Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 16 июля 2024, вопрос №115618 350₴

Доброго дня! Військовозобов'язаного було визнано на ВЛК тимчасово непридатними з переоглядом через 12 місяців.

Чи втратить така особа автоматично свою тимчасову непридатність, якщо не з'явиться на переогляд? (таку особу можна буде мобілізувати починаючи з наступного дня, після закінчення відстрочки)

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Сергію!

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    2) визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    Отже, особа, яка була визнанна тимчасово-непридатною строком від 6 до 12 місяців підлягає повторному переогляду ВЛК для визначення придатності щодо проходження військової служби.

    Оскільки тимчасова непридатність має строк, то після закінчення останнього особа втрачає статус тимчасово непридатного.

    Таку особу не можна буде мобілізувати на наступний день після завершення дії відстрочки, оскільки для того особа повинна пройти повторну ВЛК. Мобілізувати таку особу зможуть тільки у випадку визнання її "придатною до служби" або "придатною до служби у ТЦК..." та відсутності підстави для відстрочки.

    Доречи, особа визнана тимчасово непридатною строком від 6 до 12 місяців має право виїзду за кордон за наявності чинного ВОД та довідки ВЛК із зазначенням дати переогляду.

    "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    "2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Сергій Клиент месяц назад

      чи можна після закінчення строку тимчасової непридатності 6-12 місяців реалізувати право на бронювання (за наявності актуальної ВОС)

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Так, За наявності актуального ВОД у якому зазначені звання та ВОС Ви можете реалізувати своє право на відстрочку у зв'язку із бронюванням.

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Вітаю Вас!

    Чи втратить така особа автоматично свою тимчасову непридатність, якщо не з'явиться на переогляд? (таку особу можна буде мобілізувати починаючи з наступного дня, після закінчення відстрочки)

    Тимчасова непридатність діє лише до дати зазначеної у довідці ВЛК. Після неї громадянина повинні повторно оглянути на ВЛК і у разі отримання висновку про придатність - можуть вручити повістку на відправку.

    Якщо Вам не вручили повістку на повторний огляд, то обов'язку самостійно туди звертатися у Вас немає.

    Згідно правил військового обліку військовозобов'язані повинні:

    • прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів;
    • проходити медичний огляд та лікування в закладах охорони здоров’я згідно з рішеннями комісій з питань взяття на військовий облік, направлення для проходження базової військової служби або військово-лікарських комісій районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, закладів охорони здоров’я СБУ, а у розвідувальних органах - за рішенням керівників відповідних підрозділів або військово-лікарської комісії розвідувальних органів.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України