Задайте вопрос юристу

861 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 03 июля 2024, вопрос №114119 500₴

Что делать если меня обманул заказчик?

Добрый день.
Я должен был отработать месяц видеомонтажером и получить зарплату. На середине срока мне началось казаться, что заказчик не оплатит мои услуги и я попросил выслать оплату за половину проделанной работы, но меня просто проигнорировали.
Есть сохраненная переписка, а также возможность обратиться на Work.ua для уточнения личных данных о заказчике.

Подскажите, пожалуйста, как мне стоит поступить в этой ситуации для получения выплаты?

Ответы юристов (16)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас.

    Наскільки я розумію, мова йшла про виконання робіт, а не про постійне працевлаштування. За таких умов, Ви мали були заключити договір про надання послуг, який замінив би собою трудовий договір у даній ситуації. Чи було це зроблено? На яких умов Ви виконували роботу?

    • Богдан Клиент 3 месяца назад

      Добрый день. Увы, никакого трудового договора составлено не было (если таковым не считается обсуждение условий работы в переписке). Меня обязали выполнять столько работ, сколько буду успевать, а в конце месяца получить сумму (она не зависила от количества работ)

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Зрозуміло, на жаль, але у даній ситуації Ви ніяким чином себе не захистили. Зараз можна пробувати подавати претензію про сплату чесно зароблених коштів, але не факт, що вийде. Суд також може не дати результату. Складна ситуація.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Яким чином Ви побудували співпрацю із замовником? Чи укладали Ви договір про надання послуг? Чи оформлені Ви як ФОП?

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Богдан Клиент 3 месяца назад

      Добрый день. Увы, никакого трудового договора составлено не было (если таковым не считается обсуждение условий работы в переписке). Меня обязали выполнять столько работ, сколько буду успевать, а в конце месяца получить сумму (она не зависила от количества работ).Нет, я не ФОП

      • Дерій Владислав Олегович
        75%

        1. На жаль, без офіційного працевлаштування або оформленого договру - Вам буде досить складно щось довести.

        2. Якби Ви були ФОП можна було б швидко оформити публічний договір оферту та на його підставі вимагати повернення коштів, але, на жаль, цей варіант не підходить, адже якщо податкова дізнається, що Ви отримували дохід без реєстрації ФОП або трудового договору - на Вас можуть накласти штраф

        3. Зробіть скріни всіх переписок та зберіть інші докази Вашої роботи

        4. Зверніться з письмовою скаргою до замовника та повідомте, що будете скаржитися до податкової та поліції за використання Ваших послуг без офіційного оформлення.

      • Дерій Владислав Олегович

        Повідомте податкову або Держпрацю, що Ви були неофіційно працевлаштовані до даного замовника, але він не виконав своїх зобов'язань.

        Починаючи з 19.07.2022 року Державою дозволено проводити перевірки інспекцією Держпраці в частині інспекційних відвідувань і в частині того чи є порушення законодавства про працю на підприємствах, чи немає такого порушення. Закон України №2136 від 15.03.2022 року дозволив такі інспекційні відвідування і дозволив перевіряти як фізичних осіб, так і юридичних осіб, які використовують найману працю.

        https://biz.ligazakon.net/analitycs/226476_perevrk...

        Також зверніться в кіберполіцію про шазхрайство https://ticket.cyberpolice.gov.ua/

    Середницький Євгеній Вікторович

    У вас есть несколько вариантов действий в данной ситуации:

    1. Направить официальное письмо с требованием оплаты: Сформулируйте официальное письмо заказчику, в котором четко укажите сумму долга за выполненную работу, дату выполнения работы и просьбу о немедленной оплате. Укажите, что в противном случае вы будете вынуждены обратиться к правовым мерам за защитой ваших прав.
    2. Получить подтверждение долга: Если у вас есть сохраненная переписка или иные доказательства (например, договор или счета), подтверждающие факт выполнения работ и обязательство заказчика оплатить их, приложите эти документы к вашему письму.
    3. Консультация с юристом: Перед тем как принимать дальнейшие шаги, может быть полезно проконсультироваться с юристом. Юрист сможет дать вам рекомендации относительно юридической позиции, прав и возможных действий в вашей конкретной ситуации.
    4. Обращение в службу поддержки Work.ua: Если вы использовали платформу Work.ua для поиска работы, можете обратиться в их службу поддержки для получения рекомендаций или помощи в установлении контакта с заказчиком.

