Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 20 июля 2024, вопрос №115996 340₴

На якій підставі заброньована людина може виїхати за кордон

Як що людина заброньована від армій на роботі ,я тренер виклад ,на якій підставі можна висвххти за кордон ?

Ответы юристов (7)

    Дерій Владислав Олегович
    16.8%

    Вітаю Вас!

    Згідно пункту 49 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий періоду період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    Згідно пункту 2-14 Правил перетинання державного кордону громадянами України У разі введення в Україні воєнного стану працівники, які заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, керівники державних унітарних підприємств та їх заступники, голова та члени виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать державі, голова та члени виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать господарським товариствам, частка держави в яких становить 100 відсотків, у тому числі дочірніх підприємств, мають право перетинати державний кордон на підставі відповідних рішень про службові відрядження.

    Отже, для перетину кордону необхідно підготувати такі документи:

    1) закордонний паспорт;

    2) Витяг про бронювання або довідку про надання відстрочки (додаток 6)

    3) Рішення про службове відрядження

    4) військово-обліковий документ з вклеїним штрикодом

    Ви можете звернутись в ЦНАП та роздрукувати електронний військово-обліковий документ, адже згідно пункту 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Якщо Вам не дозволяють перетнути кордон Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Відмовити Вам можуть лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається Вам під особистий підпис.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.8%

    Доброго дня, Міраб!

    Тут хотілось би с самого початку розуміти, що саме Ви маєте на увазі, коли вживаєте термін "заброньований від армії"?

    Треба відрізняти справжнє бронювання, яке надається в певних випадках працівникам держустанов та органів влади, поліції, ДПСУ, працівникам підприємств з критичною інфраструктурою, тих, що виконують держзамовлення тощо, а також відстрочку, яку військовозобов'язана особа може отримати на підставах, викладених у статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку і моблізацію".

    У разі отримання відстрочки на тій підставі, що Ви - викладач учбового закладу, мова йде про пункт 2 частини третьої згаданої вище статті, в якому зазначено:

    "Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    довідка закладу освіти або наукової установи (організації) про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці, диплом про науковий ступінь."

    В такому випадку Ваше право на вихзд через самий факт наявності відстрочки - під питанням, але спробувати варто. Для виїзду з України на пропускному пункті Ви повинні мати такі документи:

    закордонний паспорт,

    військовий квиток, або тимчасове посвідчення з відміткою про відстрочку та вклеєним штрих-кодом (підійде і QR-код),

    довідку про відстрочку.

    Втім, найближчим часом в Правилах перетинання кордону громадянами України, основному документі, в якому зазначені всі підстави на виїзд осіб, які є військовозобов'язаними, очікуються зміни. Якими вони будуть, поки що невідомо. Проте загально можна сказати, що право на виїзд, очевидно, матимуть всі ті, хто має право на відстрочку, але за певних умов. Побачимо...

    У разі бронювання через особливості установи, в якій Ви працюєте, мова може йти про пункт 2-14 Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    "У разі введення в Україні воєнного стану працівники, які заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, керівники державних унітарних підприємств та їх заступники, голова та члени виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать державі, голова та члени виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать господарським товариствам, частка держави в яких становить 100 відсотків, у тому числі дочірніх підприємств, мають право перетинати державний кордон на підставі відповідних рішень про службові відрядження".

    Тобто в цьому випадку підставою для виїзду за кордон може бути лише відрядження. Для того на пункті пропуску Вам знадобляться наступні документи:

    закордонний паспорт,

    військово-обліковий документ з відміткою про бронювання та вклеєним штрих-кодом (підійде і QR-код),

    витяг про бронювання або довідку про надання відстрочки,

    наказа установи про службове відрядження.

    У разі відмови у виїзди Ви можете оскаржити рішення начальнику пропускного пункту.

