Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 15 июня 2024, вопрос №112568 340₴

Туристичний збір в готелі

Чи зобов'язана людина в відрядженні сплачувати туристичний збір в отелі?Якщо адміністратор наполягає на туристичному зборі

Ответы юристов (16)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Якщо працівники суб'єктів господарювання, яким надаються послуги з тимчасового проживання, прибули у відрядження та мають підтверджуючі документи, то такі громадяни не є платниками туристичного збору, тому збір їм не нараховується.

    ДФС у Дніпропетровській області в індивідуальній податковій консультації від 09.10.2017 р. №2170/ІПК/04-36-12-23-19 нагадує, що платниками туристичного збору (далі - збір) є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, на якій діє рішення сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, про встановлення туристичного збору, та отримують (споживають) послуги з тимчасового проживання (ночівлі) із зобов'язанням залишити місце перебування в зазначений строк.

    Відповідно до пп. 268.2.2 ПКУ не можуть бути платниками туристичного збору особи, які прибули у відрядження.

    Отже, якщо працівники суб'єктів господарювання, яким надаються послуги з тимчасового проживання, прибули у відрядження та мають підтверджуючі документи, то такі громадяни не є платниками туристичного збору, тому збір їм не нараховується.

    Документами, що підтверджують зв'язок відрядження з основною діяльністю підприємства, є, зокрема (але не виключно):

    запрошення сторони, що приймає і діяльність якої збігається з діяльністю підприємства, що направляє у відрядження;

    укладений договір чи контракт;

    інші документи, які встановлюють або засвідчують бажання встановити цивільно-правові відносини;

    документи, що засвідчують участь відрядженої особи в переговорах, конференціях або симпозіумах, інших заходах, які проводяться за тематикою, що збігається з діяльністю підприємства, яке відряджає працівника.

    • Лана Клиент 6 дней назад

      А якщо нема тих документів то як?

      • Богун Сергій Павлович

        В контексті податкового кодексу повинно бути підтвердження.

        В відповіді я зазначив, що може таким підтвердженням бути.

        • Лана Клиент 6 дней назад

          То в готелях нема що брехати якщо в відрядженні бо на туристичний збір можна попасти?

          • Богун Сергій Павлович

            Так. Не потрібно.

            • Лана Клиент 6 дней назад

              А він великий?

          • Богун Сергій Павлович

            З 01.01.2024 максимальний розмір туристичного збору за добу на 1 особу становить: до 35,50 грн – для внутрішнього туризму; до 355,00 грн – для в'їзного туризму

            • Лана Клиент 6 дней назад

              Це як розуміти внутрішній туризм?

          • Богун Сергій Павлович

            Внутрішній туризм — подорожі в межах території України громадян України та осіб, які постійно проживають на її території.

            Це Ваш випадок.

            • Лана Клиент 6 дней назад

              35, недорого ще

          • Богун Сергій Павлович

            Так. Це недорого на сьогодні.

      • Богун Сергій Павлович

        В'їзний туризм — подорожі в межах країни осіб, які постійно не проживають на її території. Приїзд іноземних туристів в країну, в який-небудь регіон країни є активним туризмом. Він слугує фактором ввозу грошей в певну країну чи регіон.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Згідно роз’яснення ДПС ЗІР 125.01 не платять туристичний збір насьогодні особи, які є резидентами та знаходяться у відрядженні й тимчасово розміщуються у місцях проживання. Місце розташування при цьому значення немає і це може бути готель, будинок, квартира, кімната тощо.

    Вам подрібно адміністратору готелю надати копії таких документів:

    • документ, що посвідчує особу
    • наказ (розпорядження) керівника підприємства або його заступника, у якому вказана мета приїзду, завдання (якщо є), пункт (місто) призначення, інші населені пункти, строк перебування та інші дані, наприклад найменування підприємства/установи, до якої Ви відряджені

    Якщо Ви не може надати підтверджуючий документ, то тоді Ви маєте сплатити туристичний збір.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Лана!

    Згідно з п. 1.3 Правил користування готелями й аналогічними засобами розміщення та надання готельних послуг, затверджених наказом Державної туристичної адміністрації від 16.03.2004 р. №19 (далі – Наказ №19), замовником готельних послуг є фізична або юридична особа, в т. ч. суб’єкт туристичної діяльності, яка укладає відповідний договір на надання готельних послуг від імені та на користь споживача та здійснює оплату за цим договором (надає гарантії щодо оплати за цим договором).

    Споживачі – фізичні особи, які проживають у готелях або мають намір скористатися готельними послугами (п.1.1 Наказу №19).

    Відповідно до абз. б) пп.268.2.2 Податкового кодексу України від 02.12.2010р. №2755-VI (далі – ПКУ) платниками туристичного збору не можуть бути особи, які прибули у відрядження. Тобто, фактичними платниками туристичного збору є фізичні, а не юридичні особи. Водночас, згідно з абз. а) пп.268.5.1 ПКУ податковими агентами для справляння збору можуть бути адміністрації готелів.

