Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 21 июля 2024, вопрос №116082 350₴

проїзд до власного магазину

доброго вечора. питання про проїзд до власного магазину, маю магазин на закритій території житлового комплексу. Охорона комплексу не запускає машину для відгрузки товару після 19.00, також часто не запускають у час до 19.00, аргументуючи тим, що на їх думку були порушені певні правила по проїзду на рериторії. наскільки їх дії являються правомірними?

Ответы юристов (7)

    Богун Сергій Павлович
    8.6%

    Доброго дня.

    Якщо Ви маєте договір оренди приміщення де знаходиться магазин - це питання повинне бути враховано в договорі.

    Дерій Владислав Олегович
    21.4%

    Вітаю Вас!

    Як правило, управління житловим комплексом здійснює об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) або управляюча компанія.

    Вам потрібно звернутися до Голови ОСББ або управляючої компанії та отримати інформацію щодо Правил проїзду на території.

    Дані Правила повинні затверджуватися на загальних зборах співвласників або міститися у статуті ОСББ.

    Ви як Власник або Орендар приміщення маєте бути ознайомлені із статутом об'єднання, правами та обов'язками співвласників.

    Якщо дійсно такі правила існують та за них проголосували співвласники - Вам потрібно спробувати отримати дозвіл на проїзд території у зручний для Вас час.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Карпенко Андрій Володимирович
    8.6%

    Вітаю!

    Володіння, користування та розпорядження земельною ділянкою спільної сумісної власності здійснюються за договором або за законом.

    Мешканці ЖК мають право самі вирішувати, як користуватися цими територіями.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    21.4%

    Доброго дня, Анна!

    Скорше за все, відповідні умови повинні бути прописані у договорі ОСББ з охоронною фірмою. Тому, для того, аби розуміти чи порушуються Ваші права потрібно бачити даний договір. Ви були ознайомлені з останнім?

    Кожен мешканець будинку може приймати участь в управлінні будинком шляхом голосування на загальних зборах або через обрання до органів управління (на посаду члена правління чи голови правління ОСББ).

    Після реєстрації ОСББ має право відвести прибудинкову територію в спільну сумісну власність та використовувати її для здійснення господарської діяльності.

    Об’єднання має право здавати в оренду і передавати в користування загальне майно будинку та самостійно витрачати отриманий в результаті цього дохід на утримання будинку.

    ОСББ самостійно займається плануванням робіт, необхідних для якісного утримання будинку та прибудинкової території, визначає кошторис утримання будинку та на загальних зборах встановлює розмір внесків його співвласників

    ОСББ самостійно обирає обслуговуючі організації або управителя за договором, якого можуть змінити в разі надання ним неякісних послуг з управління.

    Отже, Вам необхідно звернутись до голови ОСББ та, у разі, якщо дійсно договіром із охоронною компанією передбачені обмеження на в'їзд по часу, вирішити це питання з останнім.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богданов Микита
    8.6%
    Богданов Микита месяц назад

    Юрист, г. Одесса, 11 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, якщо таких умов немає в Договорі оренди, тоді необхідно це питання вирішити з орендодавцем та укласти з ним додаткову угоду, де передбачити порядок та час проїзду авто для розвантаження. Також ви можете направити запит до голову ОСББ або керуючої компанії про надання копій всіх документів, що стосується питань проїзду авто.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14.3%

    Вітаю Вас.

    Ви розміщуєте власний магазин на договірних умовах? Якщо так, обов'язково треба аналізувати договір оренди. Думка охорони тут нікого не цікавить, адже мають бути відповідні документи, які Ви підписували скоріше за все з головою ОСББ. Їм може багато чого не подобатися, але вони нічого не вирішують.

    Звертайтеся одразу до голови ОСББ, якщо маєте договір - попередньо його проаналізуйте. Впевнений, питання можливо вирішити виключно завдяки комунікації.

    З повагою!

    Турчин Ярослав
    17.1%
    Турчин Ярослав 27 дней назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ДОБРОГО ДНЯ, АННА!

    На жаль для однозначної відповіді - мало інформації.

    Магазин на яких умовах розміщений та працює? З ким укладено договір оренди чи у Вас існує право власності?

