Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 14 июля 2024, вопрос №115364 340₴

Доброго дня, син має діагноз : Вроджена вада серця.Двостулковий аортальний клапан.Стеноз аортального клапана 1 ст.Недостатність аортального клапана 2 ст.СН 1 ст. Яка стаття після ВЛК?

Доброго дня, у сина діагноз ВВС.Двустулковий аортальний клапан.Стеноз аорти 1 ст..Недостатність аорт.клапану 2 ст.СН 1 ст.Яка стаття після ВЛК може бути? Оновили дані через Цнап, є всі документи, обмежено придатний, 20 років, студент денної форми, довідка з ЄДЕБО ,,так, не порушує".Питання в тому , що краще шукати роботу з бронюванням чи оформлювати відстрочку. Вже переходить на 4 курс, 30.06.2025 закінчує бакалаврат,відтермінування оформлювати кожні 3 місяці знову та знову, кожного разу візит до ТЦК.Переймаюся, що можуть відправити на ВЛК до надання відсрочки,на закони вони не дуже дивляться, разом з ним не пустять, напевно( Якщо зараз оформлювати то відправити заяву з довідкою поштою та записатися до ТЦК в е-чергу?Але ж відсрочка буде тільки до 11.08.А потім знову це пекло...Може , краще робота з бронюванням?Зовсім не знаю, як правильно вчинити, щоб сину не зашкодити.Фіз. нагрузки заборонені, доходить до втрати свідомості, кров носом йде.Але ж обмежено придатний, хоча й тідьки 20 років...Як краще вчинити? Заздалегідь дякую!

Ответы юристов (4)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, встановлення діагнозу це компетенції ВЛК, з собою беріть всі ваші медичні документи, виписки, історія хвороби. До уваги будуть брати всі документи, які ви надасте. Також до уваги будуть брати, чи потребуєте ви постійного нагляду лікаря, курс вашого лікування, реабілітації і т.д. рекомендую вам проаналізувати наказ 402 з вашим профільним лікарем.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#n974

    Стаття 38

    Включено: некоронарогенні хвороби серця (перикарда, міокарда, ендокарда, клапанного апарату), легеневе серце і порушення легеневого кровообігу (легенева емболія, усі форми легенево-серцевої недостатності, хвороби легеневих судин), усі форми кардіоміопатії, порушення серцевого ритму та провідності, дегенерація (дистрофія) міокарду, пролапс мітрального клапана та інші ураження клапанів серця, наслідки хірургічних втручань з приводу вроджених або набутих вад серця I00-I09, I26-I52, що супроводжуються серцевою недостатністю

    а) із серцевою недостатністю IIБ-III стадії

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) із серцевою недостатністю I-IIА стадії

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    в) за наявності об’єктивних даних без серцевої недостатності

    Придатні

    пункту «а» належать усі некоронарогенні хвороби серця, що супроводжуються СН II-Б або III стадій або важкими, резистентними до лікування порушеннями ритму та провідності

    недостатність будь-якого клапана серця, яка супроводжується регургітацією 3-4 ступенів;

    помірний або важкий стеноз будь-якого клапана серця.

    ЩО стосується відстрочки, якщо ви подаєте заяву на відстрочку, вас не мають право направляти на ВЛК. З вашими хвороба, можливо вас взагалі визнають не придатним до військової служби з виключенням з військового обліку.

    У Зв'язку зі змінами підстава виглядає так:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Послідовність вищої освіти у вашому випадку зберігається.

    початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти – молодший бакалавр (коледж ЧНУ);

    перший (бакалаврський) – бакалавр;

    другий (магістерський) – магістр;

    третій (освітньо-науковий) – доктор філософії;

    науковий рівень – доктор наук.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Довідка з навчального закладу Форми 20.

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти ( https://info.edbo.gov.ua/check-person/ )

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    Відповідно до пункту 63 постанови 560 у разі подачі заяви на відстрочку вас не мають право направляти на ВЛК.

    Зразок заяви додаю

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Оксана!

    Доброго дня, у сина діагноз ВВС.Двустулковий аортальний клапан.Стеноз аорти 1 ст..Недостатність аорт.клапану 2 ст.СН 1 ст.Яка стаття після ВЛК може бути?

    Стаття 38 Розкладу хвороб Наказу МОУ №402 включає некоронарогенні хвороби серця (перикарда, міокарда, ендокарда, клапанного апарату), легеневе серце і порушення легеневого кровообігу (легенева емболія, усі форми легенево-серцевої недостатності, хвороби легеневих судин), усі форми кардіоміопатії, порушення серцевого ритму та провідності, дегенерація (дистрофія) міокарду, пролапс мітрального клапана та інші ураження клапанів серця, наслідки хірургічних втручань з приводу вроджених або набутих вад серця I00-I09, I26-I52, що супроводжуються серцевою недостатністю:

    б) із серцевою недостатністю I-IIА стадії - придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони.