    Ось мої поради з цього приводу:

    1. Вам необхідно отримати письмове Рішення про відмову у перетинанні державного кордону України. Це обов’язкова умова. Не видати таке рішення прикордонники не можуть, хоча судячи з практики деяких людей, можуть бути спроби ввести в оману, що таке рішення не видається. Також, ви маєте знати, що Рішення про відмову складається у 2-х екземплярах, а тому варіант, коли вам просто дають сфотографувати оригінал недопустимий. У вас має бути 1 примірник в оригіналі.
    1. Обов’язково потрібно перевірити на правильність усі відомості вказані у Рішенні про відмову. Зокрема ваші дані, дані пункту пропуску та посадової особи, яка його прийняла. У формулювання підстав відмови бажано не лізти, тому що чим криво воно сформульовано, тим краще для вас.
    1. Часто виникає запитання громадян чи потрібно підписувати Рішення про відому у виїзді за кордон. Це не обов’язково, але якщо ви отримуєте свій примірник, то підписати треба і в цьому немає нічого страшного. Єдине, що з моменту отримання Рішення почнеться відлік строків на оскарження цього рішення і скаргу можна буде подати протягом 30 днів. З іншого боку, навіть якщо Рішення ви не отримуєте і відповідно не розписуєтесь на місці, то в подальшому, коли ви отримаєте рішення і захочете подати скаргу, можуть виникнути проблеми із строками. ДПСУ скоріше за все займе позицію відносно пропуску вами строку на оскарження. З цим звісно можна боротись, але це додаткова проблема яка потребуватиме багато часу на її вирішення.
    2. Після отримання Рішення, потрібно невідкладно писати і подавати Скаргу на Рішення про відмову в перетинанні державного кордону України. Скарга подається для Начальника органу охорону державного кордону. Моя думка така, що скаргу краще писати і подавати за нашої підтримки (адвокатів), тому що тут важливо дуже добре обґрунтувати позицію громадянина, який має намір виїхати за кордон і переконати ДПСУ, що така позиція правильна.

    У випадку незадоволення Скарги начальником, потрібно оскаржувати таке рішення в судовому порядку.

    Законом визначений строк розгляду скарги до 30 днів, але строки можуть продовжуватись до 45 днів.

    За результатами розгляду скарги начальник органу охорону державного кордону може прийняти одне з таких рішень:

    • рішення про скасування рішення про відмову у перетині державного кордону. У такому випадку ви просто повертаєтесь на пункт пропуску ДПСУ і виїжаєте;
    • рішення про зміну рішення про відмову у перетині державного кордону;
    • рішення про відмову у скасуванні рішення про відмову у перетині державного кордону.

    У разі незадоволення вашої скарги, Рішення начальника ПП, який розглянув скаргу також можна оскаржити шляхом подачі позову до Окружного адміністративного суду. Позов подати потрібно протягом 6 місяців. Відповідно, надалі вже в судовому порядку буде перевірятись законність або незаконність рішень посадових осіб ДПСУ про відмову вам у перетині державного кордону.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович
    16.8%

    Вітаю!

    Виїзд за кордон встановлений Правилами перетинання державного кордону громадянам України, затверджених постановою КМУ №57 від 27.01.1995 року, де перелічені категорії осіб, які мають право на перетин кордону (надалі — Правила). Новий закон про мобілізацію не змінив їх, проте тепер службовці Держприкордонслужби отримали право перевіряти військово-облікові документи військовозобов’язаних.

    Що стосується заброньованих, то ту все досить просто. Відповідно до Правил, особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації у зв'язку з їх бронюванням мають право на виїзд з України за наявності паспорту (або іншого документу із переліку, зазначеного у статті 2 Закону «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України»), а також:

    • документу, що підтверджують службове відрядження;
    • витягу з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов'язаного (згідно з вимогами Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого Постановою № 76 від 27.01.2023 року).

    ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

    06 липня 2024 08:08

    https://dpsu.gov.ua/ua/news/Nayavnist-viyskovo-obl...

    16 липня спливає встановлений Законом України № 3633-IX двомісячний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані.

    З цим пов’язана і реалізація Державною прикордонною службою України в повному обсязі вимог пункту 17 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.2024 № 560.

    Враховуючи це, починаючи з 00.00 17 липня під час перетинання державного кордону України на виїзд прикордонники перевірятимуть в усіх громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-облікові документи.

    У разі відсутності військово-облікового документа прикордонники відмовлятимуть у перетині державного кордону на виїзд з України.

    При цьому зазначимо, що категорії осіб, яким відповідно до Правил перетину кордону громадянами України дозволено виїзд з України, на даний час не змінилися.

    Окремо нагадаємо, що громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які мають відстрочку від призову чи виключені з військового обліку за станом здоров’я, мають право на перетин кордону за наявності інформації в військово-облікових документах про отримання такої відстрочки (виключення з військового обліку) або довідки за формою, визначеною у додатку 6 до вищезазначеного Порядку.