    Важно сохранять все документы и переписку, связанную с этим делом, так как они могут потребоваться в случае обращения в суд или другие правовые инстанции.

    Богдан Клиент 3 месяца назад

    Подскажите, пожалуйста, где мне найти подходящего юриста? Все пункты, кроме третьего, не принесли должных результатов

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    НЕ ЗРОЗУМІЛО, ХТО ВАС ЗАБОВЯЗАВ ВИКОНУВАТИ РОБОТУ?

    • Богдан Клиент 3 месяца назад

      Добрый день. Мы договорись с заказчиком, он "ЗАБОВЯЗАВ"

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо не було ні якого договору, наприклад договір про надання послуг, ви ні як не захищені законом. Тому, якщо замовник у добровільному порядку не виплатить вам кошти, всі спроби повернути кошти будуть марними, зайва трата часу, сил , нервів. На майбутнє, буде вам урок, що треба укладати договір , викласти в ньому всі умови співпраці.

    • Богдан Клиент 3 месяца назад

      Добрый день.Большее спасибо, теперь буду знать

      • Корнійчук Євген Іванович

        Держ праця на період військового стану перевірки не проводить, поліція вам скаже, що це цивільні відносини. Тому краще зосередитись на пошуку добросовісного роботодавця ', зробити висновки жити та працювати далі!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Договір підряду - домовленість двох сторін, за якою одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу (частина перша статті 837 ЦК України).

    За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

    Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.

    Договір укладається у простій письмовій формі.

    ВАМ ТРЕБА ПРОІНФОРМУВАТИ ЗАМОВНИКА, ЩО ЯКЩО ВІН НЕ РОЗРАХУЄТЬСЯ ВИ ЗВЕРНИТЕСЯ ДО СУДУ, А ПЕРЕПИСКУ В МЕСЕНДЖЕРІ ВИКОРИСТАЄТЕ ЯК ДОКАЗ У СУДІ ТА НАВЕСТИ РІШЕННЯ ВЕРХОВНОГО СУДУ УКРАЇНИ.

    Висновки Великої Палати ВС:

    "...якщо з урахуванням конкретних обставин справи суд дійде висновку про те, що відповідне електронне листування дає змогу встановити його учасників та може підтверджувати ті чи інші доводи сторін, наприклад щодо наявності між ними відповідних відносин, ведення певних перемовин тощо, суд може прийняти таке листування як доказ і в такому разі надати йому оцінку сукупно з іншими доказами у справі."

    Морозова Олександра Геннадіївна

    Добрий день, Богдане!

    Відверто, ситуація у Вас непроста. Просто листування у месенеджері може бути недостатньою правовою підставою для суду. Особливо, якщо не вдасться ідентифікувати особу, яка з Вами це листування вела.

    Як варіант також, Ви можете звернутися до поліції, написати заяву про шахрайські дії. Важливо, щоб Ваше звернення обовʼязково зареєстрували в ЄРДР.

    Також можливо направити адвокатські запити на імʼя замовника. Може й не один. Якщо не нададуть відповідь, адвокат має право звернутися з заявою про притягнення до адміністративної відповідальності.

    Це у більшій мірі варіанти тиску на замовника, щоб він виплатив Вам гонорар. Та у будь-якому випадку потрібно детальніше аналізувати зміст листування та хто у Вас замовник, щоб розуміти перспективу вчинення цих всіх дій.

    З повагою

    адвокат Олександра Морозова


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України