    Щоб уникнути необхідності виступати податковим агентом зі сплати туристичного збору, готелю необхідно підтвердити факт перебування фізичної особи у відрядженні у періоді, коли така особа користувалась послугою готелю.

    Якщо на дату виставлення рахунку агенту, який перераховує кошти готелю, готель не має жодної інформації чи є фізична особа такою, що перебуває у відрядженні, готель повинен виставити агенту рахунок, який містить суму туристичного збору. агент перераховує суму туристичного збору готелю, який, в свою чергу, виступає податковим агентом.

    З метою уникнення подібних ситуацій, потрібно умовами договору між готелем та агентом передбачити обов’язок надання копій документів, якими підтверджується факт перебування осіб, за яких оплачується проживання, у відрядженні.

    В індивідуальній податковій консультації ГУ ДФС у Дніпропетровській області «Про туристичний збір» від 09.10.2017р. № 2170/ІПК/04-36-12-23-19 зазначається:

    «Документами, що підтверджують зв’язок такого відрядження з основною діяльністю підприємства, є, зокрема (але не виключно): запрошення сторони, що приймає і діяльність якої збігається з діяльністю підприємства, що направляє у відрядження; укладений договір чи контракт; інші документи, які встановлюють або засвідчують бажання встановити цивільно-правові відносини; документи, що засвідчують участь відрядженої особи в переговорах, конференціях або симпозіумах, інших заходах, які проводяться за тематикою, що збігається з діяльністю підприємства, яке відряджає працівника.

    Отже, якщо працівники суб’єктів господарювання, яким надаються послуги з тимчасового проживання, прибули у відрядження та мають підтверджуючі документи, то такі громадяни не є платниками збору, тому збір їм не нараховується.»

    Водночас, Харківська ДФСУ дещо спрощує процедуру підтвердження факту перебування у відрядженні. До переліку підтверджуючих документів вона відносить: запрошення сторони, що приймає і діяльність якої збігається з діяльністю підприємства, яке направляє у відрядження, укладений договір чи контракт, повідомлення про відрядження або інший документ, що засвідчує факт відрядження. Так само у ЛистіДПАУ «Про туристичнийзбір»від 29.04.2011р. № 12291/7/15-0717 чітко визначено, що перебування особи у відрядженні підтверджується наказом або розпорядженням підприємства про направлення працівника у відрядження.

    Отже, у випадку, якщо на дату виставлення рахунку готель не має від агента інформації щодо того, чи є фізична особа за яку сплачується послуга проживання, такою, що перебуває у відрядженні, готель повинен виставити рахунок на оплату з урахуванням суми туристичного збору.

    https://adram.com.ua/туристичний-збір-при-відрядже...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Туристичний збір оплатити потрібно буде, скоріше за все, але потім сплачена сума має бути компенсована роботодавцем у якості відряджувальних коштів. Не бачу великої проблеми тут.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, хто повинен сплачувати туристичний збір.

    https://if.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/576472.ht...

    В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області повідомляють про необхідність сумлінної сплати туристичного збору. Туристичний збір – це місцевий збір, кошти якого надходять виключно до місцевих бюджетів, тож об’єднані територіальні громади, сільські, селищні та міські ради в першу чергу мають бути зацікавлені у наповненні місцевої казни. Адже ставка туристичного збору встановлюється за рішенням відповідної ради і визначення його розміру залежить тільки від депутатів місцевого рівня. Голови органів місцевого самоврядування спільно з депутатським корпусом повинні виважено та обґрунтовано підходити до питання встановлення економічно доцільних ставок туристичного збору на підвідомчих територіях.

    В податковій службі нагадують, ставка туристичного збору встановлюється рішенням органу місцевого самоврядування за кожну добу тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі) у розмірі до 0,5 відсотка мінімальної заробітної плати – для внутрішнього туризму та до 5 відсотків мінімальної заробітної плати – для в'їзного, що передбачено п.п. 268.5.1 п. 268.5 ст. 268 Податкового Кодексу України.

    Базою справляння туристичного збору є загальна кількість діб тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі), сюди відносить:

    готелі, кемпінги, мотелі, гуртожитки для приїжджих, хостели, будинки відпочинку, туристичні бази, гірські притулки, табори для відпочинку, пансіонати та інші заклади готельного типу, санаторно-курортні заклади;

    житлові будинки, прибудови до житлового будинку, квартири, котедж, кімната, садовий будинок, дачний будинок, будь-які інші об'єкти, що використовуються для тимчасового проживання (ночівлі).

    Податковий кодекс не передбачає іншого періоду проживання, ніж доба.

    У разі погодинного розміщення Збір розраховується для кожного проживаючого (платника Збору) з базою оподаткування – одна доба.