    Відповідно до Додатку 2 вищезгаданої статті:

    2) до пункту «б» належать усі некоронарогенні хвороби серця, що супроводжуються СН IIА стадії.

    Крім того, до пункту «б» належать незалежно від стадії СН:

    "усі некоронарогенні хвороби серця, що супроводжуються СН I стадії".

    Питання в тому, що краще шукати роботу з бронюванням чи оформлювати відстрочку.

    Якщо говорити про ситуацію саме станом на зараз, то Вашому сину краще оформити відстрочку у зв'язку із навчанням, оскільки він є військовозобов'язаним та підлягає мобілізації.

    Бронювання ж надасть йому відстрочку тальки після того, як на руках буде у наявності витяг з Мінекономіки, що займе певний час.

    Постанова КМУ №76 "Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час":

    10. З метою погодження списки, подані в паперовій та/або в електронній формі, крім поданих засобами Порталу Дія відповідно до пунктів 4-9 цього Порядку, розглядаються щодо повноти заповнення та наявності обґрунтувань Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони) у строк не більш як 10 робочих днів з дня їх отримання.

    Міноборони (СБУ, Служба зовнішньої розвідки, розвідувальний орган Міноборони) подає погоджені відповідно до абзацу першого цього пункту списки до Мінекономіки.

    11. За результатами перевірки списків, поданих відповідно до пункту 10 цього Порядку, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони) Мінекономіки приймає у строк не більш як п’ять робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання військовозобов’язаних.

    Зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного неправильної інформації про його прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності) може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

    12. З метою оформлення військовозобов’язаним відстрочки Мінекономіки надсилає рішення про бронювання військовозобов’язаних органам державної влади, іншим державним органам, якими подано списки, а також Міноборони (СБУ, Службі зовнішньої розвідки, розвідувальному органу Міноборони).

    Міноборони (СБУ, Служба зовнішньої розвідки, розвідувальний орган Міноборони) у триденний строк доводить зазначене рішення до відома відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки, відповідного підрозділу розвідувального органу Міноборони).

    Орган державної влади, інший державний орган, орган місцевого самоврядування, підприємство, установа та організація видають військовозобов’язаному витяг із зазначеного рішення за формою згідно з додатком 3.

    Витяг, засвідчений підписом керівника та скріплений печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Витяг видається військовозобов’язаному під розпис у відомості видачі бланків спеціального військового обліку, складеній за формою згідно з додатком 4.

    Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації у п’ятиденний строк з дня видачі витягу військовозобов’язаному надсилають територіальному центру комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідному підрозділу Центрального управління та/або регіональному органу СБУ, відповідному підрозділу Служби зовнішньої розвідки, відповідному підрозділу розвідувального органу Міноборони), повідомлення про бронювання військовозобов’язаного за формою згідно з додатком 5 для зарахування його на спеціальний військовий облік.

    Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідний підрозділ Центрального управління та/або регіональний орган СБУ, відповідний підрозділ Служби зовнішньої розвідки, відповідний підрозділ розвідувального органу Міноборони), на підставі рішення про бронювання військовозобов’язаних зараховує у строк не більш як п’ять робочих днів з дня його отримання такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік із внесенням відомостей про надану відстрочку в Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Вже переходить на 4 курс, 30.06.2025 закінчує бакалаврат,відтермінування оформлювати кожні 3 місяці знову та знову, кожного разу візит до ТЦК.Переймаюся, що можуть відправити на ВЛК до надання відсрочки,на закони вони не дуже дивляться, разом з ним не пустять, напевно( Якщо зараз оформлювати то відправити заяву з довідкою поштою та записатися до ТЦК в е-чергу?

    Як обмежено придатний Ваш син підлягає переогляду ВЛК до лютого 2025 року.

    Відповідно до Закону України № 3621-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист», який набрав чинності 04.05.2024 року:

    ІІ. Прикінцеві та перехідні положення

    «2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби».

    Щодо проходження ВЛК кожного разу при продовженні строку дії відстрочки, то законодавством це не передбачено.

    Пункт 63 Постанови КМУ №560:

    "Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом".

    Якщо зараз будете оформлювати відстрочку по навчанню можете спробувати направити заяву із підтверджувальними документами поштою, проте, у такому випадку немає гарантії, що ТЦК розгляне останню.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна.

