Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 11 июня 2024, вопрос №112089

Інвалідність і робота

Вітаю. Скажіть будь ласка якщо працюю і зараз хочу оформити інвалідність 3 групу. Чи поставлять у відомість руководство про мою інвалідність(дізнаються вони,якщо я сама не повідомлю начальство) чи це залишиться особистою інформацією?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Якщо Ваша хвороба не має особливостей, які можуть зашкодити виконанню Вами своїх обов'язків на роботі, Ви не зобов'язані про неї повідомляти, так само, як і про інвалідність, пов'язану з нею.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • sabinayalanskaya Клиент 12 дней назад

      Не заважає, працюю з цією проблемою не один рік. тобто якщо я не повідомлю про це ,то на роботі (держслужба) про неї не дізнаються? мене турбує саме цей нюанс чи дізнається руководство якимсь чином про це без моєї участі ,як то кажуть?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Якщо ж інвалідність установлено працівникові, з яким уже укладено трудовий договір, то за результатами МСЕК за місцем роботи такої особи надсилають повідомлення щодо групи інвалідності та її причини, а в разі встановлення ступеня втрати професійної працездатності - витяг з акта огляду комісії про результати визначення ступеня стійкої втрати професійної працездатності у відсотках і потреби в додаткових видах допомоги (п. 24 Положення № 1317).

        Отже, фактично роботодавець може отримати інформацію про встановлення інвалідності працівнику, який перебуває у штаті підприємства, не лише від нього, а й від МСЕК. Але підтвердженням інвалідності працівника є копія форми № 157-1/о, яку має надати саме працівник. Без неї роботодавець не може застосовувати положення законодавства щодо осіб з інвалідністю (зокрема щодо пільг, гарантій, застосування ЄСВ у розмірі 8,41 % тощо).

        https://buh.ligazakon.net/analitycs/221913_pratsvn...


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України