Задайте вопрос юристу

842 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 25 июня 2024, вопрос №113461 340₴

Чи може директор мистецької школи працювати на умовах неповного педагогічного навантаження, не перериваючи при цьому декретної відпустки?

Підкажіть, будь ласка, чи може директор мистецької школи, що перебуває у відпустці по догляду за дитиною до трьох років, працювати як педагог у цій же школі на умовах неповного педагогічного навантаження, не перериваючи при цьому відпустки?

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 4 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Тетяна!

    Стаття 179 КЗпП. Відпустки у зв'язку з вагітністю, пологами і для догляду за дитиною.

    "...

    За бажанням матері або батька дитини одному з них надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства.

    За бажанням матері, батька дитини або осіб, зазначених у частині сьомій цієї статті, у період перебування їх у відпустці для догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома".

    Стаття 56. Неповний робочий час.

    За угодою між працівником і роботодавцем може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень. На просьбу вагітної жінки, жінки, яка має дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, в тому числі таку, що знаходиться під її опікуванням, або здійснює догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку, роботодавець зобов'язаний встановлювати їй неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

    Оплата праці в цих випадках провадиться пропорціонально відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

    Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників".

    Законодавство України зазначає, що на період відпустки для догляду за дитиною за працівником зберігається місце роботи (посада). Стаття 2 Закону України «Про відпустки» зазначає, що право на відпустки забезпечується гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості із збереженням на її період місця роботи (посади), заробітної плати (допомоги) у випадках, передбачених цим Законом. Одним з таких випадків є відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

    Жінка, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною, має наступні варіанти відновлення своєї трудової діяльності:

    • на умовах повного робочого дня. При виході на роботу на повний робочий день відпустка для догляду за дитиною переривається. Однак, жінка, вирішуючи вийти на роботу достроково, зберігає право на поновлення відпустки для догляду за дитиною. Водночас жінка чи інша зазначена особа може на свій розсуд у будь-який час припинити частково оплачувану відпустку, а потім знову піти в таку відпустку (Лист Мінсоцполітики від 05.07.2013 р. № 290/13/116-13);
    • на умовах неповного робочого дня. У цьому випадку відпустка не переривається;
    • на умовах неповного робочого дня за сумісництвом.

    Сумісництво — це виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця – фізичної особи (стаття 102-1 Кодексу законів про працю України та стаття 19 Закону України “Про оплату праці”).

    Викладацька діяльність — це діяльність, яка спрямована на формування знань, інших компетентностей, світогляду, розвиток інтелектуальних і творчих здібностей, емоційно-вольових та/або фізичних якостей здобувачів освіти (лекція, семінар, тренінг, курси, майстер-клас, вебінар тощо), та яка провадиться на основі відповідного трудового або цивільно-правового договору:

    • педагогічним (науково-педагогічним) працівником;
    • самозайнятою особою (крім осіб, яким така форма викладацької діяльності заборонена законом);
    • іншою фізичною особою.

    Якщо керівник закладу освіти працює за сумісництвом у своєму ж закладі освіти (тобто у своєму закладі крім основної роботи виконує іншу оплачувану роботу на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час), у нього виникає конфлікт інтересів щодо себе самого як керівника закладу та працівника-сумісника.

    Робота керівників закладів освіти, яка не є сумісництвом:

    Керівники закладів загальної середньої освіти мають право займатися викладацькою діяльністю та виконувати гурткову роботу у своєму закладі освіти. Відповідно до листа Міністерства освіти і науки України № 1/1274-23 від 27.01.2023 р. “Про право працівників закладів освіти займатися викладацькою діяльністю в своєму закладі освіти”, виконання викладацької чи гурткової роботи дозволено керівним та іншим працівникам закладів освіти у цьому ж закладі освіти в межах свого робочого часу за основною посадою в межах, визначених пунктом 91 Інструкції № 102, тому така викладацька чи гурткова робота не є сумісництвом.