    В даному випадку - якщо Вас не попередили про умови- мова може йти про збитки внаслідок введення в оману орендаря. Це дає підстави в тому числі для розірвання договору оренди, внаслідок наповідомлення про істотні обставини.

    Користувачі приміщень у відповідному комплексі - мають право бути ознайомленими з такими правилами. Мало того - охорона мала б Вам надати такі правила для ознайомлення, якщо вони були прийняті.

    Зверніться до органу управління багатоповерховим будинком, хай нададуть Вам відповідні документи.

    Це можна зробити письмово. ОСББ зареєстроване як юридична особа і має поштову адресу в ЄДРЮОФОП.

    Але спочатку спробуйте вирішити питання полюбовно.

    Якщо не будуть погоджуватися з Вашими вимогами - можна говорити про звернення до суду для встановлення права земельного сервітуту шляхом дозволу безперешкодного цілодобового проїзду до належного Вам на праві користування (володіння, розпорядження) магазину. Адже ОСББ не заперечував щодо відкриття магазину і не звертався до суду з приводу цього. А тепер фактично перешкоджає нормальній роботі та постачанню товарів.

    Право земельного сервітуту - це право власника або землекористувача земельної ділянки чи іншої заінтересованої особи на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою (ділянками) відповідно до статті 98 Земельного кодеку України.

    Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України "Про охоронну діяльність":

    охоронна діяльність - надання послуг з охорони власності та громадян;

    об'єкт охорони - фізична особа та/або майно;

    суб'єкт охоронної діяльності - суб'єкт господарювання будь-якої форми власності, створений та зареєстрований на території України, що здійснює охоронну діяльність на підставі отриманої у встановленому порядку ліцензії;

    охорона майна - діяльність з організації та практичного здійснення заходів охорони, спрямованих на забезпечення недоторканності, цілісності визначених власником і належних йому будівель, споруд, територій, акваторій, транспортних засобів, валютних цінностей, цінних паперів та іншого рухомого і нерухомого майна, з метою запобігання та/або недопущення чи припинення протиправних дій щодо нього, для збереження його фізичного стану, припинення несанкціонованого власником доступу до нього та забезпечення здійснення власником цього майна всіх належних йому повноважень стосовно нього;

    пропускний режим - установлений у межах об'єктів охорони порядок, який забезпечується комплексом організаційно-правових та інженерно-технічних заходів, що здійснюються з метою виключення можливості безконтрольного переміщення осіб, транспортних засобів і майна на об'єкти та з об'єктів охорони;

    внутрішньооб'єктовий режим - порядок, установлений у межах об'єктів охорони, що забезпечується сукупністю заходів і правил внутрішнього розпорядку, обов'язкових для виконання особами, які на них перебувають;

    Відповідно до ч. 1, 3 ст. 8 Закону, Суб'єкт охоронної діяльності надає послуги з охорони на підставі договору, укладеного із замовником у письмовій формі відповідно до законодавства.

    Замовник послуг з охорони майна зобов'язаний надати суб'єкту охоронної діяльності для ознайомлення оригінали документів або завірені в установленому порядку їх копії, що підтверджують його право володіння чи користування майном на законних підставах, охорона якого є предметом договору, а також правомірність знаходження такого майна, транспортного засобу чи особи у визначеному місці охорони.

    Згідно з пунктом 7 частини першої статті 10 Закону, Під час організації та здійснення охоронної діяльності забороняється: здійснювати дії, що посягають на права, свободи та власність фізичних осіб, а також ставлять під загрозу їх життя та здоров'я, честь, гідність і ділову репутацію;

    В той же час відповідно до пунктів 2, 3 частини першої статті 11 Закону, Персонал охорони під час виконання функціональних обов'язків має право: вимагати від службових осіб об'єктів охорони та інших осіб дотримання пропускного та внутрішньооб'єктового режимів; не допускати проникнення осіб та затримувати тих, які намагаються проникнути (проникли) на об'єкт охорони або залишити його, порушуючи встановлені правила, з обов'язковим негайним повідомленням про це територіального органу Національної поліції;

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4616-17#Text

    Щасти Вам у позитивному вирішенні даного питання.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України