    Платники збору сплачують суму збору авансовим внеском перед тимчасовим розміщенням у місцях проживання (ночівлі) податковим агентам, які справляють збір за ставками, у місцях справляння збору та з дотриманням інших вимог, визначених рішенням відповідної ради.

    Податкові агенти сплачують збір за своїм місцезнаходженням щоквартально, у визначений для квартального звітного (податкового) періоду строк та відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал, або авансовими внесками до 30 числа (включно) кожного місяця (у лютому – до 28 (29) включно) на підставі рішення відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад.

    Таким чином, у разі якщо попередню плату за проживання (бронювання) від платників збору отримано в одному кварталі, а їх тимчасове розміщення у місцях проживання (ночівлі) буде здійснено в іншому податковому періоді, то зобов’язання з нарахування Збору у податкового агента виникає в звітному періоді фактичного розміщення таких осіб у зазначених місцях проживання.

    Водночас, в податковій службі наголошують, що відповідно до пп 268.2.2 статті 268 Податкового кодексу України платниками туристичного збору не можуть бути:

    - особи, які постійно проживають, у тому числі на умовах договорів найму, у селі, селищі або місті, радами яких встановлено такий збір;

    - особи визначені п.п. «в» п.п. 14.1.213 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу, які прибули у відрядження або тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі), визначених п.п. «б» п.п. 268.5.1 п. 268.5 ст. 268 Податкового кодексу, що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму;

    - особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та особи, що супроводжують осіб з інвалідністю I групи або дітей з інвалідністю (не більше одного супроводжуючого);

    - ветерани війни; учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС;

    - особи, які прибули за путівками (курсівками) на лікування, оздоровлення, реабілітацію до лікувально-профілактичних, фізкультурно-оздоровчих та санаторно-курортних закладів, що мають ліцензію на медичну практику та акредитацію центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я;

    - діти віком до 18 років; дитячі лікувально-профілактичні, фізкультурно-оздоровчі та санаторно-курортні заклади;

    - члени сім’ї фізичної особи першого та/або другого ступеня споріднення, визначені відповідно до п.п. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, які тимчасово розміщуються такою фізичною особою у місцях проживання (ночівлі), визначених п.п. «б» п.п. 268.5.1 п. 268.5 ст. 268 ПКУ, що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму;

    - взяті на облік як внутрішньо переміщені особи відповідно до Закону України від 20 жовтня 2014 року № 1706-VII «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», які тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі), визначених п.п. 268.5.1 п. 268.5 ст. 268 Податкового кодексу, а інформація про адресу таких місць зазначена в довідці про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи як адреса фактичного місця їх проживання/перебування.

    Враховуючи викладене, з метою підтвердження звільнення від сплати туристичного збору, особа повинна надати податковому агенту копії відповідних документів, що підтверджують належність цієї особи до пільгової категорії, при цьому путівки або курсівки можуть бути в оригіналі.

    Перебування особи у відрядженні підтверджується наказом (розпорядженням) керівника цього підприємства або його заступника (направлення у відрядження державного службовця здійснюється керівником державної служби), у якому зазначаються мета виїзду, завдання (за потреби), пункт призначення (місто або міста призначення, інші населені пункти, найменування підприємства, установи або організації, куди відряджається працівник), строк (дата вибуття у відрядження та дата прибуття з відрядження), джерело фінансового забезпечення витрат на відрядження, а також за потреби інші ключові моменти (вид транспорту, інформація про додаткові обмеження щодо сум та цілей використання коштів, наданих на відрядження, у разі їх встановлення керівником), після затвердження кошторису витрат. У разі направлення працівника підприємства у службове відрядження за запрошенням подається його копія та за наявності програма заходів.

    Особи з інвалідністю, діти – особи з інвалідністю підтверджують свій статус відповідними довідками та/або посвідченнями (Довідка до акту огляду медико-соціальною експертною комісією, посвідчення особи, яка одержує державну соціальну допомогу, пенсійне посвідчення з відомостями щодо інвалідності, а особи, що супроводжують осіб з інвалідністю I групи або дітей – осіб з інвалідністю (не більше одного супроводжуючого)), – документом, що засвідчує таку особу.

    Особи, які належать до ветеранів війни, які належать до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС підтверджують свій статус відповідним посвідченням.

    Наявність путівки або курсівки в санаторії і пансіонати та свідоцтво про народження дітей віком до 18 років є підставою для надання пільги по сплаті туристичного збору.

    Члени сім’ї фізичної особи першого та/або другого ступеня споріднення підтверджують свій статус свідоцтвами, виданими відповідно до Закону України від 01 липня 2010 року № 2398-VІ «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» із змінами і доповненнями.

    Особи, які не надали відповідних документів, що засвідчують їх належність до пільгової категорії, є платниками туристичного збору.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України