    Відповідно до пункту 91 Інструкції № 102, ці межі є наступними:

    • керівні працівники закладів освіти, керівники фізичного виховання центрів допризовної підготовки можуть вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками в цьому закладі, але не більше 9 годин та тиждень (360 годин на рік), якщо вони по основній посаді отримують повний посадовий оклад (ставку);
    • керівні працівники закладів дошкільної освіти можуть виконувати роботу вихователів у цій же установі в обсязі не більше 18 годин на тиждень;
    • директори та їх заступники у сільській місцевості при відсутності вчителів або викладачів з відповідних предметів можуть вести викладацьку роботу в обсязі не більше 12 годин на тиждень (480 годин на рік) з дозволу відповідного органу управління освіти;
    • директори, їх заступники по навчальній роботі в дитячих музичних, художніх школах, школах мистецтв, школах загальної музичної освіти можуть вести викладацьку роботу в середньому не більше 12 годин на тиждень, якщо вони по основній роботі отримують повний посадовий оклад;
    • інші працівники закладів освіти можуть вести викладацьку роботу або заняття з вихованцями у цьому ж закладі освіти, але в середньому не більше 2 годин на день (12 годин на тиждень, 480 годин на рік), якщо вони по основній роботі отримують повний посадовий оклад (ставку);
    • у випадках, коли вищезгадані працівники отримують на основній посаді 0,5 посадового окладу (ставки), їм дозволяється вести викладацьку роботу в середньому не більше 3 годин на день (18 годин на тиждень, 720 годин на рік), а при виконанні цієї роботи в 1-4 класах — до 20 годин на тиждень.

    https://info.eo.gov.ua/sumisnycztvo-kerivnykiv-zak...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Підкажіть, будь ласка, чи може директор мистецької школи, що перебуває у відпустці по догляду за дитиною до трьох років, працювати як педагог у цій же школі на умовах неповного педагогічного навантаження, не перериваючи при цьому відпустки

    Доволі цікаве питання. Я більше схиляюся до того, що директор бути призначений на посаду на умовах неповного робочого часу, як передбачено в Кодексі законів про працю України, з пропорційною оплатою. При цьому, після закінчення "декретної відпустки" з посади на умовах неповного робочого часу працівників має бути звільнений та повинен приступити до виконання функцій директора.

    Кодекс законів про працю України

    {Затверджується Законом № 322-VIII від 10.12.71 ВВР, 1971, додаток до № 50, ст. 375}

    Стаття 179. Відпустки у зв'язку з вагітністю, пологами і для догляду за дитиною

    На підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів - 70) календарних днів після пологів, починаючи з дня пологів.

    Тривалість відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами обчислюється сумарно і становить 126 календарних днів (140 календарних днів - у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів). Вона надається жінкам повністю незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів.

    За бажанням жінки та у разі відсутності медичних протипоказань частина відпустки тривалістю 70 календарних днів, передбачена до пологів, може бути перенесена та використана жінкою частково або повністю після пологів, починаючи з дня пологів. При цьому загальна тривалість відпустки не може перевищувати сумарно 126 календарних днів (140 календарних днів - у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів).

    За бажанням матері або батька дитини одному з них надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства.

    Підприємства, установи та організації за рахунок власних коштів можуть надавати одному з батьків дитини частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості.

    Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею віку трьох років не надається, якщо дитина перебуває на державному утриманні, крім прийомних дітей у прийомних сім’ях та дітей-вихованців у дитячих будинках сімейного типу.

    У разі, якщо дитина потребує домашнього догляду, одному з батьків дитини в обов'язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку.

    Відпустки для догляду за дитиною, передбачені частинами третьою, четвертою та шостою цієї статті, можуть бути використані повністю або частинами також бабою, дідом чи іншими родичами дитини, які фактично здійснюють догляд за нею, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, одним із прийомних батьків чи батьків-вихователів.

