Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 03 июля 2024, вопрос №114124

Кредитний борг померлого батька

Добрий день.
Допоможіть, будь ласка, розібратися з такою ситуацією:
24/05/2024 дочка оформила спадщину у вигляді квартири від батька, який помер 23/12/2022 і з яким вона не бачилася та не спілкувалася понад 40 років.
У червні 2024 року серед листів у його поштовій скриньці донька виявила лист померлому батькові від банку, а саме Позасудову вимогу на повернення кредитних коштів від 15/09/2023 (тобто після його смерті), які він займав раніше за договором.
Банк вимагав повернути кошти та проінформував, що вживе дій щодо відкриття виконавчого провадження та накладення арешту на належне йому майно тощо.
Дочка не знає, що в результаті зробив банк. Спадщину у травнi 2024 вона оформила без проблем, оскільки нотаріус не виявив жодних обтяжень.
Питання:
Чи має дочка відношення до боргу батька перед банком і чи банк вимагатиме від неї сплати цього боргу, оскільки вона стала спадкоємицею нерухомого майна батька?
Дякую.

Ответы юристов (3)

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович 2 месяца назад

    Юрист, г. Сумы, 31 год опыта

    Вітаю ! Так, має пряме відношення до боргу у сумі, яка не перевищує вартості спадщини.

    Чи вимагатиме банк від неї кошти - бабця гадалка знає.

    Але, те що вимагає банк і що банк отримає у наслідок вирішення судового спору за позовом банку і за участі доньки - це як говорять у Одесі - дві великі різниці.

    Якщо донька ігнорує судовий спір, то сума вимог банку і задоволена судом сума можуть зрівнятися. тому варто активно захищатися. 0503028645

    Тимченко Анастасия Александровна
    Тимченко Анастасия Александровна 2 месяца назад

    Адвокат, г. Николаев, 28 лет опыта

    Спадкоємці що прийняли спадщину приймають на себе також борги спадкодавця, але:

    - в сумі не більше вартості прийнятої спадщини

    - банк повинен звернутися саме до доньки з позовом

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 месяца назад

    Юрист, г. Львов, 9 лет опыта

    Доброго вечора. В Цивільному кодексі України є стосовно таких питань дві статті наступного змісту.

    Стаття 1281. Пред'явлення кредитором спадкодавця вимог до спадкоємців

    1. Спадкоємці зобов'язані повідомити кредитора спадкодавця про відкриття спадщини, якщо їм відомо про його борги, та/або якщо вони спадкують майно, обтяжене правами третіх осіб.

    {Частина перша статті 1281 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2478-VIII від 03.07.2018}

    2. Кредиторові спадкодавця належить пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, не пізніше шести місяців з дня одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину на все або частину спадкового майна незалежно від настання строку вимоги.

    {Частина друга статті 1281 в редакції Закону № 2478-VIII від 03.07.2018}

    3. Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину, він має право пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, протягом шести місяців з дня, коли він дізнався про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину.

    {Частина третя статті 1281 в редакції Закону № 2478-VIII від 03.07.2018}

    4. Кредитор спадкодавця, який не пред'явив вимоги до спадкоємців, що прийняли спадщину, у строки, встановлені частинами другою і третьою цієї статті, позбавляється права вимоги.

    Стаття 1282. Обов'язок спадкоємців задовольнити вимоги кредитора

    1. Спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Кожен із спадкоємців зобов'язаний задовольнити вимоги кредитора особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині.

    2. Вимоги кредитора спадкоємці зобов'язані задовольнити шляхом одноразового платежу, якщо домовленістю між спадкоємцями та кредитором інше не встановлено.

    У разі відмови від одноразового платежу суд за позовом кредитора звертає стягнення на майно, яке було передане спадкоємцям у натурі.

    {Абзац другий частини другої статті 1282 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2478-VIII від 03.07.2018}


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України