    З метою уникнення будь-яких непорозумінь під час перетинання кордону просимо громадян врахувати цю інформацію плануючи поїздки

    Дерій Владислав Олегович

    В доповнення до своєї відповіді...

    Якщо Ви не заброньований, а лише маєте відстрочку як викладач, то прикордонники не дозволять Вам перетнути кордон.

    Згідно пункту 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.

    До абзацу третього (на даний час це пункт 2) частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" належать педагогічні та науково-педагогічні працівники закладів освіти.

    Тому, уточніть, будь-ласка, що Ви маєте на увазі "заброньований від армії на роботі"?

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16.8%

    Вітаю Вас.

    Ви саме заброньовані чи маєте право на відстрочку та отримали його за пунктом 2 частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"? Це дві великі різниці, оскільки право на виїзд надає лише перший варіант, коли Ви отримали бронювання та маєте витяг з наказу Мінекономіки. І то, у такій ситуації, виїхати Ви можете лише у службове відрядження.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-14. У разі введення в Україні воєнного стану члени Кабінету Міністрів України, перші заступники та заступники міністрів, керівники центральних органів виконавчої влади, їх перші заступники та заступники, Державний секретар Кабінету Міністрів України, його перший заступник та заступники, Керівник Апарату Верховної Ради України, його перший заступник та заступники, державні секретарі міністерств, Керівник Офісу Президента України та його заступники, керівники інших допоміжних органів і служб, утворених Президентом України, та їх заступники, Голова Служби безпеки, його перший заступник та заступники, Голова та члени Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, Голова та члени Рахункової палати, Голова та члени Центральної виборчої комісії, голови та члени інших державних колегіальних органів, Секретар Ради національної безпеки і оборони України, його перший заступник та заступники, народні депутати України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини та його представники, Голова Національного банку України, його перший заступник та заступники, Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим та його заступники, голови місцевих держадміністрацій, їх перші заступники та заступники, судді Конституційного Суду України, судді, прокурори, керівники інших державних органів та їх заступники, депутати місцевих рад, а також керівники структурних підрозділів державних органів та органів місцевого самоврядування і працівники, які заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, керівники державних унітарних підприємств та їх заступники, голова та члени виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать державі, голова та члени виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать господарським товариствам, частка держави в яких становить 100 відсотків, у тому числі дочірніх підприємств, мають право перетинати державний кордон на підставі відповідних рішень про службові відрядження.

    ВИСНОВОК: у даній ситуації треба детальніше розібратися з підставою для отримання Вами відстрочки.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович
    16.2%

    Доброго дня.

    Предметом регулювання статті 23 Закону України про мобілізацію є відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації.

    Згідно пункту 1 частини 1 статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, і перебувають на спеціальному військовому обліку.

    Відповідно до ст. 3 Закону України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України» від 21.01.1994 №3857-XII, перетинання громадянами України державного кордону України здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон України після пред`явлення одного з документів, зазначених у статті 2 цього Закону. Правила перетинання державного кордону України громадянами України встановлюються Кабінетом Міністрів України відповідно до цього Закону та інших законів України. Порядок та умови перетинання громадянами України державного кордону врегульовано Правилами перетинання державного кордону громадянами України, що затверджені ПКМУ від 27 січня 1995 р. № 57.

    Згідно п. 2-6 Правил:

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14цих Правил.

    Турчин Ярослав
    16.8%
    Турчин Ярослав 27 дней назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ДОБРОГО ДНЯ, МІРАБ!

    На жаль саме по собі бронювання не є підставою для виїзду за кордон.

    З 19 травня 2024 року в цьому питанні нічого не змінилося. Але. Бронювання не є підставою для перетину кордону в загальному порядку як для осіб, що мають право на відстрочку. Лише у разі оформлення Вам службового відрядження з місця роботи, де Ви були заброньовані (пункт 2-14 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затвердженого постановою КМУ № 57 від 27.01.1995 р.).