    За бажанням матері, батька дитини або осіб, зазначених у частині сьомій цієї статті, у період перебування їх у відпустці для догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

    Особи, зазначені в цій статті, повинні повідомити роботодавця про дострокове припинення такої відпустки не пізніш як за 10 календарних днів до дня дострокового припинення такої відпустки.

    Стаття 56. Неповний робочий час

    За угодою між працівником і роботодавцем може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень. На просьбу вагітної жінки, жінки, яка має дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, в тому числі таку, що знаходиться під її опікуванням, або здійснює догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку, роботодавець зобов'язаний встановлювати їй неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

    Оплата праці в цих випадках провадиться пропорціонально відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

    Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

    ...

    Якщо є певні проблеми з працевлаштуванням, радив би звернутися за відповідними роз'ясненнями до профспілкового комітету.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    Ви можете у період перебування у відпустці по догляду за дитиною за власним бажанням працювати на умовах неповного робочого часу . Таке право передбачається ч. 8 ст. 179 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП) та ч. 4 ст. 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР.

    Директорам та їх заступникам з навчальної роботи в мистецьких школах дозволено вести викладацьку роботу в середньому не більше ніж 12 годин на тиждень, якщо за основною роботою вони отримують повний посадовий оклад (п. 91 Інструкції № 102).

    Тому, у Вас не повинно бути проблем, якщо Ви під час відпустки по догляду за дитиною будете працювати викладачем. Вам потрібно подати письмову заяву до роботодавця, який видасть наказ про встановлення неповного робочого часу в період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

    Додатково можете звернутися до Держпраці https://dsp.gov.ua/kontakty-dlia-konsultatsii-prat...

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Олександрович
    75%

    ВІТАЮ ВАС, пані ТЕТЯНА! Так, можете, якщо належним чином оформите це через представника засновника закладу (як я розумію відділ / управління освіти).

    Дане питання щодо можливості директорів (керівників) працювати на умовах неповного робочого часу - було предметом розгляду та роз"яснення Держпраці України.

    Наводжу їх позицію:

    Для керівництва господарською діяльністю організації власник (власники) або уповноважений ним орган призначає керівника організації, з яким, відповідно до статті 65 Господарського кодексу України, укладається договір або контракт, в якому визначаються строк найму, права, обов’язки та відповідальність керівника, умови його матеріального забезпечення, умови звільнення його з посади, інші умови найму за погодженням сторін.

    Якщо установчими документами, трудовим договором або контрактом з керівником не визначено особливий порядок погодження питання щодо встановлення йому неповного робочого часу, трудовий договір або контракт не укладався, керуватися необхідно нормами статті 56 КЗпП України, якими визначено: як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень може встановлюватись за угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом, тобто за угодою сторін, що уклали трудовий договір.

    Виходячи з викладеного, керівник має звернутися до загальних зборів учасників із проханням про встановлення режиму неповного робочого часу. Якщо таке прохання буде задоволено, підставою для видання наказу про встановлення керівнику режиму неповного робочого часу є протокол (витяг з протоколу) зборів учасників товариства.

    Якщо в трудовому договорі (контракті) директора зазначено режим його роботи, необхідно внести у нього відповідні зміни.

    https://dp.dsp.gov.ua/novyny/chy-mozhe-dyrektor-pi...

    У Вашому випадку потрібно звернутися до представника засновника, якщо засновник (орган місцевого самоврядування - міська рада) делегував такі представницькі повноваження відповідному управлінню (департаменту, відділу) освіти з приводу встановлення Вам графіку роботи відповідним наказом органу освіти / розпорядженням міського голови.

    Для більш конкретної відповіді треба аналізувати Ваш трудовий договір (контракт), Статут закладу освіти.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин

    (випускник Академії праці та соціальних відносин Федерації профспілок України)

    • Тетяна Клиент 3 дня назад

      дякую Вам! А чи можна працювати все ж таки не на повне навантаження директора, а на неповне навантаження викладача? Це ті години, які передбачені законом для керівників та заступників шкіл.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України