Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 05 июля 2024, вопрос №114346

Можно ли составить завещание на девичью фамилию внучки?

Хочу составить завещание на внучку, она вышла замуж, я не знаю ее фамилию новую, могу ли я составить завещание на ее фамилию по отцу -т.е. фамилия моего сына, записанная в ее свидетельстве о рождении?

Ответы юристов (2)

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович 2 месяца назад

    Юрист, г. Сумы, 31 год опыта

    Вітаю ! Потрібна ідентифікація спадкоємця, ПІБ. код, це у Ваших інтересах.

    Та Вам і нотаріус без цих даних заповіт не посвідчить, крім як секретний.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 месяца назад

    Юрист, г. Львов, 9 лет опыта

    Доброго вечора. При складенні тексту заповіту обов'язково потрібно вписати в нього правильні дані. Інакше заповіт поки-що не зможе бути чинним. У випадку такої неточності спадкоємцю потрібно буде подавати до суду заяву в рамках окремого провадження для встановлення факту, що має юридичне значення. Відповідно до статті 315 Цивільного процесуального кодексу України, суд розглядає справи про встановлення факту: ... 6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім’ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

    Стаття 1249. Посвідчення нотаріусом секретних заповітів

    1. Секретним є заповіт, який посвідчується нотаріусом без ознайомлення з його змістом.

    2. Особа, яка склала секретний заповіт, подає його в заклеєному конверті нотаріусові. На конверті має бути підпис заповідача.

    Нотаріус ставить на конверті свій посвідчувальний напис, скріплює печаткою і в присутності заповідача поміщає його в інший конверт та опечатує.

    Стаття 1257. Недійсність заповіту

    1. Заповіт, складений особою, яка не мала на це права, а також заповіт, складений з порушенням вимог щодо його форми та посвідчення, є нікчемним.

    2. За позовом заінтересованої особи суд визнає заповіт недійсним, якщо буде встановлено, що волевиявлення заповідача не було вільним і не відповідало його волі.

    3. Недійсність окремого розпорядження, що міститься у заповіті, не має наслідком недійсності іншої його частини.

    4. У разі недійсності заповіту спадкоємець, який за цим заповітом був позбавлений права на спадкування, одержує право на спадкування за законом на загальних підставах.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України