    Якщо у Вас є право на відстрочку за підставою, яка дає право перетинання кордону згідно з Постановою КМУ від 27 січня 1995 р. № 57 (в редакції від 18.05.2024 р.) або на роботі Вам оформлять відрядження, то від Вас крім доказів права виїзду будуть вимагати лише військово-обліковий документ. Все. Записи в ньому - не справа прикордонників. Лише відсутність записів про розшук або порушення правил військового обліку.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    Підставою відрядження може бути обмін досвідом, участь у міжнародних заходах, засіданнях спортивних організацій, симпозіумах, підвищення кваліфікації чи інше професійне навчання, - за наявності відповідного запрошення та інших підтвердних документів.

    Враховуючи специфіку Вашої діяльності, також може бути варіант з виїздом по пункту 2-11 Правил, як тренера у складі спортивної команди чи делегації - на відповідні змагання.

    2-11. У разі введення в Україні воєнного стану пропуск через державний кордон здійснюється уповноваженими службовими особами Держприкордонслужби за наявності відповідних підтвердних документів та за умови виконання правил перетину державного кордону України:

    1) спортсменів, які включені в установленому порядку до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю; тренерів із складу національних збірних команд України, які забезпечують підготовку спортсменів, включених до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю; спортивних суддів та фахівців, що забезпечують, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль за підготовкою спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю для участі в спортивних заходах та/або спортивних змаганнях, що проводяться за кордоном;

    2) спортсменів, тренерів, які включені до складу команд спортивних клубів найвищих дивізіонів з ігрових видів спорту, осіб, що забезпечують організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, які включені до складу команд спортивних клубів найвищих дивізіонів з ігрових видів спорту, спортивних суддів, арбітрів для участі у спортивних заходах та/або спортивних змаганнях, що проводяться за кордоном.

    Підтвердними документами для осіб, зазначених у підпункті 1 цього пункту, є рішення Мінмолодьспорту щодо включення до складу учасників спортивного заходу та/або спортивного змагання, а документами для осіб, зазначених у підпункті 2 цього пункту, - лист Міністра молоді та спорту, а у разі його відсутності - особи, яка виконує його обов’язки, до Держприкордонслужби щодо участі зазначених осіб у спортивному заході та/або спортивному змаганні та перетинанні державного кордону відповідними особами.

    Такий лист надається Держприкордонслужбі за попереднім зверненням (заявою) відповідних суб’єктів сфери фізичної культури і спорту, що містить вичерпний перелік осіб, які беруть участь у спортивному заході та/або спортивному змаганні, та строк його проведення.

    Особи, зазначені у підпункті 1 цього пункту, можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 30 календарних днів з дня перетинання державного кордону, але не менше строку проведення заходу, визначеного в Єдиному календарному плані фізкультурно-оздоровчих, спортивних заходів та спортивних змагань України на відповідний рік. Строк перебування за кордоном може бути збільшений у разі, коли зазначені особи братимуть участь в іншому спортивному заході та/або спортивному змаганні в іншій країні, визначеній Єдиним календарним планом фізкультурно-оздоровчих, спортивних заходів та спортивних змагань України на відповідний рік, який починається протягом 10 робочих днів з дня завершення попереднього спортивного заходу та/або спортивного змагання.

    {Абзац шостий пункту 2-11 в редакції Постанови КМ № 336 від 18.04.2023}

    Особи, зазначені у підпункті 2 цього пункту, можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 30 календарних днів з дня перетинання державного кордону, але не менше строку проведення спортивного заходу та/або спортивного змагання, зазначеного у листі Міністра молоді та спорту, а у разі його відсутності - особи, яка виконує його обов’язки, до Держприкордонслужби щодо перетинання державного кордону відповідними особами. Строк перебування за кордоном може бути збільшений у разі, коли зазначені особи після завершення спортивного заходу та/або спортивного змагання братимуть участь в іншому спортивному заході та/або спортивному змаганні, згідно з листом Міністра молоді та спорту, а у разі його відсутності - особи, яка виконує його обов’язки, надісланим до Держприкордонслужби, щодо продовження строку перебування за кордоном відповідних осіб.

    У разі непідтвердження мети поїздки уповноважені службові особи Держприкордонслужби відмовляють у перетинанні державного кордону особам, зазначеним у підпунктах 1 і 2 цього пункту, в порядку, визначеному частиною першою статті 14 Закону України “Про прикордонний контроль”.

    ІНШИХ ВАРІАНТІВ ПО БРОНЮВАННЮ - НА ЖАЛЬ НЕМАЄ.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України