК та спроба отримати військово-обліковий документ за сучасних реалій!

    Тож висновок безперечно один: їхати зараз в Україну без точного знання правових наслідків такої поїздки не варто!

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України