Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 02 августа 2024, вопрос №116893 650₴

Права на власність при догляді або визнанні недєєздатності

Доброго дня! виникла наступна ситуація: в моєї свекрухи є свекр та свекруха бувшого чоловіка, який вже давно помер. Документально вона їм звісно не родичка, бо в розлученні, але постійно приїжджає, допомогає, онуки також. Але основний час бабуся та дідусь живуть там самі. Ситуація наступна : в них в селі є якась соціальна робітниця, яка постійно нав'язується до цмх родичей - типу пропонує допомогу і тд, вони відмовляються. нещодавно вона з'явилася з якоюсь комісією, яка щось фіксувала, фотографувала, та записувала. Стареньки не зрозуміли що це було, кажуть що ніби нічого не підписували, але вони могли й підписати з переляку, бо вони чужих людей завжди сприймають трохи в ступорі, тому можливо все.
Питання - чи може бути це комісія щодо примусового визнання їх недієздатними/потребуючими опіки задля того щоб оформити догляд державою та як наслідок націоналізувати їх власність? які дії ми повинні зробити щоб цього не сталося? чи можна відмінити висновок комісії? чи є сенс оформити дарственну на майно щоб його не забрали, але чи буде ця дарственна дійсна при наявності висновку комісії?

Ответы юристов (3)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ТАКЕ ПРАКТИЧНО НЕМОЖЛИВО - ТІЛЬКИ ШЛЯХОМ ШАХРАЙСТВА.

    ОНУКИ, ЯК РОДИЧІ, МОЖУТЬ ЗВЕРНУТИСЯ ЗА РОЗ'ЯСНЕННЯМИ ПРО ДІЇ СОЦПРАЦІВНИКА ДО:

    • ВІДДІЛУ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ РАЙОНУ
    • СТАРОСТИ СЕЛА
    • ДІЛЬНІЧОГО ПОЛІЦЕЙСЬКОГО.

    ЯКЩО ОНУКИ НЕПОВНОЛІТНІ - ЦЕ МОЖЕТЕ ЗРОБИТИ ВИ, ЯК ЗАКОННИЙ ПРЕДСТАВНИК (ЗГІДНО СІМЕЙНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ).

    ВИРІШУВАТИ ЩО ТА ЯК РОБИТИ, МОЖЛИВО БУДЕ ПІСЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДПОВІДЕЙ.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    75.1%

    Доброго дня, Ксенія!

    Фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Тому до заяви мають бути додані докази такого психічного стану: довідка про стан здоров’я та виписка з історії хвороби.

    Заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у закладі з надання психіатричної допомоги - за місцезнаходженням цього закладу.

    Заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім’ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

    Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров’я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

    Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров’я.

    Для визначення фактичної можливості такої особи з’явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

    Правові наслідки визнання фізичної особи недієздатною:
    1. Над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.
    2. Недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину.
    3. Правочини від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун.
    4. Відповідальність за шкоду, завдану недієздатною фізичною особою, несе її опікун (стаття 1184 Цивільного кодексу України).
    Хто має право бути опікуном та піклувальником.
    • Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю (ч.2 ст. 63 Цивільного кодексу України).
    • Опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених ст. 60 ЦКУ і лише за її письмової згоди.
    • Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов'язки опікуна чи піклувальника (ч.4 ст. 63 Цивільного кодексу України).

    Також може бути призначено одного або кілька опікунів або піклувальників.

    Якщо над фізичною особою, яка перебуває у навчальному закладі, закладі охорони здоров'я або закладі соціального захисту населення, не встановлено опіку чи піклування або не призначено опікуна чи піклувальника, опіку або піклування над нею здійснює цей заклад.

    Правочини, які вчиняються з дозволу органу опіки та піклування.

    Опікун не має права без дозволу органу опіки та піклування:

    • відмовитися від прав на майно підопічного, у тому числі речових прав на нерухоме майно, що підлягають державній реєстрації;
    • видавати письмові зобов’язання від імені підопічного;
    • вчиняти правочини щодо: об’єкта житлової нерухомості та/або земельної ділянки, на якій розміщений такий об’єкт, власником або користувачем яких є підопічний;
    • відчуження (у тому числі шляхом міни або внесення (передачі) до статутного (складеного) капіталу (пайового фонду) юридичної особи чи як вступного, членського та/або цільового внеску члена кооперативу), поділу, виділу нерухомого майна, об’єкта незавершеного будівництва, майбутнього об’єкта нерухомості, іншого цінного майна, зокрема транспортних засобів, власником якого є підопічний.
    - чи може бути це комісія щодо примусового визнання їх недієздатними/потребуючими опіки задля того щоб оформити догляд державою та як наслідок націоналізувати їх власність?

    Недієздатною особою можна визнати лише у судовому порядку й при тому остання повинна мати стійки психічні розлади. В якому стані здоров'я знаходяться Ваші родичі? Який їх вік? Як часто Ви відвідуєте останніх?

    які дії ми повинні зробити щоб цього не сталося? чи можна відмінити висновок комісії?

    Для початку Ви повинні звернутись до виконавчого комітету сільської ради із відповідною заявою щодо роз'яснення ситуації, яка склалася. Отримавши відповідь можна буде рухатись далі, оскільки наразі незрозуміло, яка саме комісія приходила до Ваших родичів, з якою метою та який саме акт складала.

    чи є сенс оформити дарственну на майно щоб його не забрали, але чи буде ця дарственна дійсна при наявності висновку комісії?

    Так, можна зробити дарчу на майно. Рішення комісії в даному випадку ніякої ролі не грає, допоки не буде рішення суду про визнання Ваших родичів недієздатними.

    З повагою, адвкат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    24.9%

    Вітаю Вас!

    Питання - чи може бути це комісія щодо примусового визнання їх недієздатними/потребуючими опіки задля того щоб оформити догляд державою та як наслідок націоналізувати їх власність?

    Фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними (ч. 1 ст. 39 Цивільного кодексу України)

    Тому так просто без рішення суду орган опіки та піклування не зможе визнати їх недієздатними.

    Згідно частини 4 статті 63 ЦКУ опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов'язки опікуна чи піклувальника.

    Держава або орган місцевого самоврядування не мають права на нерухомість людей похилого віку і навряд чи його відберуть.

    які дії ми повинні зробити щоб цього не сталося? чи можна відмінити висновок комісії?

    Перш за все родичам потрібно звернутись до органу місцевого самоврядування та дізнатись, що то була за комісія. Дідусь або бабуся можуть нотаріально уповноважити свекруху представляти їх інтереси в органах державної влади.

    Можливо це була комісія, яка оцінювала потреби осіб похилого віку в соціальних послугах зокрема стаціонарного догляду, паліативного догляду, догляду вдома, підтриманого проживання, тощо.

    Ніяким чином дані послуги не впливають на право власності на нерухомість. Крім того, від даних послуг можна відмовитися.

    чи є сенс оформити дарственну на майно щоб його не забрали, але чи буде ця дарственна дійсна при наявності висновку комісії?

    Доки дідуся чи бабусю не визнано судом недієздатними (а це буде дуже складо зробити, якщо вони усвідомлюють значення своїх дій), то вони можуть розпоряджатися своїм майном на вланий розсуд - дарувати, продавати, заповідати. Вони також можуть оформити договір довічного утримання - це правочин за яким особи похилого віку передають другій стороні (набувачеві) у власність нерухомість взамін чого набувач зобов’язується забезпечувати дідуся та бабусю утриманням та (або) доглядом довічно. (детальніше - https://legalaid.gov.ua/novyny/dogovir-dovichnogo-...)

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA