Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Финансовое право, 17 июля 2024, вопрос №115769 350₴

Як правильно оформити звернення до банку, щодо кредиту

Громадянином було оформлено кредитну картку в приват банку до повномасштабного вторгнення, зазначимо, що громадянин пенсійного віку, який щомісячно отримує пенсійну виплату в мінімальному розмірі, проживає громадянин на тимчасово окупованій території України, яка була окупована першого ж дня повномасштабного вторгнення.
Кредитна історія активна та гарна, до повномасштабного вторгнення сплачувалися відсотки в зазначені строки, після 24.02.2022 року був наданий період в який банк не нараховував і не списував відсотки, після даного періоду автоматично почалися стягуватися відсотки з інших карток, на яких були надходження (виплата пенсії). Наразі громадянину який перебуває на окупованій території, прийшло повідомлення, про термінове закритя кредиту, у випадку непогашення кредиту в термін 7 діб, на громадянина буде поданий судовий позив. На які статті можна спиратися, щоб уникнути судового позову? Як правильно сформулювати запит до приват банку?

Ответы юристов (4)

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Доброго дня.

    Заява податься в довільній формі.

    Вона повинна містити дані за допомогою яких Банк ідентифікує позичальника (адресу, телефон тощо).

    В заяві зазначаєте свої вимоги чи прохання до Банку.

    Турчин Ярослав
    30%
    Турчин Ярослав месяц назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ВІТАЮ ВАС ,пані МАРИНО! Спробую Вам допомогти.

    Перш за все, вибачте, але запитаю... А чого Ви чекали 2.5 роки? Що банк простить Вам борг чи перестане існувати? Цього не буде точно. Навіть якби банк перестав існувати, повірте, наші підприємливі банкіри продали за день до кінця ваші борги в ЄС і вже вимагали б виплати звідти.

    Вам з першого ж дня треба було посилаючись на обставини непереборної сили звертатися до банку і просити встановити кредитні канікули.

    Це ще що. Банки наразі ведуть себе гіпер-нахабно і грозяться забрати і продати з аукціону майно на ТОТ, яке було взято в іпотеку. При цьому будь-які посилання на неможливість платити і що доля такого майна невідома - ігноруються.

    Банк вирішує свої фінансові проблеми за рахунок клоієнтів, яким не пощастило зв"язктися з таким банком на території України. Це очікувано і логічно. Капіталізм. У випадку України - поки що дикий капіталізм.

    При цьому держава подібну поведінку банків, колекторів та інших уклоністів - дозволяє і заохочує. Бо стабільність фінансово-платіжної системи пріоритетніше прав і свобод громадян України.

    Створіть відповідний документ та направте його з цифровим підписом в адресу банку на його офіційну електронну поштову адресу.

    До такої заяви в довільній формі непогано було б прикріпити ДОКАЗИ перебування на ТОТ. Це може бути довідка місцевого нотаріуса (не думайте, що це нотаріус окупаційний) нашій державі плювати звідки бомажка і яка на ній печатка, якщо це не публічні заяви... Наразі навіть суди України на підставі таких документів з ТОТ встановлюють факти, що мають юридичне значення - факти народження, смерті, одруження, розлучення тощо.

    Торгово -промислова палата України повідомила на своєму сайті про таке.

    "З метою позбавлення обов’язкового звернення до ТПП України та уповноважених нею регіональних ТПП і підготовки пакету документів у період дії введеного воєнного стану, на сайті ТПП України розміщено 28.02.2022 року загальний офіційний лист ТПП України щодо засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) (за змістом зразка вказаним нижче). Це надасть можливість за необхідністю роздруковувати відповідне підтвердження всім, кого це стосується.

    Даний лист, особа, яка порушує свої зобов’язання, у зв’язку із обставинами пов’язаними із військовою агресією Російської Федерації проти України, в період дії введеного воєнного стану, має право долучати до свого повідомлення про форс-мажорні обставини, які унеможливили виконання зобов'язань за умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів у встановлений термін для можливості обґрунтованого перенесення строків виконання зобов’язань та вирішення спірних питань мирним шляхом.

    При цьому, у разі необхідності, сторона, яка порушила свої зобов’язання в період дії форс-мажорних обставин, також має право звертатися до ТПП України та уповноважених нею регіональних ТПП за отриманням відповідного Сертифіката дотримуючись порядку встановленого Регламентом за кожним зобов’язанням окремо."

    https://ucci.org.ua/press-center/ucci-news/protsed...

    Ось лист Торгово-промислової палати України про посвідчення відповідного факту.

    https://ucci.org.ua/uploads/files/621cba543cda9382...

    Посвідчення фактів – це нотаріальна дія, покликана документально зафіксувати будь-яку обставину. Посвідчити можна наявність будь-яких фактів, лише тих, які перелічені в Основах законодавства РФ про нотаріат. Посвідчення фактів проводиться у разі нормативно встановленої процедуре.

    Список фактів, що засвідчуються нотаріусом, містять статті 82-85 Основ законодавства РФ про нотаріат, зокрема:

    ● посвідчення факту перебування людини у живих. Свідоцтво, що підтверджує, що громадянин не помер, може знадобитися, наприклад, якщо він довгий час був відсутній і вважався зниклим безвісти за різних судових розглядів;

    факт перебування особи на певному місці. Фіксація тієї обставини, що громадянин перебуває десь, потрібна, наприклад, при аліментних розглядах, якщо необхідно підтвердити, де перебуває і з ким проживає дитина;

    Якщо банк не визнає такий документ. То з офіційною відмовою можна звернутися до українського суду і встановити факт Вашого перебування на ТОТ.

    В подальшому - ці факти можуть бути визнані судом достатніми поважними причинами, які унеможливлюють виплату Вами боргу.

    Але не думайте, що банку не плювати на юридичні ньюанси. Якщо у них є змога накласти руки на Вашу пенсію та інші доходи - вони це зроблять. Бо у них є така технічна можливість.

    На майбутнє порада - ніколи не тримайте ДОХОДИ і КРЕДИТИ в одній банківській установі. Інакше високі ризики, що банк буде вирішувати ваші боргові питання за рахунок Ваших доходів. І Ви в українських судах ніколи не доведете, що це незаконно... бо інтереси державного банку вище інтересів якогось громадянина. Не по Конституції, і не по закону, а по факту.

    Якщо у Вас є можливість - рекомендую перевести свої пенсійні виплати в інший банк.

    Заяву про це можна подати через електронний кабінет Пенсійного фонду України.

    https://portal.pfu.gov.ua/

    ОСЬ ІНСТРУКЦІЯ ЯК ЗМІНИТИ РЕКВІЗИТИ БАНКА для отримання пенсії ОНЛАЙН.

    Дублювати не буду, бо там багато і з картинками. Якщо захочете - перейдете за посиланням і ознайомитесь. Інструкція розроблена Пенсійним фондом України і розміщена на офіційному сайті ПФУ.

    https://www.pfu.gov.ua/2165403-yak-zminyty-bankivs...

    Ви спокійно можете дистанційно з використанням застосунку "ДІЯ" (якщо у Вас на руках є закордонний біометричний паспорт чи ІД-картка) відкрити віртуальну картку в іншому банку і отримувати на неї свою законно зароблену пенсію.

    Ще краще, якщо у Вас є відкриті рахунки в інших банках України. Тоді і відкривати нічого не доведеться.

    В іншому, я щиро не уявляю як банк збирається розірвати з Вами стосунки чи достроково кредит, якщо він не може надіслати Вам заключну вимогу. Хіба що на електронну пошту. І то такий спосіб досить сумнівний.

    Але якщо нічого не робити і думати, що суд сам захистить. Ні, не захистить. Суду плювати, якщо Ви не будете захищатися. Просто прийме заочне рішення і все.

    Зараз такі часи. Капіталізм. Вижити здатен лише той, хто здатний захистити своє право жити. Так само і з реалізацією своїх прав.

    Але будьте готові, що якщо суд банк виграє, то без юридичної допомоги - виконавча арештує Ваші рахунки і буде стягувати борг з пенсії, незважаючи, що це законом заборонено на час воєнного стану. Просто Ви ніколи не доведете, що рахунок зі спеціальним режимом і відповідні виплати, то пенсія. З цим можна боротися, але це вже інше питання.

    Хай щастить.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    30%

    Доброго дня, Марина!

    Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» № 2120-IX:

    У період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у 30-ти денний строк після його припинення або скасування у разі прострочення позичальником виконання грошового зобов’язання за договором, відповідно до якого позичальнику було надано кредит (позику) банком або іншим кредитодавцем (позикодавцем), позичальник звільняється від відповідальності, визначеної статтею 625 Цивільного кодексу України, а також від обов’язку сплати на користь кредитодавця (позикодавця) неустойки (штрафу, пені) за таке прострочення. Установити, що неустойка (штраф, пеня) та інші платежі, сплата яких передбачена відповідними договорами, нараховані включно з 24 лютого 2022 року за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) за такими договорами, підлягають списанню кредитодавцемт або позикодавцем . Забороняється збільшення процентної ставки за користування кредитом з причин інших, ніж передбачені частиною четвертою статті 1056-1 Цивільного кодексу України (згідно Прикінцевих положень п.18 ЦКУта Прикінцевих положень 6-1 Закону України "Про споживне кредитування").

    Національний банк України на своєму офіційоному сайті звертає увагу на те, що нові правила не передбачають скасування відсотків за користування кредитними коштами. Таке нарахування є правомірним з боку кредитора. Кредитні канікули – це відтермінування сплати боргу, а не його прощення. Також кредитні канікули – це право кредитора, а не його зобов’язання. Саме тому рекомендуємо домовитися безпосередньо з кредитором про кредитні канікули. Однак, якщо позичальники мають достатній запас ресурсів, щоб продовжувати діяльність та обслуговувати позики, варто їх надалі сплачувати.

    Реструктуризація боргу за кредитним договором — це одна з форм реорганізації умов боргу, під час якої боржники і кредитори домовляються про відстрочення виплат заборгованостей за основною сумою кредиту і за відсотками, термін яких повинен наступити в певний період часу, а також про новий графік таких платежів.

    Згідно зі ст. 17 Закону України "Про споживче кредитування" кредитодавець має право проводити за погодженням із споживачем реструктуризацію зобов’язань за договором про споживчий кредит.

    Реструктуризація зобов’язань за договором про споживчий кредит - це зміна істотних умов договору про споживчий кредит, що здійснюється кредитодавцем на договірних умовах із споживачем і впливає на умови та/або порядок повернення такого кредиту.

    Для реструктуризації кредитного боргу необхідно звернутися із заявою до фінансової установи, в якій було взяте фінансове зобов’язання (кредит). У даній заяві необхідно вказати обставини, які спричинили негативне фінансове становище та подати відповідні підтверджуючі документи. У процедурі фінансової реструктуризації мають право брати участь фінансові установи, які є кредиторами боржника. Інші кредитори мають право брати участь у процедурі фінансової реструктуризації, якщо в такій процедурі бере участь принаймні одна фінансова установа, що не є пов’язаною з боржником особою.

    Підставою для початку проведення процедури фінансової реструктуризації є згода на реструктуризацію – письмовий договір між боржником і залученим кредитором, що містить арбітражну угоду.

    За даним посиланням також знайдете зразок заяви на реструкторизацію. Потрібно буде переробити останній під Вашу ситуацію :https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Реструктуризація_боргу_за_кредитним_договоромданим

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    30%

    Доброго дня. надаю відповідь на ваше запитання:

    Громадянином було оформлено кредитну картку в приват банку до повномасштабного вторгнення, зазначимо, що громадянин пенсійного віку, який щомісячно отримує пенсійну виплату в мінімальному розмірі, проживає громадянин на тимчасово окупованій території України, яка була окупована першого ж дня повномасштабного вторгнення.Кредитна історія активна та гарна, до повномасштабного вторгнення сплачувалися відсотки в зазначені строки, після 24.02.2022 року був наданий період в який банк не нараховував і не списував відсотки, після даного періоду автоматично почалися стягуватися відсотки з інших карток, на яких були надходження (виплата пенсії). Наразі громадянину який перебуває на окупованій території, прийшло повідомлення, про термінове закритя кредиту, у випадку непогашення кредиту в термін 7 діб, на громадянина буде поданий судовий позив. На які статті можна спиратися, щоб уникнути судового позову? Як правильно сформулювати запит до приват банку?
    Питання? Скарги? Пропозиції?Зворотний зв’язок

    Канали зв’язку з банком:

    • цілодобова підтримка клієнтів 3700 – для дзвінків по Україні (безкоштовно з мобільних у межах України), а також +38-073-716-11-31 – для дзвінків із-за кордону / зі стаціонарних телефонів;
    • чат «Допомога Онлайн» (з Приват24 або з сайта банку);
    • відділення банку – звернення безпосередньо до працівника відділення;
    • сайт https://privatbank.ua, меню «Скарги та пропозиції».

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України