Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право и процесс, 19 июля 2024, вопрос №115953 350₴

Перебуваючи за кордоном дружина зайшла на фішинговий сайт і як результат вкрали гроші

Перебуваючи за кордоном дружина зайшла на фішинговий сайт, ввела данні банківської картки і потім шахраї списали 950 доларів США. По приїзду в Україну за проханням банку подали заяву в Кіберполіцію. Вони нас перенаправили до місцевого відділу НПУ. Там відмовляються заводити справу (внести її до ЄРДР) мотивуючи це тим, що дружина заходила на той сайт, перебуваючи за кордоном. Хоча як на мене, це немає значення, бо шахрайство відбулось в мережі Інтернет і дружина фізично ніяк не контактувала карткою з якимось суб'єктами в Нідерландах.

Ответы юристов (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Яківе!

    Дружині потрібно подавати скаргу для слідчого судді.

    На стадії досудового провадження можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора (стаття 303 КПК України):

    "1) бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі - ЄРДР) після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 КПК України, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування;

    Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 КПК України, можуть бути подані особою протягом 10 днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого, дізнавача чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії (стаття 304 КПК України). При оскарженні бездіяльності обчислення строку оскарження починається із дня, що наступає після останнього дня, який відведено КПК для вчинення слідчим, дізнавачем або прокурором відповідної дії.

    Згідно зі статтею 116 КПК України, строк подання скарги на стадії досудового провадження не вважається пропущеним, якщо скаргу або інший документ здано до його закінчення на пошту або передано особі, уповноваженій її прийняти, а для осіб, які тримаються під вартою або перебувають у медичному чи психіатричному стаціонарі, спеціальній навчально-науковій установі, - якщо скаргу або інший документ подано службовій особі відповідної установи до закінчення відповідного строку. У випадку пропуску строку, встановленого для подання скарги, скарга повертається особі, якщо при її поданні особа не порушила питання про поновлення цього строку.

    Слідчий суддя, суд за наявності відповідної заяви, може поновити строк, якщо його було порушено з поважних причин (хвороба, відрядження, стихійне лихо, хвороба близьких родичів тощо). Підставою для поновлення строків також може бути визнано й об'єктивні причини, внаслідок яких особа не змогла вчасно реалізувати своє право на подання скарги.

    Після надходження скарги суд, слідчий суддя може прийняти одне з таких рішень:

    1. про відкриття провадження;
    2. про повернення скарги (якщо скаргу подала особа, яка не має права подавати скаргу; скарга не підлягає розгляду в цьому суді; скарга подана після закінчення строку, передбаченого частиною першою статті 303 КПК України (10 днів), і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або слідчий суддя за заявою особи не знайде підстав для його поновлення);
    3. про відмову у відкритті провадження (якщо скарга, подана на рішення, дію чи бездіяльність слідчого, прокурора, не підлягає оскарженню).

    Про прийняте рішення суд, слідчий суддя виносить ухвалу. У випадках повернення скарги та відмови у відкритті провадження копія ухвали невідкладно надсилається особі, яка її подала, разом із скаргою та усіма доданими до неї матеріалами.

    Ухвала про повернення скарги або відмову у відкритті провадження може бути оскаржена в апеляційному порядку. Крім того, повернення скарги не позбавляє права повторного звернення до слідчого судді, суду в порядку, передбаченому КПК України. Однак це правило не стосується випадків повторного подання скарги, яку було повернуто у зв'язку із пропущенням встановленого процесуального строку.

    За результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора постановляється ухвала слідчого судді (стаття 307 КПК України):

    1. про скасування рішення слідчого, дізнавача чи прокурора;
    2. про скасування повідомлення про підозру;
    3. про зобов'язання припинити дію;
    4. про зобов'язання вчинити певну дію;
    5. відмову у задоволенні скарги (якщо підстави для задоволення скарги відсутні).

    Відповідно до частини третьої статті 307 КПК України ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дію чи бездіяльність слідчого чи прокурора не може бути оскаржена, окрім ухвали про відмову у задоволенні скарги на постанову про закриття кримінального провадження підлягає оскарженню в апеляційному порядку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Яків Клиент месяц назад

      Чи може бути приводом для відмови у внесені справи до ЄРДР той факт, що моя дружина (громадянка України з рахунком в українському банку, з якого були вкрадені гроші) знаходилась закордоном у момент злочину? Слідча мотивує це тим, що вона перенаправить справу до поліції Нідерландів.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        На який сайт заходила дружина?

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ВАМ ТРЕБА БУЛО ЗВЕРНУТИСЯ ІЗ ЗАЯВОЮ ПРО ЗЛОЧИН В НІДЕРЛАНДАХ.

    У Будапешті в 2001 році 35 держав (країни Ради Європи, а також Австралія, Домініканська Республіка, Японія, Панама, США) підписали Конвенцію про кіберзлочинність, яка до теперішнього часу залишається найбільш актуальним міжнародним договором. Конвенція покликана захищати людей та їхні права від злочинності в мережі. Україна ратифікувала конвенцію у 2005 році.

    https://ips.ligazakon.net/document/view/mu01209?an...

    ЗГІДНО СТ.22 КОНВЕНЦІЇ ЦЕ ЮРИСДИКЦІЯ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ НІДЕРЛАНДІВ.

    • Яків Клиент месяц назад

      В Нідерладнах в поліції сказали, що без номера рахунку, на який були вркадені гроші, вони нічого робити не будуть. Приватбанк сказав, що без звернення поліції вони не будуть надавати данні отримувача.

    Яків Клиент месяц назад

    Ну а для того, щоб поліція звернулась, то відомості про кримінальне правопорушення мають внести до ЄРДР

    Карпенко Андрій Володимирович

    ТОДІ ТІЛЬКІ ОФІЦІЙНО ПОДАВАЙТЕ ЗАЯВУ В КІБЕРПОЛІЦІЮ ДЛЯ ОТРИМАННЯ РАХУНКУ.

    ДАЛІ ТРЕБА ЗВЕРТАТИСЬ ДО ПОЛІЦІЇ НІДЕРЛАНДІВ.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України