Задайте вопрос юристу

841 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Бухгалтерский учет, 19 июня 2024, вопрос №112909 350₴

Виплата винагороди за минулий період

Добрий день , підскажіть будь ласка чи можна здійснити виплату винагороди державному реєстратору за 2023 рік у 2024 році ( 2023 році було прийнято рішення сесії про виплату винагороди державному реєстратору 15 % від зароблених коштів до бюджету) у 2023 році розпорядження на виплату до бухгалтерії не надавалися, у 2024 році просунулися і почали требувати щоб бухгалтерія виплатила винагороду за 2023 рік чи буде це цільове використання коштів , які наслідки чекають бухгалтера.

Ответы юристов (3)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Поки бухгалтер не отримає від голови Виконавчого комітету міської ради розпорядження про виплату державному реєстратору одноразової винагороди відповідно до результатів його роботи за 2023 рік - ніяких дій (виплат) здійснювати не потрібно, адже потім у бухгалтера можуть бути проблеми щодо нецільового використання коштів.

    Відповідно до п. 2 Порядку виплати винагороди державним реєстраторам, працівникам відділів державної реєстрації актів цивільного стану, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року №1131, посадова особа, яка належно виконує повноваження, визначені Законами України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» має право на отримання щомісячної та / або одноразової винагороди відповідно до результатів роботи. Одноразова винагорода може виплачуватися посадовій особі не частіше одного разу на рік.

    Відповідно до п. 3 Порядку виплати винагороди державним реєстраторам, працівникам відділів державної реєстрації актів цивільного стану, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року №1131, визначення підстав для виплати винагороди здійснюється з урахуванням:

    1) обсягу та інтенсивності виконаної посадовою особою роботи;

    2) додаткового навантаження у зв'язку з виконанням обов'язків тимчасово відсутньої посадової особи;

    3) особистого внеску посадової особи у загальний результат роботи органу;

    4) наявності обґрунтованих скарг на дії, бездіяльність або рішення посадової особи;

    5) наявності визнаних в установленому законом порядку незаконними або протиправними дій, бездіяльності або рішень посадової особи.

    Виходячи з пункту 2 Порядку виплати винагороди державним реєстраторам, працівникам відділів державної реєстрації актів цивільного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року №1131, особа, яка виконує повноваження з державної реєстрації, має право на отримання одноразової винагороди відповідно до результатів роботи і ця винагорода може виплачуватися, тобто вона не є обов`язковою до виплати, а виплачується на розсуд керівника.

    Аналогічні норми повинні міститися і в Порядку виплати винагороди державним реєстраторам та посадовим особам, які виконують функції державних реєстраторів Виконавчого комітету Вашої міської ради.

    Відповідно до ч. 5 ст. 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» очолює виконавчий комітет сільської, селищної, міської ради відповідно сільський, селищний, міський голова, районної у місті ради - голова відповідної ради.

    Відповідно до п. 7 ч. 4 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування Україні» до повноважень селищного голови належить, зокрема, здійснення керівництва апаратом ради та й виконавчого комітету.

    З огляду на ч. 2 ст. 94 Кодексу законів про працю України, п. 7 ч. 4 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», абз. 2 ч. 2 ст. 37 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», абз. 3 ч. 2 ст. 35 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», п. 2 Порядку виплати винагороди державним реєстраторам, працівникам відділів державної реєстрації актів цивільного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року №1131, можна дійти висновку, що одноразова винагорода посадовій особі, яка виконує повноваження державного реєстратора юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, державного реєстратора речових прав на нерухоме майно, не є обов'язковою до виплати, вона виплачується посадовій особі за оцінками керівника Виконавчого комітету міської ради. У Порядку виплати винагороди державним реєстраторам, працівникам відділів державної реєстрації актів цивільного стану не визначено, що ця одноразова допомога є обов`язковою до виплати.

    Відповідно до ст. 2 Закону України «Про оплату праці» до структури заробітної плати входять:

    Основна заробітна плата. Це - винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов'язки). Вона встановлюється у вигляді тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок для робітників та посадових окладів для службовців.

    Додаткова заробітна плата. Це - винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов'язані з виконанням виробничих завдань і функцій.

    Інші заохочувальні та компенсаційні виплати. До них належать виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями, виплати в рамках грантів, компенсаційні та інші грошові і матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми.

    Умови оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування визначаться постановою Кабінету Міністрів України від 09 березня 2006 року №268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів».

    У абзаці другому пункту першого даної Постанови вказано, що умови оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування, визначаються органом місцевого самоврядування, виходячи з умов оплати праці, встановлених цією постановою, і схем посадових окладів згідно з додатками 48-53, 57.

    У цій постанові затверджено посадові оклади, які виплачуються посадовим особам місцевого самоврядування.

    Відтак, оклад державного реєстратора визначений у додатку 50 постанови Кабінету Міністрів України від 09 березня 2006 року №268. Тобто, реєстратор за виконання своїх посадових обов'язків, які визначені посадовою інструкцією затвердженою Виконавчим комітетом Вашої міської ради, повинен отримувати основну заробітну плату у вигляді окладу, яка є обов'язковою виплатою.