    Згідно із вищезгаданою Постановою КМУ порядок оформлення відстрочки наступний:

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Але ж відсрочка буде тільки до 11.08.А потім знову це пекло...Може , краще робота з бронюванням?

    Відстрочку прийдеться продовжувати, і це правда, проте бронювання займе деякий час. Якщо, наприклад, син отримає повістку ще до того як буде заброньований, то йому все одно прийдеться йти до ТЦК та оформлювати відстрочку по навчанню, так як на той час він ще не отримає витяг з Мінекономіки та не буде поставлений ТЦК на спеціальний облік.

    Крім того, згідно пункту 60 Постанови КМУ №560 відстрочка може бути продовжена не обов'язково тільки за особистої явки до ТЦК:

    "Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.”.

    Зовсім не знаю, як правильно вчинити, щоб сину не зашкодити.Фіз. нагрузки заборонені, доходить до втрати свідомості, кров носом йде.Але ж обмежено придатний, хоча й тідьки 20 років...Як краще вчинити?

    У Вас немає підстави для хвилювань. Ваш син навчається та здобуває послідовний рівень освіти, що підтверджується довідкою з ЄДЕБО, а отже має законне право на відстрочку.

    Син може займатись пошуками роботи на якій надається бронювання. Проте, якщо він отримає повістку, а це цілком імовірно після 16 липня, то йому прийдеться йти до ТЦК. Явка до останнього повинна супроводжуватись обов'язковою наявністю підстави для відстрочки. У випадку відсутності на той момент витягу з Мінекономіки необхідно буде оформлювати відстрочку по навчанню.

    Я би на Вашому місці зусередився на тому що є, а саме на навчанні. У сина є ще рік бакалавратури, а потім він може вступити до магістратури та знову ж таки мати підставу для відстрочки. З бронюванням, доречи, не завжди виходить "гладко".

    Врахуйте також, що поки у сина буде оформлена відстрочка по навчанню, відстрочка надана по бронюванню може бути анульована. Тобто, неможливо мати одночасно дві підстави для відстрочки.

    Постанова КМУ №76:

    13. Надана відстрочка підлягає анулюванню у разі:

    • 1) закінчення строку її дії;
    • 2) завершення підприємством, установою, організацією виробництва товарів, виконання робіт і надання послуг для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;
    • 3) позбавлення підприємства, установи та організації статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період органом, який прийняв рішення про визначення такого підприємства, установи та організації критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;
    • 4) ліквідації органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації;
    • 5) звільнення військовозобов’язаного з органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації (крім звільнення з посади з подальшим призначенням на іншу посаду в межах одного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації);
    • 6) тимчасового припинення дії трудового договору військовозобов’язаного з підприємством;
    • 7) обґрунтованого подання керівника органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації;
    • 8) надання відстрочки з інших причин, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;
    • 9) припинення укладеного договору (контракту) або закінчення строку призначення - для працівників спеціалізованих установ ООН, міжнародних судових органів, міжнародних та неурядових організацій та установ, членом, учасником або спостерігачем у яких є Україна, відповідно до укладених міжнародних договорів України;
    • 10) невиконання оператором протимінної діяльності протягом шести місяців робіт з розмінування (гуманітарного розмінування) за сертифікованим процесом (процесами) на основі інформації, поданої Центром протимінної діяльності".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Оксана Клиент месяц назад
      До отримання відстрочки при перевірці даних на вулиці можлива примусова доставка до ТЦК?Чи допоможе наявність при цьому довідки з ЄДЕБО?Раніше при зустрічі з ними син показував паспорт (вік до 25 ) та студентський квіток, відпускали без проблем, перевіряли чи не в розшуку, все добре.Вів себе адекватно, не сперечався.Після 16 липня все може змінитися, що йому робити при перевірці на вулиці, які документи показувати?Дякую
      • Айвазян Юрий Климентьевич
        100%

        При перевірці документів Ваш син повинен представити на вимогу групи оповіщення представити військово-обліковий документ та паспорт.

        Затримати поліція може тільки у разі відмови від повістки або, якщо хлопець знаходиться у "розшуку" ТЦК.

        Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

        Перевірка військово-облікових документів під час мобілізації.

        49. У період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

        У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

        У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

        У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину.

        Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

        У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

        Закон України "Про Національну поліцію":

        "5. За зверненням територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів Служби безпеки України або розвідувальних органів України органи та підрозділи, що входять до системи поліції, беруть участь у здійсненні заходів щодо оповіщення військовозобов’язаних та резервістів спільно з представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, а також здійснюють адміністративне затримання та доставлення до цих центрів та органів призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення".

        Допоки хлопець не оформить відстрочку йому потрібно мати при собі всі підтверджуючи документи.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України