    Інші заохочувальні та компенсаційні виплати, куди входить і одноразова винагорода відповідно до результатів роботи за рік, яка передбачена Порядком виплати винагороди державним реєстраторам та посадовим особам, які виконують функції державних реєстраторів Виконавчого комітету міської ради - не є обов'язковими виплатами, які увійдуть у структуру заробітної плати, якщо керівник Виконавчого комітету не прийме відповідне рішення шляхом видачі розпорядження.

    Ознайомтесь з судовою справою https://reyestr.court.gov.ua/Review/114777688, де реєстратору не виплатили винагороду за 2022 рік, вона звернулась до суду, але там їй відмовили у задоволені позову, адже для виплати винагороди потрібно розпорядження голови Виконавчого комітету. Голова дане розпорядження не видав, адже одноразова допомога це не обов'язкові виплати, які входять у структуру заробітної плати, а лише заохочувальні та компенсаційні.

    Бухгалтеру без відповідного розпорядження голови Виконавчого комітету взагалі не потрібно здійснювати будь-які виплати, адже його будуть звинувачувати у нецільовому використанні коштів.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Віта!

    Відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень":

    Стаття 35. Фінансове забезпечення у сфері державної реєстрації прав

    1. Адміністративний збір за державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень зараховується до бюджетів у порядку, встановленому Бюджетним кодексом України.

    2. Фінансове забезпечення державних реєстраторів (крім приватних нотаріусів) здійснюється за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.

    За сумлінне виконання повноважень з державної реєстрації прав державні реєстратори мають право на винагороду за рахунок коштів, отриманих за справляння адміністративного збору за державну реєстрацію прав.

    Порядок виплати та розмір винагороди для державних реєстраторів, які перебувають у трудових відносинах з виконавчими органами сільських, селищних, міських рад, встановлюються відповідною радою, а для державних реєстраторів, які перебувають у трудових відносинах з Київською, Севастопольською міськими, районними, районними у містах Києві та Севастополі державними адміністраціями, - Кабінетом Міністрів України.

    3. Фінансове забезпечення приватних нотаріусів здійснюється за рахунок 60 відсотків коштів адміністративного збору, що залишається у приватних нотаріусів, які здійснили державну реєстрацію прав.

    Перерахування 40 відсотків коштів адміністративного збору за державну реєстрацію речових прав здійснюється в установленому законодавством порядку.

    4. Фінансування ведення та функціонування Державного реєстру прав здійснюється за рахунок коштів державного бюджету".

    Згідно із Постановою КМУ "Про затвердження Порядку виплати винагороди державним реєстраторам, працівникам відділів державної реєстрації актів цивільного стану":

    2. Посадова особа, яка належно виконує повноваження, визначені Законами України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”, “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань”, “Про державну реєстрацію актів цивільного стану” має право на отримання щомісячної та / або одноразової винагороди відповідно до результатів роботи.

    Одноразова винагорода може виплачуватися посадовій особі не частіше одного разу на рік.

    Щомісячна винагорода може виплачуватися посадовій особі не частіше одного разу на місяць.

    5. Виплата винагороди здійснюється в установленому законодавством порядку за пропозицією безпосереднього керівника посадової особи щодо розміру винагороди такій особі із зазначенням підстав, передбачених пунктом 3 цього Порядку, в межах бюджетних призначень.

    Виплата винагороди працівникам відділів державної реєстрації актів цивільного стану здійснюється в межах і за рахунок відповідних надходжень до спеціального фонду державного бюджету. Розмір щомісячної та одноразової винагороди не може перевищувати 100 відсотків посадового окладу працівника. Винагорода виплачується одночасно з виплатою заробітної плати".

    Принцип цільового використання бюджетних коштів — бюджетні кошти використовуються тільки на цілі, визначені бюджетними призначеннями та бюджетними асигнуваннями.

    Стаття 119 Бюджетного кодексу України. Нецільове використання бюджетних коштів.

    1. Нецільовим використанням бюджетних коштів є їх витрачання на цілі, що не відповідають:

    • бюджетним призначенням, встановленим законом про Державний бюджет України (рішенням про місцевий бюджет);
    • напрямам використання бюджетних коштів, визначеним у паспорті бюджетної програми або в порядку використання бюджетних коштів (включаючи порядок та умови надання субвенцій);
    • бюджетним асигнуванням (розпису бюджету, кошторису, плану використання бюджетних коштів).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Мова йде про винагороду чи можливо преміювання?

    Якщо мова йде про винагороду, передбачену Порядком виплати винагороди державним реєстраторам, працівникам відділів державної реєстрації актів цивільного стану, то на мою точку зору, вона може виплачувати лише в поточному календарному році. Якщо Ви сплатите її зараз, права на ще одну таку допомогу у 2024 року у реєстратора не буде.

    Але звертаю увагу:

    "...5. Виплата винагороди здійснюється в установленому законодавством порядку за пропозицією безпосереднього керівника посадової особи щодо розміру винагороди такій особі із зазначенням підстав, передбачених пунктом 3 цього Порядку, в межах бюджетних призначень.

    Виплата винагороди працівникам відділів державної реєстрації актів цивільного стану здійснюється в межах і за рахунок відповідних надходжень до спеціального фонду державного бюджету. Розмір щомісячної та одноразової винагороди не може перевищувати 100 відсотків посадового окладу працівника. Винагорода виплачується одночасно з виплатою заробітної плати..."

    Якщо роботодавець підпише такий наказ, відповідати у першу чергу може Ви. Раджу Вам висловити незгоду з таким наказом.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України